2024-09-30

Gå på månen i Köln i Europas månsimulator

En ny anläggning som efterliknar månens yta har öppnats i Köln, Tyskland. LUNA-anläggningen kommer att hjälpa astronauter att träna för framtida månlandningar. Bild: ESA.
Helt nyligen invigdes en månreplika i Köln, en unik träningsanläggning, kallad LUNA, som kan simulera måndamm och gravitation.
    Det är Europeiska rymdorganisationen (ESA) och German Aerospace Center (DLR) som skapat detta utbildningscenter, som ska förbereda astronauter för månuppdrag.
    Centret gör det enklare att forska, utveckla och testa rymdteknik under realistiska förhållanden och att skaffa kunskap som behövs för framtida uppdrag till månen, som till exempel NASA:s Artemis-program som ska skicka astronauter till månen för första gången på mer än 50 år.
    LUNA har en månkrater och kan även simulera måndamm och minskad gravitation. En av projektets främsta initiativtagare är den tyske astronauten Matthias Maurer.
    Deutsche Welle: New LUNA facility will prepare astronauts for moon landings.
    Deutschland.de: ESA and DLR build moon replica in Cologne
    Phus Org: Walking on the Moon in Cologne: Europe's lunar life simulator.
Det närmaste man kommer månen på jorden är att kiva in i denna byggnad i Köln.


ESO-teleskop har skapat den mest detaljerade kartan över Vintergatan

Detta kollage visar ett litet urval av områden i Vintergatan som avbildats. Från vänster till höger och uppifrån och ned: NGC 3576, NGC 6357, Messier 17, NGC 6188, Messier 22 och NGC 3603.
Källa: ESO/VVVX survey.
Med hjälp av Europeiska sydobservatoriets VISTA-teleskop har astronomer nu skapat en gigantisk infraröd karta över Vintergatan.
    Kartan är gigantiskt stor, den innehåller mer än 1,5 miljarder objekt och har tagit 13 år att kartlägga. Datamängden är för stor, 500 terabyte (TB), för att publiceras som en enda bild, men katalogen med bearbetade data och objekt kan nås i ESO Science Portal. (Vi som rör oss på MB-nivå som jämförelse: 500 terabyte = 50 000 000 MB.)
    "Vi gjorde så många upptäckter att vi har förändrat synen på vår galax för alltid", säger Dante Minniti, astrofysiker vid Universidad Andrés Bello i Chile som ledde det övergripande projektet.
    Eso: ESO-teleskop skapar den hittills mest detaljerade infraröda kartan över Vintergatan.
    ESO Science Portal.


Nyupptäckt Mozart-musik

Ett 12-minuter långt stycke av Mozarts musik har upptäckts i kommunala biblioteket i Leipzig, Tyskland. Verket, ”Serenad in C”, skrevs någon gång i mitten till slutet av 1760-talet, när Mozart bara var 10–13 år gammal.
    Här spelar en trio från Musikschule Leipzig stycket offentligt för första gången. Trion består av Vincent Geer, David Geer och Elisabeth Zimmermann.
    Musikschule Leipzig: Neu entdeckte Mozart-Komposition aufgeführ.
    Leipziger Städtische Bibliotheken: „Ganz kleine Nachtmusik“: Unbekanntes Mozart-Stück in Leipzig entdeckt.


