2017-05-21

Dvärggalaxen Wolf-Lundmark-Melotte

Den svenskaste galaxen i universum.

Wolf-Lundmark-Melotte, eller bara WLM, är en ensam dvärggalax som namngetts efter de tre astronomerna som i upptäckte och identifierade den. Galaxen upptäcktes 1909, av tyske stockholmsforskaren Max Wolf, lundaprofessorn och mediekändisen Knut Lundmark samt franske astronomen Philibert Melotte.
    WLM ligger drygt 3 miljoner ljusår bort och är en av Vintergatans minsta och mest isolerade grannar i kosmos. Den kan faktiskt aldrig ha interagerat med någon annan lokal gruppgalax. Den lilla galaxen sträcker sig cirka 8.000 ljusår tvärsöver. Detta skarpa porträtt av WLM fångades av teleskopet på ESO Paranal Observatory i Chile.
    Se större bild: Astronomy Picture of the Day.
Knut Emil Lundmark, född 14 juni 1889 i Älvsbyn, Norrbottens län, död 23 april 1958 i Lund, var en svensk astronom utbildad vid Uppsala universitet, men senare huvudsakligen verksam som professor i astronomi vid Lunds universitet. Knut Lundmark räknas som en av pionjärerna inom galaxastronomin och var en av de första som visade att de så kallade spiralnebulosorna var självständiga stjärnsystem som låg utanför vår egen Vintergata. Vid sidan av sitt yrkesastronomiska arbete var han en flitig och uppskattad populärvetenskaplig författare och föreläsare. (Källa: Wikipedia.).