2024-06-30

De ska leda EU – och oss – de kommande åren

Bild: EU.
De tre förhandsfavoriterna att leda EU nästa mandatperiod har fått medlemsländernas politiska godkännande. Två av dem ställs nu inför EU-parlamentet som måste ge slutligt klartecken. Samtidigt har EU-ländernas högsta politiska ledare stakat ut arbetet i unionen de kommande fem åren.
    Läs mer på Europaportalen: Överenskommelse: De ska leda EU de kommande åren.


Hur mycket jobbar vi i Sverige?

Arbetstid och sysselsättning är ett ständigt aktuellt och diskuterat ämne samtidigt som arbetsmarknaden är rörlig. Det kan därför vara av intresse att se hur mycket vi arbetar och hur det har förändrats över tid. Mot bakgrund av detta har SCB släppt en rapport som beskriver arbetstidens utveckling i Sverige under tidsperioden 2005–2023. I rapporten ges en övergripande bild av hur mycket personer i åldern 20–64 år arbetar.
    En längre rapport med mer detaljerad statistik från AKU (Arbetskraftsundersökningarna) på ämnet arbetad tid är planerad att publiceras mot slutet av hösten 2024.
    Läs mer på SCB: Hur mycket jobbar vi i Sverige?
    Ladda ner rapporten som pdf: Hur mycket jobbar vi i Sverige?


Rätt skötsel får vägrenar att surra av humlor och bin

En trädgårdshumla mumsar på en åkertistel intill en trafikerad väg. Bild: Svenja Horstmann.
Anpassad skötsel av vägrenar får blommor, bin och fjärilar att trivas bättre. Men det finns begränsningar. Mycket trafik längs en väg motverkar den positiva effekten för pollinatörerna.
    Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och Lunds universitet har undersökt om anpassad skötsel av vägrenar kan gynna vilda växter och insekter.
    Studien har gjorts i Skåne där Trafikverket sköter vissa vägrenar för att gynna den biologiska mångfalden. Vägrenarna klipps bara en gång senare på sommaren när de flesta växter har blommat över.
    Forskning.se: Rätt skötsel får vägrenar att surra av humlor och bin.


Regeringskansliets årsbok 2023

Hur många arbetar i Regeringskansliet? Hur såg statsbudgeten ut förra året? Vilka var 2023 års propositioner, skrivelser och offentliga utredningar? Detta och mycket annat får du svar på i Regeringskansliets årsbok 2023.
    Årsboken ger exempel på verksamhet som genomfördes i Regeringskansliet under året som gick, både i text och statistik.
    Ladda ner årsboken som pdf: Regeringskansliets årsbok 2023.


2024-06-29

Stigande matpriser – vart tar pengarna vägen?

Har priserna ökat mer än kostnaderna? I juni 2023 gav regeringen Konkurrensverket i uppdrag att analysera konkurrenssituationen inom livsmedelskedjan och hur konsumentpriserna har utvecklats i förhållande till kostnadsutvecklingen i bland annat dagligvaruhandeln.
    Efter Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 höjdes leverantörernas priser med mer än vad som kan förklaras av ökade kostnader på insatsvaror, och dagligvaruhandeln höjde vidare mer än vad som kan motiveras av ökade priser från leverantörerna. Dessa två effekter ledde tillsammans till mycket höga prisökningar i konsumentledet.
    
Konkurrensverket har studerat den genomsnittliga prisökningen för sju varugrupper under perioden januari 2021 till april 2023. Kulmen på prisökningarna nåddes i mars 2023. Därefter har priserna legat kvar på en hög nivå.
    Konkurrensverket: Stigande matpriser – vart tar pengarna vägen?
    Ladda ner rapporten som pdf: Stigande matpriser – vart tar pengarna vägen?


Uppmaningen till kommunerna: Gör mer för att fler ska använda cykelhjälm!