2024-09-29

För första gången på tio år uppdateras kostråden

För hälsan och miljön behöver vi konsumera mer växtbaserad mat och minska köttkonsumtionen. Det är slutsatsen i förslag till nya nordiska näringsrekommendationer (NNR).
    De nuvarande svenska kostråden har inte förändrats på nästan tio år. De nya råden speglar de nordiska näringsrekommendationerna som presenterades förra året, och som bygger på en stor genomgång av forskningsläget.
Inför att nya kostråd presenteras i början av 2025 välkomnar Livsmedelsverket synpunkter på förslagen genom en öppen konsultation. Kostråden utgår från vad som är bra att äta för hälsan och grundas i ett brett vetenskapligt underlag. Därefter har faktorer som vikten av en svensk livsmedelsproduktion, svensk beredskap och miljö beaktats.
Livsmedelsverket: Nu välkomnas synpunkter på förslag till kommande kostråd
Kostråden i korthet    Källa: Livsmedelsverket
Nya råd:
  • Ät minst 500 gram grönsaker, frukt och bär om dagen – gärna mer. Välj en stor andel grova grönsaker som rotfrukter, kål och lök, variera sorterna.
  • Ät baljväxter ofta – gärna varje dag.
Ät högst 350 gram rött kött i veckan, varav endast en liten andel bör vara charkprodukter.
Samma som tidigare:
  • Ät mer fullkorn. Välj andra spannmålsprodukter framför ris.
  • Ät 20–30 gram nötter om dagen. Fröer kan också ingå i kosten.
  • Välj rapsolja eller andra nyckelhålsmärkta matfetter i matlagning och på smörgås.
  • Magra, osötade mejeriprodukter, gärna fermenterade som fil och yoghurt, varje dag, eller berikade vegetabiliska alternativ.
  • Ät fisk 2–3 gånger i veckan.
  • Begränsa konsumtionen av godis, choklad, glass, bakverk och sockersötade drycker.
  • Ät högst 6 gram salt om dagen. Välj salt med jod.
  • Begränsa intaget av alkoholhaltiga drycker.
  • Välj vatten framför andra drycker.


Svarta hål – därför är de så svåra att för

Illustration av en avlägsen kvasar (ULAS J1120+0641), som drivs av ett svart hål där jetstrålar skjuts ut från den så kallade ackretionskivan utanför hålet. Kvasaren är det mest ljusstarka objekt som hittills upptäckts i universum. Bild: ESO/M. Kornmesser.
Man behöver inte känna sig dum och korkad för att man inte förstår sig på de svarta hålen. De svarta hålen har gäckat även forskare inom astronomi och doktorer i fysik under hundratals år, redan under 1700-talet väcktes tankarna om de mörka himlakropparna.
     Men 2019 kom det första suddiga fotot som visade att svarta hål verkligen existerade. Det är något av en paradox kan tyckas eftersom det är universums mörkaste plats – och samtidigt dess starkaste ljuskälla.
    Men fortfarande kvarstår många frågor. Till exempel vet vi ännu inte hur de supermassiva hålen tillkommit eller om de finns i alla galaxer. Vi vet inte heller exakt hur kvasarerna fungerar, eller vad som sker med materia vid händelsehorisonten.
    Läs mer på Forskning.se: Svarta hål – därför är de så svåra att för.


Regn på Uluru / Ayers Rock

Upplev den fängslande sällsyntheten av regn på Uluru / Ayers Rock som aldrig förr, fångat i fantastisk 4K Ultra HD.
    Bevittna naturens otroliga förvandling när den ikoniska röda monoliten blir levande under ett sällsynt regn. Den här fängslande filmen visar Ulurus fascinerande skönhet och livfulla färger när det är dränkt av regn, ett spektakel som få någonsin får se. Videon tar dig närmare denna ovanliga händelse och avslöjar de dolda underverken och den unika charmen hos ett av Australiens mest kända landmärken.


2024-09-28

Anna Kinberg Batra får sparken som landshövding

Inte ens Anna Kinberg Batra kan återuppstå två gånger, skiver Amanda Sokolnicki i DN.
    Anna Kinberg Batra har idag fått beskedet att regeringen inte längre har förtroende för henne som landshövding i Stockholms län. Hon kommer därför att lämna sin anställning som landshövding.
    – Beskedet till Anna Kinberg Batra lämnas mot bakgrund av den allvarliga kritik som riktats mot henne av Justitieombudsmannen. Regeringen anser att förtroendet för myndigheten inte kan återupprättas med mindre än att länsstyrelsen får en ny chef, säger civilminister Erik Slottner.
    Regeringen: Anna Kinberg Batra lämnar sin anställning som landshövding i Stockholms län.


