2017-05-17

Raps blir färs och filéer för veganer

Rapsrester innehåller utmärkta proteiner och kan ersätta kött, har livsmedelsforskaren Karolina Östbring visat, Hon håller på att utveckla "rapsburgare". (Foto Kennet Ruona.)

Resterna från rapsoljetillverkningen blir idag djurfoder, men livsmedelsforskare har upptäckt att denna knäckebrödsliknande rest innehåller viktiga och för vegetarianer svårfångade essentiella aminosyror och därför också borde hamna på våra egna tallrikar. Forskarna håller nu på att utveckla ett livsmedel av resterna som på sikt kan utmana soja och quorn i frysdisken.
    Rapsolja tillverkas av de svarta små fröna från rapsplantan. Av tre kg frön får man ett kg olja medan resterande två kilo pressrest torkas till pellets och ges till kor och grisar.
    Av en tillfällighet upptäckte livsmedelsforskarna Marilyn Rayner och Karolina Östbring vid LTH, Lunds universitet att resterna innehåller flera högkvalitativa proteiner, bland annat flera livsnödvändiga aminosyror som är finns i soja men är sällsynta i andra vegetabiliska livsmedel. Dessutom blev de varse att rapsproteinerna innehåller det funktionella proteinet oleosin, vilket ökar möjligheten att få till en bra och saftig konsistens på rapsproteinet.
    Läs hela pressmeddelandet på Lunds universitet.