Mätningar visar att endast 41 procent av de observerade cyklisterna som är över 15 år använder hjälm. Bild: NTF.
Mätningar av cykelhjälmsanvändning visar att vi har långt kvar för att kunna klara målen för 2030. Nu uppmanar NTF både kommunerna och cyklisterna att göra mer. Speciellt viktigt när pendelcyklingen övergår till fritidscykling på semestern.
    Drygt hälften av alla som skadas allvarligt i vägtrafikolyckor är cyklister. I cykelolyckor är huvudskador den vanligaste skadan som orsakar dödsfall och mycket allvarliga skador. En ökad cykling riskerar att ge fler omkomna om inte säkerheten höjs, tex måste hjälmanvändningen öka.
    NTF: Uppmaningen till kommunerna: Gör mer för att fler ska använda cykelhjälm!.


Röster i öster: Finlandssvensk litteratur hos Litteraturbanken

Lagom till sommaren, öppnar Litteraturbanken ett nytt kunskapsrum i Diktens museum. Författaren och litteraturvetaren Tom Hedlund har hjälpt till att rikta fokus mot en rik, men i Sverige ofta bortglömd, nationallitteratur.
    I kunskapsrummet Röster i öster. 300 år svenskspråkig litteratur i Finland utgör Hedlunds historiska översikt av den finlandssvenska litteraturen en fast grund som sedan byggs ut med korta introduktioner till ett stort antal författarskap som Edith Södergran, Gunnar Björling, Zacharias Topelius, Kerstin Söderholm, Fredrika Runeberg, Wilhelmina Nordström, Henry Parland och Rabbe Enckell.
    Litteraturbanken: Röster i öster.


2024-06-28

Öde-ö-fantasi i Sverige

Värmdö kommun i Stockholms skärgård.
En öde-ö-fantasi i Sverige i en del av Värmdö skärgård, på Kanholmsfjärden, med en svit av stugor designad av Stockholms-arkitekten John Robert Nilsson.
    Här finns möjligheten att bli privat ö-ägare 30 kilometer från Stockholms centrum. Endast seriösa sökande kommer att få reda på kostnaden.
    Läs mer i det digitala arkitekt-magasinet The Spaces: Live out your desert-island fantasies in Sweden.
…:::…
Bakgrunden till artikeln i The Spaces är fastighetsförmedlaren Per Janssons ”Magnifik egen ö i Kanholmsfjärden” där den som har råd erbjuds ett unikt tillfälle att förvärva en egen ö med Kanholmsfjärdens absolut vackraste utsikt.
    Stora möjligheter för den som söker ett exceptionellt boende i skärgården. Pris på förfrågan.
    Per Jansson: Magnifik egen ö i Kanholmsfjärden.
    Per Jansson.
    John Robert Nilsson Arkitektkontor.
Värmdö kommun är en kommun i Stockholms län. Kommunen är uppkallad efter huvudön, Värmdön.
    Huvudort är Gustavsberg. Kommunens yta är på cirka 3 000 kvadratkilometer och det finns cirka 10 000 öar och ungefär 300 mil strandlinje.
    De större öarna är Värmdö, Ingarö, Fågelbrolandet, Djurö/Vindö, Svartsö, Möja, Runmarö och Nämdö.


Invasiv sammetsgeting hotar honungsbiet

Sammetsgeting (Vespa velutina nigrithorax). Bild: Tsaag Valren / Wikimedia Commons.
Namnet må vara lent. Men den sydostasiatiska sammetsgetingen som rör sig mot Sverige är ett fruktat rovdjur. Favoritfödan är honungsbin.
    Forskning.se: Invasiv sammetsgeting hotar honungsbiet.


Frön som exploderar

Det finns växter som har utvecklat explosiva sätt att sprida sina frön. Spänningar i den mognande frukten gör att fröna till slut sprätter iväg.


2024-06-27

Följ råden om kyckling – större risk att bli sjuk av campylobacter på sommaren

Bakterien campylobacter är ofta vanligare i kycklingflockar under sommaren och sensommaren. Följ Livsmedelsverkets vanliga råd om hur man tar hand om och tillagar rå kyckling och kycklingfärs. Då minskar du risken att bli sjuk.
    Tänk på det här när du lagar kyckling:
 Tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du
  hanterat kyckling.
 Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar
  och skärbrädor noga när du skurit kyckling. Då förhindrar du att bakterier
  förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.
 Genomstek alltid kyckling – då dör bakterierna som kan finnas i den.


