2024-09-17

AI saknar förnuft

Illustrationen visar tydligt hur AI saknar förnuft. Den är ett exempel på de snedvridningar som finns i systemets bakgrundsmaterial. DALL·E illustrerar här en "människa" som en vit man i 30-årsåldern med symmetriska drag. Illustration: DALL·E.
Kan AI tänka? Det är titeln på en ny bok av kognitionsforskaren Peter Gärdenfor. Det korta svaret är: nej, åtminstone inte så som vi människor tänker. AI saknar motivation, avsikter och empati. Till och med tvååringar har något som våra artificiella system saknar – förmågan att tänka i termer av orsak och verkan.
    Sedan ChatGPT introducerades med buller och bång 2022 har debatten om AI som ett framtida hot intensifierats. Inte bara forskarna, även vi som inte sitter inne med hela sakkunskapen, börjar väl ana att det är möjligt, och kanske till och med sannolikt, att AI-systemen i framtiden kommer att överträffa oss människor inom de flesta intellektuella funktioner. Eller …
    Lunds universitet: AI saknar förnuft – därför kan programmen inte tänka.


Fortinet har bekräftat cyberattack

Fortinet är ett cybersäkerhetsföretag som har sitt huvudkontor i Sunnyvale, Kalifornien. Företaget utvecklar och säljer säkerhets-lösningar som brandväggar, slutpunktssäkerhet och intrångsdetekte-ringssystem. Borde alltså ha högsta säkerhet.
    Men företaget har nu officiellt bekräftat att hackare kommit över data i en cyberattack tidigare i år. Filerna förvarades på en Microsoft SharePoint-server och det rör sig om data som berör mindre än 0,3 procent av kunderna. Berörda kunder finns främst i Asien och Stillahavsområdet, de har informerats och intrånget har anmälts till myndigheterna.
    TechTarget: Fortinet confirms data breach, extortion demand.


Åka cykel på tåg

Numera blir man inte förvånad var cyklister tar sig fram, på trottoarer, över gräsmattor och även i fjällnaturen tar de sig fram – och nu även på tåg med tio godsvagnar i rörelse.
    Den polske cyklisten Dawid Godziek är den förste personen att cykla på ett tåg i rörelse och hoppa mellan vagnarna. Dessutom gör han trick med sin mountainbike.
    Godziek är tvåfaldig X-Games-guldmedaljör i BMX Dirt. Han har även vunnit Freeride Mountain Bike 2024 Crankworx Triple Crown. Tågcyklingen genomfördes i samarbete mellan Red Bull och polska statsjärnvägen.


2024-09-16

Nytt mordförsök på Trump

Trump International Golf Club i West Palm Beach, Florida.
FBI utreder ännu ett misstänkt mordförsök mot Donald Trump när han spelade golf på Trump International Golf Club i West Palm Beach, Florida. Vaktstyrkan Secret Service sköt mot en misstänkt person med ett vapen och en man har gripits.
     Den gripne är en 58-årig man som i sociala medier har tagit ställning i politiska frågor och bland annat skrivit att Trumps kampanj borde kallas MASA, ”make Americans slaves again”.
     Trumps motståndare demokraten Kamala Harris skriver:
Medan vi samlar in fakta, vill jag vara tydlig: Jag fördömer politiskt våld. Vi måste alla göra vad vi kan för att säkerställa att den här händelsen inte leder till ännu mer våld”.
Det polariserade USA
USA har länge varit ett demokratiskt föredöme för många runt om i världen. Man har utsett landets ledare genom val sedan slutet av 1700-talet (dock var rösträtten länge begränsad) och individuella fri- och rättigheter var centrala begrepp.
     Förtroendet för de demokratiska institutionerna har dock urholkats under senare år. Med ökad partipolitisk klåfingrighet för att påverka valprocesser och det allt större inflytande som pengar har. Den nedåtgående trenden förstärktes efter Donald Trumps tillträde 2017 då attackerna mot medierna nådde nya nivåer och då han ifrågasatte både rättsväsende och valsystem på ett sätt som ingen tidigare president.
     Men redan 2016 föll USA i Economists rankning för första gången ned till kategorin ”bristfälliga demokratier”. Det berodde i huvudsak på ökande politisk polarisering och medborgarnas snabbt krympande förtroende för de offentliga institutionerna. USA är kvar i den kategorin och ligger i rankningen för 2023 på plats 29 av 167 länder – där endast 24 länder räknas som fullgoda demokratier.
Polarisering enligt Svensk Ordbok (SO): Skärpning av (politiska) motsättningar.
Synonymer till polarisering: Framkallande av motsättningar, understrykande av olikheter.


