2017-03-10

Asteroidnedslag på Jorden är slumpmässiga

Asteroider.

Vi kan inte beräkna när nedslag på Jorden kommer att äga rum utifrån ett givet tidsintervall. Asteroider slår nämligen ner på Jorden helt slumpmässigt. Det visar forskare från Lunds universitet och ETH Zürich i en helt ny studie. Intresset för att beräkna tiden beror bland annat på att nedslag kan leda till massutdöenden på vår planet.
    Under flera decennier har forskare debatterat tidsintervaller, eller periodicitet, av stora asteroidnedslag mot Jorden, och deras samband med massutdöenden på vår planet. En studie från 2015 föreslår en periodicitet på 26 miljoner år. En förklaring till den påstådda periodiciteten är en "följeslagarstjärna" till solen, som kallas Nemesis. Nemesis föreslogs närma sig solen med en periodicitet av 26 miljoner år, och därmed orsaka ett ökat inflöde av asteroider till Jorden.
    – I vår studie kan vi se att asteroider inte träffar Jorden med ett periodiskt intervall på 26 miljoner år, eller någon period alls för den delen, säger Sanna Alwmark, geolog vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.