Slemmigt

Kors slem har inspirerat forskarna till att ta fram den nya gelen. Foto: Märta Gross Hulth.
Djurslem, närmare bestämt snigelslem har vi behandlat tidigare. Ett annat slem som låter lika läbbigt är koslem.
    Forskare vid Uppsala universitet har kommit på att om man tillsätter ett gel av koslem, mucingel, efter en diskbråcksqperation så skapas en barriär mot diskarna. Det hindrar immunförsvaret att angripa diskarnas kärna och de riskerar inte ytterligare skador.
    Uppsala universitet: Koslem kan hjälpa diskbråckspatienter efter operation.
    Se också Forskning.se: Ny gel kan lindra smärta efter diskbråck.


Utreder andligheten i skogsbruket

Vad tycker Gud om skogsbruk? Vem kan var mer lämpad att svara på den frågan än den tidigare ärkebiskopen Antje Jackelén. Svenska kyrkan ska utreda sin kritiserade skogsförvaltning och den tidigare ärkebiskopen har tagit sig an den uppgiften.
    Hon är visserligen novis kring skogsbruk, men en viktig insikt hon redan tagit in är att man måste tänka annorlunda när det finns omloppstider på hundratals år.
    Läs mer på Sveriges Natur: Utreder andligheten i skogsbruket.


Trailer för ”To an Asteroid and Back”

Video: NASA:s Goddard Space Flight Center.
I den här dokumentärfilmen får vi följa med NASA:s OSIRIS-REx-team när de skjuter upp en rymdfarkost till en asteroid, samlar ett prov från asteroiden Bennu och tar det hem till jorden.
    Hela dokumentären har en speltid på 01:49:41 och kan ses här: To an Asteroid and Back.
    Producent är James Tralie.


2024-09-27

Väljarna straffar inte regeringen för klimatpolitiken

Bild: Anna Gru, Unsplash.
Politiker oroar sig för att förlora i popularitet och inte bli omvalda om de sjösätter tuffa klimatåtgärder. Vi andra vanliga människor oroas allt oftare för klimatet och dess konsekvenser.
    Men väljarstödet för partierna verkar inte påverkas alls enligt de som har studerat klimatåtgärder i Sverige.
    Forskning.se: Väljarna straffar inte regeringen för klimatpolitiken.


Snart kan spikmattor av grafen bekämpa antibiotikaresistens

Illustration av hur de knivskarpa grafen-flagorna kan döda bakterier utan att skada friska mänskliga celler. De bakteriedödande grafenytorna som utvecklats vid Chalmers kan snart användas i medicintekniska produkter, med hjälp av en helt ny metod som använder teknologi från kylskåpsmagneter för att styra grafenets bakteriedödande effekter. Illustration: Yen Sandqvist.
Spikmattor brukar man förknippa med poliser och biljakter. Några bakteriedödande egenskaper har dock inte polisens spikmattor. Även om den kan ”döda” framfarten för bilmarodörer.
    Grafen, världens tunnaste material, bara ett atomlager tjockt, har många egenskaper. Men inom vården har man inte lyckats ta vara på effekterna ännu. Men nu har forskare vid Chalmers lyckats göra en ultratunn ”spikmatta” som kan ta död på bakterier på en yta till nästan 100 procent.
    Mer på Chalmers: Snart kan spikmattor av grafen bekämpa antibiotikaresistens.
    Se även Forskning.se: Spikmattor av grafen nytt vapen mot bakterier.


Äldre i utsatta områden kämpar för att skapa trygghet

Afsaneh Taei, nybliven doktor i medicinsk vetenskap. Foto: Lill Eriksson.
Tänk inte på oss gamla som bräckliga och oföretagsamma, som vi ofta beskrivs i samhällsdebatten. Nej då, enligt en avhandling av Afsaneh Taei, i forskargruppen Aktivt och hälsosamt åldrande vid Lunds universitet, så är vi gamlingar mycket aktiva och delaktiga i arbetet med att göra vårt närområde bättre och tryggare.
    Lunds universitet: Äldre i utsatta områden kämpar för att skapa trygghet.
    Intresserad av avhandlingen? Den finns som pdf här: Place attachment and participation among older adults living in disadvantaged areas – på engelska.