Fira Vrakdagen

Vrakmuseet firar sin årsdag snart och bjuder då på fri entré hela dagen, lördagen den 21 september klockan 10–21.
    Fram till klockan 17 är det familjeaktiviteter med ansiktsmålning och tatueringar för barnen, familjevisningar i museet och specialvisningar om det spännande Osmundvraket, VR-dyk, vattenexperiment, vrakjakten och mycket annat.
    På kvällen blir det livemusik med folkrockarna Blind Molly och föredrag om dryckesvanor ombord. Mackverket med café och bar är öppet hela kvällen.
    Passa på att besöka museet, se Vrak: Fira Vrakdagen.


Världens äldsta kokbok

Denna babyloniska lammgryta med rödbetor är nästan 4 000 år gammal. Bild: Pavla Rosenstein.
Dessa drygt 4 000 år gamla kilskriftstavlor kan vara den äldsta existerande kokboken.
Bild: Yale Peabody Museum.
Att avgöra vad som är världens äldsta kokbok beror på hur man definierar kokbok, men en samling kilskriftstavlor från Mesopotamien kan nog räknas dit. De fyra lertavlorna som är daterade till cirka 4 000 år nnehåller många recept. Tavlorna är del av en samling av 45 000 artefakter som finns på Yale Universitys babyloniska samling, och som nyligen blivit tillgängliga för allmänheten. En del i arbetet är att översätta de gamla recepten och försöka laga dem.
    Att återskapa recepten är en utmaning, eftersom de innehåller innehållsförteckningar, men inga specifika instruktioner för att tillaga dem. Man måste anta att kockarna visste vad de skulle göra. Det är inte så lätt för 4 dagens000 år senare, men kockar har arbetat på dem.
    Några av rätterna visade sig ganska intetsägande, men andra är fortfarande goda även idag. Samlingen ger oss en inblick av jordbruk, när spannmål och öl gynnas kraftigt i recepten, och en mängd olika ingredienser berättar om babyloniska handelsbruk.
    Läs om de gamla recepten på Atlas Obscura, där det finns ett recept på babylonisk lammgryta.
    Atlas Obscura: What Researchers Learned From the World’s Oldest Cookbook.


Harpsession i naturen

Ett rådjur förvandlade nästan harpsessionen i naturen till en Disneyfilm.
    Musiken är "The Sound of Silence", av Simon & Garfunkel.


2024-09-15

Rymdinspirerad Icebar på Icehotel

Och vem, om inte vår förste svenske astronaut Christer Fuglesang är det som skapar en rymdbar på världsberömda Icehotel i Jukkasjärvi. Icehotel, som firar 35 år i vinter, satsar på att värma sina besökare med en drink samtidigt som de får uppleva en oförglömlig rymdresa.
    Icebar In Orbit skapar Fuglesang i samarbete med designstudion PinPin Studio.
    Den rymdinspirerade isbaren invigs den 8 november, med Christer Fuglesang som specialinbjuden gäst.
    Kiruna: Fuglesang formar rymdinspirerad Icebar på Icehotel.
    Icehotel.


Bubblor på stjärnas yta i den mest högupplösta videon hittills

Astronomer har för första gången tagit bilder av en annan stjärna än solen, där man ser bubblande gas på dess yta. Det är stjärnan, R Doradus, som tagits med Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (Alma), teleskopet som delägs av Europeiska sydobservatoriet (Eso).
"Det här är första gången den bubblande ytan på en riktig stjärna kan visas på ett sådant sätt," säger Wouter Vlemmings, professor vid Chalmers tekniska högskola, Sverige, och huvudförfattare till studien som publicerades i dag i Nature. "Vi hade aldrig förväntat oss att datan skulle vara av så hög kvalitet att vi kunde se så mycket detaljer i konvektionen på stjärnans yta.”
Eso: Astronomer spårar bubblor på en stjärnas yta i den mest högupplösta videon hittills.
    Chalmers: Världsunik film visar gigantiska gasbubblor på röd jättestjärna.
    Se också video på Svt: Forskare från Chalmers gör rymdsuccé – världsunika bilder av jättestjärna.


Floki är stjärna i footvolley

På stranden Ipanema, en känd strand i Rio de Janeiro, Brasilien, spelas det footvolley, som är en slags beachvolleyboll där man även använder fötterna.
    Den största stjärnan just nu är en tre år gammal border collie, som heter Floki. ”Ibland gör han saker som inte ens proffsen kan”, säger ägaren Gustavo Rodrigues.


2024-09-14

Årets Ig Nobel Prize: Om något kan gå snett kommer det att gå snett

Längd 2 timmar, ceremonin börjar vid cirka 33 minuter in i videon.
Årets Ig Nobel Prize delades nyligen ut vid MIT i Cambridge, USA. Priset som först vill få dig att skratta … och sedan tänka efter.
    Temat för året var Murphys lag, som innebär att ”om något kan gå snett kommer det att gå snett”. Videon, som är strömningsvideo från presentationen av vinnarna, är en rolig, och något rörig presentation, men den gör verkligen temat rättvisa. Väl värd att bese!
    Improbable Research: The 2024 Ig Nobel Prize Winners.
    Wikipedia: Murphys lag.


Bandet White Stripes stämmer Donald Trump

Bild från video.
Ännu ett band som inte gillar att Donald Trump använder deras musik i sin valkampanj. Det är låten Seven Nation Army som använts i en kampanjvideo.
    I stämningen står att ”Trump and his campaign chose to ignore and not respond to Plaintiffs’ pre-litigation efforts to resolve the matters at issue in this action,” och har istället “indiscriminately trampled on Plaintiffs’ legal rights.”
    Pitchfork: The White Stripes Sue Donald Trump.


De tittar på dig när du surfar

En välgjord video för webbläsaren Safari: Apple – FLOCK.


2024-09-13

Varför är en del lyckliga när de dör?

"Det kan tyckas märkligt att en person kan vara lycklig när slutet närmar sig, men enligt min erfarenhet som psykolog som arbetar med människor i livets slutskede är det inte så ovanligt", skriver Mattias Tranberg i The Conversation.
    The Conversation: Why are some people happy when they are dying?


Nu visas resultaten av utgrävningarna i Nya Lödöse

3D-visualisering av Nya Lödöse, utifrån de arkeologiska undersökningarna.
Visualisering: Carolina Ask.
För 500 år sedan låg den medeltida staden Nya Lödöse där Gamlestaden i Göteborg ligger i dag. Samtidigt som stadsutveckling pågår har arkeologer gjort omfattande utgrävningar.
    Under Gamlestadens spårvagnsspår, fabriksbyggnader och bostäder finns rester från Göteborgs föregångare – den medeltida handelsstaden Nya Lödöse som existerade mellan 1473 och 1624.
    Vårt Göteborg: Nu visas resultaten av utgrävningarna i Nya Lödöse.
    Se mycket mer på Arkeologerna och sökresultat ”Nya Lödöse” (37 träffar): Nya Lödöse.


Nate Whites beskrivning av Donald Trump

En beskrivning av Donald Trump av den brittiske författaren Nate White. Berättad av Anthony Davis.
Trump saknar vissa egenskaper som det brittiska traditionella anseendet. Till exempel, han har ingen klass, ingen charm, ingen kyla, ingen trovärdighet, ingen medkänsla, ingen humor, ingen värme, ingen vishet, ingen finess, ingen känslighet, ingen självinsikt, ingen ödmjukhet, ingen ära och ingen nåd – alla kvaliteter som, lustigt nog, med vilken hans föregångare Obama var generöst välsignad.
    Trump är ett troll. Och som alla troll, han är aldrig rolig och han skrattar aldrig, han bara kommer med hån. Och oroväckande, att han inte bara pratar i råa, dumma förolämpningar – han faktiskt tänker så.


2024-09-12

Ungern tar efter Texas – hotar bussa migranter till Bryssel

Den amerikanska delstaten Texas som bussat 100 000 migranter till andra amerikanska delstater kan få en efterföljare i Ungern om regeringen gör allvar i senaste utspel. Bild: CAFOD.
Några dagar efter att Ungerns stora EU-bot för brott mot EU:s asylrätt förföll, utan att landet betalat, hotar regeringen att skicka “illegala migranter” i bussar till Bryssel.
    Europaportalen: Ungern tar efter Texas – hotar bussa migranter till Bryssel.


Vulkanutbrott väntas under lång tid på Island

Sundhnúkur-utbrottet 2024. Kratern ligger norr om staden Grindavik på Reykjaneshalvön.
Bild: L. Krmíček.
Boende på Reykjaneshalvön måste vara beredda på många år av osäkerhet. Forskare flaggar nu för att utbrott i vulkanområdet på Island kan pågå i decennier. En förklaring är att magmasystemet under halvön är sammankopplat och har en gemensam källa.
    Ett internationellt forskarlag har tittat närmare på de tre senaste årens vulkanutbrott på Island för att förstå de geologiska processerna som ligger bakom.
    Forskning.se: Vulkanutbrott väntas under lång tid på Island.


Lotta Schelin första kvinna i EA Sports FC 25

Tidigare svenska fotbollsspelaren Lotta Schelin blir ikon i Ultimate Team i kommande EA Sports FC 25. Med ett betyg på 90 blir Schelin den första kvinnliga svenska spelaren att få ikonkort i spelserien.
    EA Sports har gjort en kort hyllningsvideo där hon berättar om erkännandet, damfotbollens framfart och den egna karriären. Och skadan som gjorde att det tog stopp.
    EA SPORTS FC.


2024-09-11

Harris vann debatten

Kamala Harris var som en krok. Och Donald Trump tog betet om och om igen. Så beskrev en av de amerikanska journalisterna den tv-sända debatten mellan de te två presidentkandidaterna. Flera amerikanska medier håller Kamala Harris som vinnare, ja, till och med ”Trump-vänliga” kanalen Fox news.
    Kamala lyckades reta Trump så att han vid flera tillfällen kom lite ur balans. Han blev rättad av programledarna när han kom med lögner, som att invandrare äter husdjuren i Springfield. Det är en lögn som andra republikaner har upprepat de senaste veckorna.
    Läs mer i:
    Politico. | Fox News. | Dagens Nyheter.
    The New York Times: 14 krönikörer och skribenter om vem som vann.

Direkt efter debatten meddelade världsstjärnan Taylor Swift att hon stöttar Kamala Harris i valet.


Windows-nostalgi i din webbläsare

Emu OS är ett försök att bevara gamla klassiska tv-spel från 90-talet och även dessförinnan.
    Emupedia fungerar som en ideell meta-hub och gemenskap för de som är intresserade främst i bevarande av spel och datorhistoria som syftar till att digitalt samla in, arkivera och bevara spel och programvara för att göra dem tillgängliga online genom ett användarvänligt ui-gränssnitt som simulerar flera retro operativsystem för utbildningsändamål.
    Emu OS.


Grisfakta

Grisar är stora, sociala, allätande däggdjur. De har en omättlig aptit och smarta hjärnor, som hjälper dem att hitta nya källor av mat. Som sina vilda släktingar har de borstig päls och korta svansar. De bakre tänderna är anpassade för att krossa. Hos hanen kan hörntänderna utvecklas till betar, som kontinuerligt växer och vässas genom att ständigt slipas mot varandra.
Snabba fakta
 Svin finns på alla kontinenter utom Antarktis, men det är en invasiv art
  i många länder.
 Grisar är smarta och kan använda sina sinnen och minnen för att hitta
  mat.
 Domesticerade grisar har även fått utbildning i att svara på kommandon.
 Bara domesticerade grisar har knorr på svansen.
 Grisar har mycket varierad kost.
 De kan vara aggressiva, särskilt när de är många.
BBC Earth: Pig Facts.


Kanske ännu ett Apple-event i höst

Enligt Bloombergs Mark Gurman planerar Apple ytterligare ett event under hösten, nämligen I oktober – utöver det som hölls den 9:e September. Han skriver I Bloomberg Nyhetsbrev att iPad Mini får en uppdatering, och Mac Mini få ny design med M4-chippet. Även nya versioner av iMac och MacBook Pro, båda med M4-chips kan förväntas.
    Apple har dock ännu inte verifierat eventet.
    Bloomberg Nyhetsbrev: Apple’s AI Rollout Is Too Staggered to Spur iPhone ‘Super Cycle’.
    MacRumors: Gurman: Apple Event in October Will Include New iPad Mini.


2024-09-10

Ny iPhone presenterad på Apple Event

På Apple Event i går presenterades den nya Iphonemodellen – och som väntat är Iphone 16 utrustad med AI-teknik, i ett försök att utmana de redan ledande konkurrenterna.
 Bland nya funktioner hittas en mer kraftfull
  version av den röststyrda digitala assistenten
Siri och verktyg för att göra egna emojis.
 Många av AI-verktygen kommer att trappas
  upp stegvis genom olika uppdateringar.
 Iphone16 får en ny anpassningsbar knapp
  som användaren själv kan ställa in efter
  behov.
 Iphone 16 kommer också med en ny generation processorer, A18, som
  gör modellen effektivare.
 Telefonen kommer i två basmodeller och två dyrare versioner.
 Iphone 16 släpps i USA den 20 september. När de kommer att vara
  tillgängliga i Sverige är inte känt.
Även en ny klockmodell, Apple Watch 10 presenterades. Den har den hittills tunnaste designen och största displayen.
    Airpods 4, som är en ny modell av trådlösa hörlurar, kommer också ut på marknaden och har förbättrad ljudkvalitet.
    Här är en video, en kortvariant, från Apple Event 24-09-09:
En längre presentation finns här, eller se Apple Event.


WWF har utsett Malmö till Årets klimatstad

Turning Torso, Malmö, Bild: Bojana Lukac / Malmö stad.
Malmö har blivit utsedd till Årets klimatstad i Sverige av Världsnaturfonden WWF. Utmärkelsen är en del av WWF:s One Planet City Challenge, som är en global tävling som uppmärksammar städers klimatarbete.
    Malmö får priset för sitt starka ledarskap och ambitiösa klimatmål, inklusive att bli koldioxidneutralt till 2030. