2018-04-01

Snart skjuter NASA upp planetletaren TESS

TESS-uppdraget kommer att upptäcka nya jordar och superjordar.
(Foto: NASA.)

Under april planerar NASA att skjuta upp teleskopet Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) till rymden. Teleskopet kommer att fungera som ersättare för Kepler-teleskopet vars bränsle kommer att ta slut inom några månader.
    TESS är ett planerat rymdteleskop för NASA:s Explorers-program, utformat för att söka efter exoplaneter med transitmetoden. Det primära uppdragsmålet för TESS är att undersöka de ljusstarkaste stjärnorna nära jorden (över 200.000) för att hitta exoplaneter över en tvåårsperiod. TESS-projektet kommer att använda en uppsättning bredbildskameror för att utföra en all-sky-undersökning. Med TESS kommer det att vara möjligt att studera massan, storleken, densiteten och banan i en stor kohort av små planeter, inklusive ett urval av steniga planeter i deras värdstjärnors beboeliga zoner. TESS kommer att ge primära mål för ytterligare karakterisering av James Webb Space Telescope, liksom andra stora markbaserade och rymdbaserade teleskop i framtiden.
    De senaste 20 åren har man upptäckt cirka 3.500 exoplaneter i nästan 2.800 olika solsystem. NASA har hittat cirka 50 stycken jordliknande planeter med hjälp av Kepler-teleskopet. TESS förväntas upptäcka ca 1.500 planeter, varav ca 500 jordlika planeter.
    NASA: Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS).
    NASA: TESS Exoplanet Mission.
    Reuters: NASA intensifying search for planets orbiting stars beyond solar system.