Växter och filter kan rena bort PFAS

Aktivt kol, växter och förbränning. Det är några metoder som skulle kunna användas för att få bort PFAS – långlivade ämnen med negativ effekt på hälsa och miljö, visar forskning.
    PFAS är syntetiska, smutsavstötande ämnen som används i allt från kläder och husgeråd till brandskum. Men de har visat sig ha negativ effekt på hälsa och miljö. Forskare undersöker nu metoder som kan rena bort PFAS.
    Forskning.se: PFAS – så kan vi bli av med evighetskemi-kalierna.


Alla ska över

Björnmamman har det jobbigt att få ordning på sina telningar. Att vara mamma är inte alltid så lätt. Men det löste sig så småningom tack vare tålmodiga bilister …


2024-06-26

57 smörgåsar som definierar New York

Hungrig efter allt springande runt midsommarstången (majstången) …
    The New York Times: 57 Sandwiches That Define New York City.


Forskaren – och Frankrikes president – ville förstå sig på de Gula västarna

Gula västar i "De glömdas marsch", från Montpellier till Paris våren 2021. Foto: Mathilde Martin.
Gnistan var höjda bensinpriser. Men vad mer låg bakom att 100 000-tals fransmän klädde sig i gula västar och satte hela Frankrike i gungning? Det ville forskaren Mathilde Martin förstå. Och det ville även den franske presidentens rådgivare som bjöd in henne till Elyséepalatset för att höra om hennes fältstudie om Gula västarnas kamp.
    Lunds universitet: Forskaren – och Frankrikes president – ville förstå sig på de Gula västarna.
Franska valet en öppen fråga
Söndagen den 30 juni går Frankrike till val. Hälften av fransmännen har inte bestämt sig hur de ska rösta eller tänker inte rösta alls i söndagens presidentval. Sveriges EU-minister Ann Linde känner oro för valutgången.
    Europaportalen: Franska valet en öppen fråga.


Bläckfisk hypnotiserar sitt byte

De här specialiserade jägarna vet hur farligt deras byte kan vara. För att lösa problemet hypnotiserar de krabbor genom att ändra färgen på deras hud.
    En film från BBC Earth.


2024-06-25

Nordisk asagud ger namn åt ny dinosaurie

Illustration: Fabrizio Lavezzi.
En dinosaurieart som levde i det som idag är den amerikanska delstaten Montana för omkring 78 miljoner år sedan har namngetts av forskare – Lokiceratops rangiformis. Namnet kan översättas till ”Lokes hornformade ansikte”. Arten påminner om Triceratops, men till skillnad från sin mer namnkunniga kusin hade det nyupptäckta djuret även två bladliknande horn baktill på huvudet.
    Fossilet upptäcktes i en förhållandevis karg region, så kallad badlands, som för 78 miljoner år sedan var ett grönskande träskområde som ska ha angränsat till en stor sjöväg.
    PeerJ: Lokiceratops rangiformis gen. et sp. nov. (Ceratopsidae: Centrosaurinae) from the Campanian Judith River Formation of Montana reveals rapid regional radiations and extreme endemism within centrosaurine dinosaurs.
    DN: Nordisk asagud ger namn åt ny dinosaurie.
    Wikipedia: Triceratops.


En historisk karta över fantasin

Den sex meter långa kartan är tätt packad med karaktärer och scener. Map reproduction, courtesy the Norman B. Leventhal Map & Education Center at the Boston Public Library.
Den här kartan över Sagolandet skildrar platser från ramsor, sagor, Arthur-legender och folksagor från många kulturer. Bernard Sleighs, en sago- och mytologi-entusiast, ritade ursprungligen kartan över sagolandet för att roa sig själv och sina barn, genom att lägga till karaktärer och platser från sina favorithistorier. Publicerad 1917 var den tänkt att dekorera ”barndaghem”.
    Läs mer på Atlas Obscura: For Sale: A Historical Map of the Imagination.
    
Ett särskilt mytologiskt hörn på kartan. Map reproduction, courtesy the Norman B. Leventhal Map & Education Center at the Boston Public Library.


