2017-07-01

Hattusa – huvudstad i Hettiterriket

Lejonporten vid staden Hattusa, Turkiet. Detta var en av dess två stadsportar. Bågformen är typisk för hettitisk arkitektur. (Foto: Wikimedia Commons, cc.)

Hattusa var huvudstad i Hettiterriket. Ruinerna är belägna ovanför den nutida byn Boğazköy i Turkiet, cirka 145 kilometer öst om Ankara i provinsen Çorum.
    Det hetitiska riket var en stormakt i den sena bronsåldern, vars rike sträckte sig över Anatolien och norra Syrien, från Egeiska havet i väst till Eufrat i öst.
    Utgrävningar har visat att platsen varit bebodd sedan 2000 f.Kr. eller tidigare. Ett par århundraden därefter grundade handelmän från Assyrien en handelsplats där, och de hade ett eget separat område i staden. Enligt legenden erövrades staden därefter av hettiternas första kung, Anitta. En av hans efterföljare, Hattusili I, gjorde Hattusa till huvudstad i Hettiterriket omkring 1600 f.Kr. och antog även sitt namn efter staden. Hattusa var sedan hettiternas huvudstad i 400 år och växte i storlek och betydelse. Hattusa förstördes under 1100-talet f.Kr. när Hettiterriket gick under.
    Hattusa: The Ancient Capital of The Hittites.
    UNESCO: Hattusha: the Hittite Capital.