2017-06-21

Kungliga Operans 250-åriga historia i digitalt arkiv

Operan öppnar sig på webben med digitalt arkiv.

Nu blir det möjligt för forskare och intresserad allmänhet att förkovra sig i Sveriges nationalscen för opera och balett – från 1773 till nutid. Under flera år har Kungliga Operan digitaliserat delar ur sin snart 250-åriga historia med skisser, kostymer och affischer.
    Med hjälp av Riksbankens Jubileumsfond gör Kungliga Operan nu en av sina största digitala satsningar hittills. Nu släpps ”Arkivet” – en databas som gör det möjlighet att djupdyka i Operans repertoar genom tiderna. Arkivet är en ständigt växande databas över Operans verksamhet. Först ut är Operans repertoar där information om artister, dirigenter och föreställningar som från den 8 juni finns tillgängligt för allmänheten.
    I Operans samlingar och arkiv finns bland annat rariteter som kostymskisser från Gustav III:s tid, Birgit Nilssons Valkyriadräkt, Jussi Björlings kostymer från paradroller samt dekorskisser av stora konstnärer som exempelvis Isaac Grünewald. Dessa föremål kommer att digitaliseras och finnas tillgängliga för allmänheten i ett senare skede.
    På Operans webbplats kommer samlingsnamnet för detta att vara Arkivet.
    Kungliga Operan: Arkivet.