Genombrott kan röja stora hinder för kvantdatorer

Kretsschemat till vänster illustrerar hur Chalmersforskarna kunde slå på och stänga av olika slags operationer genom att skicka mikrovågspulser (vågig pil) till styrsystemet inbyggt i oscillatorn. Forskarna använde systemet för att generera ett så kallat kubiskt fastillstånd som är en källa för kvantfelskorrigering. De blå fälten till höger är så kallade Wigner negativa regioner – ett tydligt tecken på tillståndets kvantegenskaper. Illustration: Timo Hillman.
Kvantdatorernas potential begränsas idag av ett problematiskt dilemma: kvantsystem som kan utföra komplexa beräkningar har svårt att hantera fel och brus. System som är bättre rustade mot brus är å andra sidan långsamma och sämre på att utföra komplexa uppgifter. Nu har ett forskarlag från Chalmers skapat ett unikt system som kommer runt problemet och därmed banar väg för mer robusta kvantdatorer med längre beräkningstid.
    Chalmers: Genombrott kan röja stora hinder för kvantdatorer.


2024-06-24

I sibiriska Arktis kommer det nya året i juni

Dans är en stor del av Yhyakh fester. Bild: Dziulita05, cc-by-sa 4.0.
Flera kulturer firar det nya året två gånger: en gång 1 januari, och en andra gång på ett kulturellt specifikt datum. Perserna har Nowruz, thailändarna har Songkran, och en del ryssar fira in det nya året den 13 eller 14 januari, följande den gamla ortodoxa kristna kalendern.
    Men för Sacha-folket i Sibirien i norra Ryssland infaller nytt år den 21 juni, sommarsolståndet, vilket resulterat i ledighet, känd som Yhyakh.
    Sacha, eller Jakutien, är den semi-autonoma Republiken Sacha – den största indelning i världen på över tre miljoner kvadratkilometer, ett område som är större än Argentina. Området är rikt på naturlig skönhet, resurser och kultur, regionen är mest känd för sina arktiska vintrar, med huvudstaden, Yakutsk, med smeknamnet "den kallaste staden i världen”.
    Atlas Obscura: In the Siberian Arctic, New Year Comes in June.


Solkräm tveksamt skydd mot hudcancer

Solskyddskrämer ingår i råden för att undvika hudcancer som ökar snabbt i Sverige. Men forskare är tveksamma kring hur mycket nytta de egentligen gör.
    På sommaren är solen som starkast mellan klockan 11 och 15. Exponering för solen innebär en risk för hudcancer. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten kan man skydda sig mot solen genom att hålla sig i skugga, täcka sig med kläder, bära solglasögon och hatt med brätte samt smörja sig med solskyddsmedel där kläderna inte täcker.
    Forskning.se: Solkräm tveksamt skydd mot hudcancer.
    Strålsäkerhetsmyndigheten: Min soltid.


Bygger perfekta bon

Fåglar bygger sina bon på anmärkningsvärt många olika sätt, arterna anpassar sina konstruktioner för att passa specifika behov och miljö.
    Anpassningsförmågan och uppfinningsrikedomen är stor för att skapa trygga och säkra bon till sina avkommor. Varje konstruktionsmetod är avpassad för fågelns särskilda ekologiska nisch och garanterar överlevnaden för arten i olika naturtyper runt om i världen.


2024-06-23

Natos nye generalsekretare heter Mark Rutte

Mark Rutte. Bild: Wikimedia Commons, cc.
Mark Rutte blir Natos nye generalsekreterare efter att alla 32 medlemmar i alliansen är överens om att den avgående holländska statsministern kommer att efterträda Jens Stoltenberg.
    Rutte tar över ledarskapet i Nato i en kritisk tid. Han börjar det nya jobbet den 2:a oktober, drygt en månad innan det amerikanska valet.
    Politico: Mark Rutte will be NATO’s next secretary-general.
    DN: Cyklande holländare blir ny Natochef – Rutte ersätter Stoltenberg.