En promenad i Central Park

Promenaden i Central Park i New York togs i samband med lanseringen av iPhone 16Apples vd Tim Cook gästade talkshowen FallonTonight.
    Jimmy Fallon och Tim pratar om iPhone 16:s spännande nya funktioner, Cooks 27 år på Apple och framtiden för Apple Intelligence.


2024-09-26

Så bra är företagsklimatet i Sveriges kommuner

Svenskt näringsliv har kommit med sin årliga rankinglista Lokalt företags-klimat. Där kan du se hur det går för din kommun och jämföra med andra kommuner.
    Svensk Näringsliv: Ranking 2024.
Rankinglistan finns för nedladdning som pdf: Ranking 2024.


Ryskt missiltest som gick snett

Nyligen genomförde Ryssland ett nytt test av den nya ballistiska Sarmat-missilen, Analys av satellitbilder tyder på ett "katastrofiskt misslyckande" efter antändning.
    RS-28 Sarmat-missilen, kallas också Satan II, skulle skjutas upp från Pletesk, en militär- och rymdbas som ligger cirka 800 km norr om Moskva.
    Inför testet hade man skickat varningar för att flygplan skulle hålla sig bort från området. Inga officiella uppgifter om när och vad som hände under testet. På satellitbilder som Maxar satelliter tagit över Pletesk syns nu bara en stor krater på platsen.
    Mer på The Guardian; Russia’s new Sarmat ballistic missile ‘blows up during test launch’.
    Se även George Barros, Maxar på X och George Barros.


Tusentals farliga produkter stoppades vid gränsen

Kemikalieinspektionen har i samarbete med Tullverket granskat och stoppat tusentals produkter med otillåtna kemikalier från att komma in i landet under 2023. Det gäler elektronik, smycken och bekämpningsmedel.
    Samarbetet mellan de två myndigheterna är ett effektivt sätt att minska risken att människor och miljö skadas av kemikalier.
    Kemikalieinspektionen: Tusentals farliga produkter stoppades vid gränsen.
Råd till konsumenter:
  • Köp varor av bra kvalitet, från kända varumärken och väletablerade företag.
  • Undvik att köpa varor från marknadsplatser där säljaren finns utanför EU. Det finns risker att de inte uppfyller säkerhetskraven i EU-lagstiftningen.
Mer på Kemikalieinspektionen: Råd om kemikalier i vardagen.
Varningsmärkning
FrätandeSkadligAllvarlig hälsofaraAkut giftigMiljöfarlig
BrandfarligExplosivOxiderandeGas under tryck    


Åh nej!

Supertyfonen Yagi har orsakat stor förödelse i sydöstra Asien. Nyligen slog den till i Vietnam, där träd rycktes upp med rötterna och båtar drev ut i havet.
    Åskådare längs Chayfloden i Vietnams Yen Bai-provins bevittnade det dramatiska ögonblicket då ett friflytande sandmudderverk kraschade in i To Mau-bron den 9 september. Filmerna fångade pråmarna och grävskopa som sveptes nedströms och tvingades under bron av den kraftiga strömmen. Supertyfonen Yagi har fört med sig kraftiga regn till regionen sedan början av september.


2024-09-25

Häftig Halloween-upplevelse i Stockholm

Drygt en månad kvar till Halloween-firandet. Bor du i Stockholm eller är där i de dagarna kan du ta en läskig vandring på Oxberget.
    
Vandringsturen, Haunted Trail, arrangeras av Syhlm Scare. Besökarna utmanas att vandra en led genom en mörk skog som är fylld med hemska vålnader, spöken och scener från svenska myter. Var beredd på att möta varelser som är äldre än själva skogen.
    Ge dig ut i de kusliga delarna av Lilla Skuggan för en häftig Halloween-upplevelse mellan klockan 20.00 och 23.00.
    Mer på Sthlm Scare: TRAIL OF TRADITIONS.
    Wikipedia: Oxberget.