Astronomer ser ett massivt svart hål vakna upp i realtid

I slutet av 2019 började galaxen SDSS1335+0728 plötsligt lysa starkare än någonsin tidigare och klassificerades som ett objekt med en aktiv galaktisk kärna driven av ett massivt svart hål. Detta är första gången som uppvaknandet av ett massivt svart hål har observerats i realtid. Denna konstnärliga gestaltning visar en växande skiva med materia som dras in mot det svarta hålet, vilket får galaxen att lysa upp. Källa: ESO/M. Kornmesser.
I slutet av 2019 började den oansenliga galaxen SDSS1335+0728 plötsligt att bli ljusare än någonsin tidigare.
    För att förstå varför har astronomer använt data från flera rymd- och markbaserade observatorier, inklusive Europeiska sydobservatoriets Very Large Telescope (ESO:s VLT), för att följa hur galaxens ljusstyrka har varierat. I en artikel som nyligen publicerats drar astronomerna slutsatsen att de bevittnar förändringar som aldrig tidigare har setts i en galax, och som sannolikt orsakas av att det massiva svarta hålet i galaxens kärna plötsligt har vaknat upp.
    Eso: Astronomer ser ett massivt svart hål vakna upp i realtid.


Firar sommarsolståndet

Med säckpipa och trumma firar den lettiska musikgruppen Auli att sommaren är här med en sång till eken.
    Se mer av guppen på YouTube: AuliEtnotranss.


2024-06-22

Kan du förstå vad våra förfäder säger?

Det svenska språket har rötter som sträcker sig tillbaka till ur-indoeuropeiskan, ett språk som talades för 6 000 år sedan. Men om du reste tillbaka i tiden, skulle du då kunna förstå vad våra förfäder säger?
    Lunds universitet: Kan du förstå vad våra förfäder säger?


Almedalsveckan 25–28 juni

Almedalen, Visby,
Almedalsveckan bygger på det öppna inkluderande mötet över olika gränser. Möten som resulterar i samtal och lösningar om hur vi tillsammans kan skapa förändringar för att utveckla vårt samhälle.
    I år invigs Almedalsveckan redan dagen innan första partiets halvdag. Invigningen sker den 24 juni.
    Almedalsveckan.


Stora brister i skolan – så kan lärarna bli bättre

Många elever förstår inte vad de ska lära sig under lektionerna och får inte tillräckligt stöd. Det visar en rapport som pekar på stora brister i grundskolans undervisning. Men om lärarna får feedback – och pratar mer om hur de jobbar i klassrummen – kan undervisningen bli betydligt bättre.
    I en ny rapport har forskare vid Linköpings universitet sammanställt observationer från 700 lektioner på 30 grundskolor för att se hur undervisningen är utformad. Studierna har gjorts i samarbete med fristående skolexperter.
    Forskning.se: Stora brister i skolan – så kan lärarna bli bättre.


2024-06-21

Trevlig midsommar!

Midsommar är vid sidan av julen den kanske viktigaste högtiden i Sverige. För många människor markerar den början på en period av ledighet och sommarens början. Historiskt sett går både midsommar och midsommarstången tillbaka på ett firande i norra Europa av vårens spirande växtlighet.
    Läs mer på Nordisk museet: Midsommar.


Voyager 1: Instrumenten fungerar igen

Voyager 1 lämnade jorden 5 september 1977. Sonden är nu cirka 24,3 miljarder kilometer från jorden – den rymdsond som färdats längst från jorden. Men det har varit problem med en av de tre datorer som finns ombord, vilket innebar att skräpdata skickades till jorden.
    Nu har Nasa fått ordning på alla fyra instrument på den 47 år gamla rymdsonden. Nasa lyckades reparera felet i april och då började två av farkostens dator skicka användbara data igen. Efter ytterligare arbete har samtliga fyra instrument ombord på sonden nu återställts.
    Science Nasa: Voyager 1 Returning Science Data From All Four Instruments.
    Nasa JPL: Voyager Mission Status.


Hopp för strömming på borden, trots gifterna

Strömmingen på våra tallrikar är hotad – av både gifter och storskaligt fiske. Men med en smartare fiskestrategi kan strömmingen öka igen i Östersjön. Bestånden kan kartläggas på genetisk väg och det finns metoder för att minska gifthalterna. Det finns alltså hopp om att vi ska kunna äta mer av den.
    Fisk innehåller många nyttigheter; proteiner, järn och omega-3-fetter. Sill och strömming är basen i många av våra mattraditioner. Men trots utmaningar med gifter och minskade bestånd, visar forskning att strömmingen är en underutnyttjad livsmedelsresurs.
    Forskning.se: Hopp för strömming på borden, trots gifterna.


2024-06-20

Idag inträffar sommarsolståndet

Sommarsolståndet markerar årets längsta dag och kortaste natt. Nattens liksom dagens längd förändras mycket lite under några veckor kring solståndet, sedan bär det mot mörkare tiden igen.
    Sommarsolståndet inträffar klockan 22.50 på norra halvklotet. Det finns dock några olika beräkningsmetoder som gör att det kan vara skillnad på någon minut mellan olika källor.
    I natt blir det aldrig riktigt beckmörkt någonstans i Sverige eftersom solen bara är en bit under horisonten i nordlig riktning. Under natten råder skymning, som övergår direkt i gryning. Norr om polcirkeln råder midnattssol.


Bra med näring men fortfarande för mycket dioxiner i maten

Maten vi köper innehåller tillräckligt av de flesta näringsämnen. Mängden av miljögifterna dioxiner och PCB som vi får i oss från maten är den lägsta sedan mätningarna startade för 25 år sedan, men resultaten visar att halterna behöver minska ytterligare. Det är några av de första resultaten från Livsmedelsverkets nya matkorgsundersökning.
    Läs mer på Livsmedelsverket: Bra med näring men fortfarande för mycket dioxiner i maten.
    Ladda ner studien Swedish Market Basket Study 2022 – Interim report som pdf.


Ny nationell strategi för digitalt kulturarv

Omslagsillustration: Helena Duveborg, cc by.
Nu finns en nationell strategi som erbjuder en gemensam riktning för arbetet med digitalisering av kulturarvet. Den har tagits fram av Riksantikvarieämbetet i samarbete med museer och andra kulturarvsaktörer över hela landet.
    Läs mer på Nättidningen Svensk Historia: Ny nationell strategi för digitalt kulturarv.
    Ladda ner Nationell strategi för digitalt kulturarv som pdf.


Under marken i London

Den här resan genom Londons underjordiska skikt börjar med gatsten och fortsätter genom jorden, elektriska kablar, och gasledningar. Därefter blir det romerskt …
    Open Culture: What’s Under London? Discover London’s Forbidden Underworld.


2024-06-19

Svensk metal knyter samman Chile och Sverige

Fredagen den 14 juni tog statsminister Ulf Kristersson emot Chiles president Gabriel Boric i Sagerska för överläggningar i bilaterala frågor och samarbeten inom olika områden. Men det var också ett sätt att fira och stärka de redan goda relationerna mellan Sverige och Chile.
    President Gabriel Boric är en känd entusiast av rockmusik och då särskilt svensk metal. Kristersson överlämnade elva vinylskivor från svenska rock- och metalband, däribland flera specialutgåvor, några signerade av banden.
    X.
    Regeringskansliet: Statsminister Ulf Kristersson tog emot Chiles president Gabriel Boric i Sagerska.
    Regeringskansliet: Statsbesök från Chile.
Statsminister Ulf Kristersson och Chiles president Gabriel Boric.
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.


EA Sports spår att England vinner fotbolls-EM

EA Sports spår vilket fotbollslag som får höja pokalen efter finalen i fotbolls-EM. Efter ett antal simuleringar har man kommit fram till att det blir England.
    Det är ett stort antal matcher som ska spelas innan det blir dags för seger i årets fotbolls-EM. Vi får väl se om siandet slår in den här gången.
    EA Sports: EA Sports FC™ predicts England to lift the trophy.


Boudica: Berättelsen om Norfolk

I den här stop-motion-animationen används arkeologiska fynd för att berätta historien om Boudica och Iceni-stammen (ett keltiskt folk) och deras uppror mot romarna under första århundradet i Storbritannien.
    Filmen jämför urbefolkningens värld och deras romerska inkräktares.
    Wikipedia: Boudicca.
    Wikipedia: Icener.


2024-06-18

Min soltid

Minsoltid.se är en webbtjänst från Strålsäkerhetsmyndigheten. Den hjälper dig att uppskatta hur länge du kan stanna i solen utan att bränna dig. Du har ett eget ansvar att bedöma hur rimlig soltiden är för dig.
    Strålsäkerhetsmyndigheten: Min soltid.


App guidar till svenska runstenar

Runsten i Edsberg, Sollentuna kommun. Bild: FredN/Wikimedia commons.
Bild: FredN / Wikimedia Commons, cc.
Nyfiken på runstenar men har svårt att hitta dem? Nu finns en app som ska förenkla besök till platser där stenar med runskrift finns.
    Forskaren Sofia Pereswetoff-Morath vid Stockholms universitet har utvecklat en app med namnet Svenska runstenar. Den innehåller för närvarande 1 300 av Sveriges cirka 2 000 runstenar.
    Med hjälp av appen kan användare få information om exakt var en runsten är placerad. Det framgår också i vilket skick stenen är, om den är hel eller skadad. Appen informerar även om runstenen är uppmålad, det vill säga om färg som bleknat har fyllts i.
    Forskning.se: App guidar till svenska runstenar.


Fantastiska katthybrider

Ge dig ut på en extraordinär resa genom en värld där naturens kreativitet inte vet några gränser. I denna förtrollande och nyckfulla naturparodi, får vi se sex fantastiska katthybrider.
    Varje varelse är ett bevis för de obegränsade möjligheterna för fantasi, det är en blandning av egenskaperna hos katter med en mängd andra djur.


2024-06-17

SCB: Tydlig ökning av stödet för euron i Sverige

På ett år har andelen svenskar som anser att kronan bör bytas ut mot euron ökat från drygt 30 procent till över 34 procent. Det är den högsta andelen på 15 år. Samtidigt är motståndet mot det svenska EU-medlemskapet historiskt lågt.
    Europaportalen: SCB: Tydlig ökning av stödet för euron i Sverige.
    SCB: Partisympatiundersökningen maj 2024.


Äckelkänslighet motverkar miljövänliga tvättvanor

Gärna miljövän – men inte lortgris. När det gäller våra tvättvanor vinner ofta rädslan för att uppfattas som snuskig över viljan att agera miljövänligt. Och ju lättare vi har för att känna äckel, desto mer tvättar vi våra kläder. Det visar en unik studie från Chalmers som har granskat drivkrafterna bakom vårt tvättbeteende, och ger nya verktyg för hur människors miljöpåverkan kan minskas.
    Läs mer på Chalmers: Äckelkänslighet motverkar miljövänliga tvättvanor.


Världens högsta cykel

Detta är för närvarande världens högsta cykel, enligt Guinness World Records.
    Nicolas Barrioz och David Peyrou stora cykel – med smeknamnet Starbike – når en höjd av 7,77 meter, slår det tidigare rekordet med 36 centimeter.
    Guinness World Records: Record-breaking 25-foot-tall rideable bike built by two friends.


2024-06-16

En solskenshistoria från Västerås

Föräldralösa ekorrungar. Bild från video.
Under en skogstur i Västerås hittade Linnea fem små övergivna ekorrungar. Hon bestämde sig för att försöka rädda livet på dem.
    Hon tog kontakt med Nordens viltrehabilitering i Stockholm dit ekorrarna fick åka i taxi. Ekorrarna mår bra och kommer att släppas ut om tre till fyra veckor via en speciell bur (voljär). Där fylls mat och vatten på när de sover för att ekorrarna ska vänjas av från mänsklig kontakt.
    Läs hela historien och se video på Ser Nyheter: Linnea hittade hjälplösa ekorrungar i Västerås – skickade dem i taxi till viltrehabilitering i Stockholm.


macOS Sequoia

macOS Sequoia – version 15 – är det kommande stora utsläppet av Apples operativsystem. Efterföljaren till macOS Sonoma, det tillkännagavs på WWDC 2024 den 10 juni 2024. Systemet är uppkallat efter en nationalpark i bergskedjan Sierra Nevada.
    Det nya operativsystemet kommer under hösten.
    Apple Newsroom: macOS Sequoia takes productivity and intelligence on Mac to new heights.
    Apple: macOS Sequoia Preview.
    Wired: All the Top New Features Coming to MacOS Sequoia.


Räd mot falska jordgubbar kopplas till ”Jordgubben”

Kopplas till gängkriminalitet.
I veckan är det midsommar och då är försäljningen av jordgubbar igång. Vem vill inte ha jordgubbar till midsommar, det hör ju till traditionen. Men nu visar det sig att där kan gängkriminella tjäna stora pengar. Sä det gäller att se upp.
    Belgiska jordgubbar har sålts som svenska och försäljningen kan kopplas till gängledaren Ismail Abdo, även kallad Jordgubben. Polis och andra myndigheter har slagit till mot misstänkta verksamheter i Örebro. Men även på andra håll i landet pågår insatser, bland annat i Uppsala län.
"Jordgubben".

    Ismail Abdo greps nyligen i Turkiet men släpptes snabbt efter att ha betalat borgen. Var han nu befinner sig är oklart.
    Läs mer på Svt Nyheter: Jordgubbsbranschen gynnar gängen: ”Hänsynslös exploatering”.


Hur en Bach-kanon fungerar

Dessa gripande noter skildrar en enda musikalisk sekvens som spelas fram och tillbaka och sedan tillbaka igen. Ge videon lite tid att utvecklas och njut av den.
    Open Culture: How a Bach Canon Works. Brilliant.


2024-06-15

Kriskalendern – öva beredskap hemma hela året

MSB har lanserat sajten Kriskalendern. En informationsinsats med ett nytt tema varje månad i ett år, i syfte att förmå så många människor som möjligt att genomföra enkla övningar för att stärka sin egen krisberedskap.
Kriskalendern vill göra privatpersoner uppmärksamma på ett beredskapstema i taget. Målet är att få så många människor som möjligt att genomföra de enkla övningar som presenteras.
    Kriskalendern består av tolv korta filmer med en tillhörande stillbild och inläggstext för varje månad. I varje film öppnar Christoffer, en vanlig kille från Torsby, ett brev från MSB där han får en övning att göra själv och skicka vidare till den som tittar. Han lägger undan kontanter, letar i en karta efter ett skyddande utrymme på sin hemort och säger hej till sin granne. Christoffer ger ett ansikte åt "planeraren", en typ av person som ofta har lite svårt med att börja bygga sin hemberedskap. Men han vill lära sig, och övningarna får honom att sätta i gång.


Elefanter kallar varandra vid namn

Elefanter ropar till varandra med hjälp av enskilda namn som de hittar på för sina kolleger pachyderms (tjockhudingarna), enligt en ny studie.
    Delfiner och papegojor däremot har observerats ”prata” med varandra genom att härma ljudet av andra från deras art, elefanter är de första icke-mänskliga djur som använder namn som inte innebär imitation, säger forskarna.
    För den nya studien som publicerades nyligen har en grupp internationella forskare använt artificiell intelligens för att analysera samtal mellan två vilda hjordar på afrikanska savannen i Kenya.
    Läs mer på The Guardian: Elephants call each other by name, study finds.


Den märkliga Airbus Beluga XL

Följ med på en mycket speciell inbjudan till Airbus i franska Toulouse där vi får en sällsynt titt bakom kulisserna på den märkliga BelugaXL. Ett mycket speciellt flygplan som Airbus använder för att transportera stora flygplansdelar i sin leverantörskedja.
    Flightradar24 är på plats för att ge oss en titt på denna fantastiska fågel.


2024-06-14

Nu tar Transdev över driften av Mälartåg

På söndag 16 juni tar Transdev över driften av Mälartåg. Foto: Niklas Björling.
Söndag den 16 juni tar Transdev över driften av Mälartåg. Det nya avtalet omfattar Mälartågs samtliga fem regionaltågslinjer med över 12 miljoner resor förra året. Avtalet är ett led i den fortsatta utvecklingen av regionaltågstrafiken i Stockholm-Mälardalen.
    Mälardalstrafik: Nu tar Transdev över driften av Mälartåg.