Sveriges populäraste arbetsgivare

De 100 mest attraktiva arbetsgivarna i Sverige. Klicka på bilden för större format!
Rekryterings- och bemanningsföretaget Academic Work har kommit med sin årliga rapport YPAI 2024 (Young Professional Attraction Index) som är en undersökning framtagen i samarbete med Kantar. Undersökningen frågar studenter och akademiker i början av sin karriär var de helst skulle vilja arbeta.
    Inte helt oväntat hamnade Ikea på första plats, i botten kom, inte heller oväntat,Postnord. Northvolt, förra året på 19:e plats som mest populära arbetsgivaren, föll till plats 84. Idag är väl frågan om företaget ens kommit med på listan.
    Academic Work: YPAI 2024 – Så blir ni en mer attraktiv arbetsgivare – Tio år av insikter.


Trafikverkets tågplan för 2025

Tågplan – att skapa tidtabeller för tåg
Svenska folket reser med tåg allt oftare med tanke på klimatet får man förmoda. Men dessvärre är underhållet av järnvägen eftersatt och det medför en hel del förseningar, som gör att många tar bilen trots att det bidrar till klimatförsämringen.
    Som sagt, järnvägen är sliten och i mycket stort behov av upprustning och då måste det finnas tid för upprustning. Det i sin tur kan innebära vissa förseningar eller helt inställda tåg. Det är Trafikverket som ansvarar för den samlade planeringen av trafik och banarbeten på järnvägsspåren, det kallas tågplanen. Ett arbete som kan liknas vid stort pussel med 1 000 000 tåg och över 1 700 banarbeten.
    Mer på Trafikverket: Tågplan – att skapa tidtabeller för tåg.


2024-09-24

Sprängda vapenlagret kan försvåra för Ryssland i Kursk

Den vapendepå i Toropets, Ryssland, som ukrainska drönare träffade nyligen var en stor anläggning, som nu har gått upp i rök och explosioner. Explosionerna var så kraftiga att jordbävningssensorer uppmätte en magnitud på 2,6.
    Ammunitionsdepån i Toropets, belägen cirka 500 kilometer från ukrainskt territorium, var bland de största i Ryssland, med över 30 000 ton ammunition. Ammunition för uppskattningsvis tre månaders krigföring gick förlorade i attacken.
    DN: Sprängda vapenlagret kan försvåra för Ryssland i Kursk.
    Engelska Wikipedia: Toropets depot explosions.


Krisåtgärder i Springfield efter Trumps falska utspel

En våg av hat och hot har drabbat den lilla staden Springfield i Ohio efter Donald Trumps utspel om att invandrarna i staden stjäl husdjur och äter. Stadens borgmästare har utlyst undantagstillstånd.
    Det var i augusti som polisen fick en anmälan om att haitier stjäl gäss. De lokala myndigheterna kunde inte hitta några bevis eller misstänkta. Kort därefter fick ett ogrundat rykte om att haitiska immigranter kidnappade och äter husdjur i staden viral spridning. Myndigheter avslöjade ryktet.
    Under debatten mot Kamala Harris kom Trump med påståendet att haitiska invandrade i Springfield stjäl och äter husdjur. Även Vance har kommit med liknande påståenden. Lokala myndigheter har dementerat och kvinnan som startade ryktet har själv gått ut och bett om ursäkt.
    Men skolor, sjukhus och butiker mottar bombhot och haitierna i staden trakasseras. Nu har Trump sagt att han ska besöka staden, men borgmästaren har bett honom avstå.
    DN: Krisåtgärder i Springfield efter Trumps falska utspel.
    City of Springfield.


Den längsta körbara distansen i världen

Med start i Sagres, Portugal, kan man köra så långt österut som till stranden av Aldanfloden i Ryssland, en sträcka på 13 578 kilometer (8 437 miles). Men man kan fortsätta till Khasan, den enda ryska stad som gränsar till Nordkorea, och öka på sträckan till 14 043 kilometer (8 726 miles).
    Mer på Open Culture: The Longest Drivable Distance in the World: Discover the Ultimate Road Trip.


2024-09-23

Sveriges främsta cykelkommun

Karlstad är Sveriges främsta cykelfrämjarkommun när Cykelfrämjandets Kommunvelometer jämför kommunernas årliga insatser för ökad cykling. 92 procent av de kommunerna har byggt nya cykelbanor och totalt investerade de 51 kommunerna över en miljard kronor i ny cykelinfrastruktur under 2023. Dessutom ytterligare 550 miljoner i drift och underhåll.
    Kommunvelometern 2024 – Topp 10:
1. Karlstad (77p)
2. Gävle (76,5p)
3. Uppsala (75p)
4. Nacka (74,5p)
5. Lund (73,5p)
6. Helsingborg (73p)
7. Borås (70,5p)
8. Göteborg (70p)
9. Malmö (69,5p)
10. Trollhättan (69p)
23. Västerås (55,5p)

Staden, som en gång i tiden, på 1990-talet ville bli cykelstaden framför alla andra har halkat ner riktigt ordentligt.
    Nu på 2000-talet lever vi som bor här i bilstaden Västerås – och det är inte bara under Power Big Meet/Summer Meet-veckan utan varje dag.

Cykelfrämjandet: Här är Sveriges främsta cykelfrämjarkommuner 2024.
    News Øresund: Karlstad bästa cykelstaden i Sverige enligt undersökning – Lund toppar i Skåne.


Nytt rekord på ISS

NASA-astronaut Matthew Dominick med Oleg och Nokolai på ISS. Bild: NASA.
Två ryska kosmonauter, Oleg Kononenko och Nikolai Chub, har varit längre tid på ISS i ett sträck än någon annan varit. Nyligen slog de båda det tidigare rekordet på 370 dagar, som innehades av Nasas Frank Rubio och de båda Roscosmos-astronauterna Dmitry Petelin och Sergey Prokopyev.
    De nya rekordinnehavarna kommer att lämna ISS den 23 september och då efter 374 dagar i ett sträck på ISS. Oleg Kononenko är den förste som varit mer än 1000 dagar i rymden, totalt till den 23 september blir det 1111 dagar.
    Gizmodo: Russian Cosmonauts Smash Record for Longest Stay on the IS.


Kyotos trädgårdar

Filmens längd 43:58.
En samling av vackra japanska trädgårdar i Kyoto. Film och musik av Yurara Sarara.
    Bara luta dig tillbaka och njut av lugnet och skönheten!


2024-09-22

Teckenspråksdagen den 23 september

I morgon, måndagen den 23 september är det den internationella dagen för teckenspråken.
    Dagen erkändes av FN:s generalförsamling som International Day of Sign Languages. Valet av datum hänger samman med att förbundet World Federation of the Deaf, WFD, grundades denna dag år 1951.
    Dagen firas tillsammans med 70 miljoner döva över hela världen, och på över 200 olika teckenspråk. Bland annat med olika event online på WFD:s hemsida ledda av ordförande Joseph Murray.
    WFD: World Federation of the Deaf.
    Sveriges Dövas Riksförbund | Dövas Tidning.
Internationella dagen för teckenspråken i världen


Kalles Sill

Jag gillar sill och jag gillar kaviar, båda med sina karakteristiska skarpa smaker. Men vad blir det om man blandar de två, som Abba har gjort i sin nya innovativa ”Årets smak 2024”?
    Årets smak är en del av firandet av Kalles 70-årsjubileum, och det gör lanseringen extra speciell. Kombinationen av de två smakerna förenar små, delikata sillbitar med Kalles ikoniska smak – det lär bli en mild rökighet och välbalanserad sälta, kompletterad av en krämig sås med små romkorn, enligt företaget självt.
    Måste nog prova vid tillfälle …
    Abba: NYHET! Abba presenterar Årets smak 2024 – Kalles Sill.


Skjutningar ökar vid förändringar i den kriminella miljön

De senaste åren har många utförare av skjutvapenvåld varit väldigt unga. Det har föregåtts av förändringar i den kriminella miljön sedan mitten på 00-talet då det dödliga skjutvapenvåldet började öka. Vem som skjuts har större betydelse för ökningen av skjutvapenvåldet, snarare än omständigheter kring själva skjutningen. Det visar en ny rapport från Brå.
    Brå: Ökningen av skjutvapenvåld i Sverige – pdf.


Apples underjordiska observatorium

Observatoriet har utsikt över Apple Parks huvudbyggnad.
Dezeen avslöjar att teknikföretaget Apple har en ny eventlokal, den är inbyggd i sluttningen på Apple Parks campusområde i Kalifornien.
    Observatory är den viktigaste byggnaden som har färdigställts sedan Steve Jobs Theatre öppnade 2017. Den nya byggnaden är formgiven som ett ”kontemplativt utrymme”, men de underjordiska lokalerna kommer också att användas för lanseringar och för att visa upp den senaste tekniken.
    Mer på Dezeen: Exclusive photos reveal Apple's subterranean Apple Park Observatory.


2024-09-21

Vem ska ta hand om gamla mamma?

Vi är många som blir allt äldre – det är liksom tidens gång. Många av oss vill också leva så länge som möjligt, naturligt även det. Om sju år, 2031, kommer 7,5 procent ha passerat 80-årsstrecket, det är en ökning med uen kvarts miljon på ett decennium.
    Samtidigt föds det allt färre barn i det här landet, som framgår av den demografiska utvecklingen i Ingers kåseri ovan. Hur ska det uppväxande släktet klara av den högre belastningen i äldrevården.
    Äldreomsorgen behöver öka med närmare 60 000 anställda de kommande tio åren. Även sjukvård och försvar behöver mer personal. Så frågan om vem som ska ta hand om gamla mamma är berättigad att ställa. Själv är jag sedan många år nu ”föräldralös”, så jag behöver inte oroa mig på den punkten. Men de som har äldre föräldrar i livet kan behöva oroa sig på allvar.
    Forskning.se: Vem ska ta hand om gamla mamma?


Nya krav för dubbfria däck

3PMSF. ”M+S” står för "Mud+Snow" (lera+snö).
”Under perioden 1 december till 31 mars ska personbilar, tunga fordon och släpvagnar vara försedda med vinterdäck eller likvärdig utrustning när det råder vinterväglag. Inför årets däckbyte är det viktigt att vara uppmärksam då nya krav avseende dubbfria däck börjar gälla den 30 november.”
    Det skriver M Sverige i ett pressmedde-lande där man påpekar att från den 1 juni 2019 trädde nya regler i kraft och nya vinterdäck som sålts sedan dess måste ha symbolen alptopp/snöflinga (3PMSF) eller vara dubbade och uppfylla kraven för dubbdäck. Vinterdäck som kommit ut på marknaden före 1 juni 2019 och som saknar alptopp-symbolen får bara användas fram till och med 30 november 2024.
    M via TT: Nya krav på dubbfria däck i vinter.
    Se även:
    Transportstyrelsen: Vinterdäck.
    Transportstyrelsen: Inget nytt förslag som ger längre dubbdäcksperiod.


Rysslands modernaste vapenlager gick upp i rök

Bild från video.
Ukrainska attackdrönare lyckades tidigt på onsdagen slå ut ett stort vapenlager i Tverregionen väster om Moskva, rapporterar Yle.
    Det var ett ryskt ammunitionslager i Toropets som träffades av flera ukrainska attackdrönare på onsdagen. Explosionerna beskrivs som de största sedan början på Rysslands anfallskrig mot Ukraina. De var så stora att de registrerades av jordbävningssensorer.
    Läs mer och se video på svenska Yle: Rysslands modernaste vapenlager gick upp i rök efter drönarattack.


2024-09-20

Nya regler ska förhindra telefonbedrägerier

Post- och telestyrelsen (PTS) har beslutat om regler som ska minska problemen med telefonbedrägerier. Ett krav är att teleoperatörer ska stoppa samtal från utlandet med svenska nummer.
    De nya reglerna syftar till att förhindra bluffsamtal från utlandet som ser ut att komma från en svensk avsändare, där man använder så kallad spoofing. Genom att stoppa dessa samtal kan teleoperatörerna hindra en stor del av de bedrägeriförsök som i dag görs via telefon.
    Reglerna innebär att:
  • operatörer ska stoppa samtal från utlandet till Sverige som ser ut att komma från svenska fastnätsnummer.
  • operatörer ska stoppa samtal från utlandet som ser ut att komma från svenska mobilnummer efter att de har kontrollerat att mobilnumret inte används i utlandet.
  • operatörerna ska i vissa fall blockera nummerpresentationen i stället för att stoppa samtalet.
Reglerna som rör nummer i fasta nätet träder i kraft den 4 november 2024 och reglerna som rör mobilnummer träder i kraft den 3 mars 2025.
    PTS: Nya regler ska förhindra telefonbedrägerier.
    PTS: Telefonbedrägerier (spoofing).


Förändrade skattesubventioner för solceller

Regeringen meddelar att det kommer bli mindre bidrag till de som vill installera eller har installerat solceller.
    Man sänker skattesubventionen av nya solcellsanläggningar från 20 procent till 15 procent. Sedan man höjde från 15 till 20 procent för en tid sedan har antalet installationer skjutit i höjden och man bedömer nu att man inte längre behöver stimulera efterfrågan på solceller.
    Av samma skäl anser regeringen att det inte längre finns behov av att fortsätta subventionera mikroproduktion av förnybar el genom en skattereduktion. Regeringen avser därför att föreslå att skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el slopas.
    Förslaget om sänkt subventionsgrad för installation av solceller bör träda i kraft den 1 juli 2025 och förslaget om slopad skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el den 1 januari 2026.
    Regeringen: Förändrade skattesubventioner för solceller.


Sveriges skogar växer inte längre snabbt

Vi är vana vid att vår svenska skogar växer så det knakar. Men, tyvärr så gör den inte det längre, det verkar som den har tappat fart, som Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) uttrycker det.
    Det är framför allt i södra och sydöstra Sverige som gran är mer drabbad än tall. Trendbrottet märks också i vårt grannländer Finland och Norge. Trenden är är oroväckande och nu nu vill SLU ta reda på vad nedgången beror på. Klimatförändringar kan vara bidragande.
    Forskning.se: Sveriges skogar växer inte längre snabbt.


2024-09-19

Tele2 Arena byter namn till 3Arena

Tre Sverige blir ny huvudpartner till Stockholm Live – 1 januari 2025 byter Tele2 Arena namn till 3Arena.
Från och med 1 januari 2025 byter Tele2 Arena namn till 3Arena. Som ny huvudpartner till Stockholm Live vill Tre bidra till både arenans och områdets fortsatta utveckling med en stark betoning på innovation, uppkoppling och upplevelser.
    Ganska naturligt egentligen eftersom Tre har sitt huvudkontor mitt emot arenan. Arena kommer nu att utrustas med avancerad teknik som 5G standalone (5G SA) som möjliggör 5G-slicing. Därmed får besökarna bättre uppkoppling och möjlighet att dela upplevelserna på ett smidigt sätt.
    Tre Sverige: Tele2 Arena byter namn till 3Arena.


Fiskarna slussar i Slussen

Det är inte bara Västerås som har en faunapassage, eller fiskvandringsled. Det finns fler i Sverige, bland annat en i Stockholm, Nils Ericsons sluss under norra slusskajen, där fiskarna får hjälp att ta sig från Saltsjön till Mälaren eller tvärtom.
    Via en webbkamera kan man följa fiskarnas vandring.
    Fiskdata: Följ fiskvandringen på fiskdata.


Melodifestivalen 2025

Nu är det bestämt i vilka städer Melodifestivales deltävlingar 2025 kommer att hållas.
    Turnén kommer att starta i Luleå den 1 februari för att sedan dra till Göteborg. Därifrån fortsätter den till Västerås för att efter det vända söderut till Malmö. Nästa anhalt blir Jönköping vid Vätterns södtra strand för att slutligen gå i mål med utdelning av Sångfågeln i Stockholm.



Sångfågeln är gjord i brons och har vingar i guld i form av noter, fågeln sitter på en krona. Fågeln står på en sockel av trä med mosaik på sidorna. Färgen på mosaiken ändras från år till år.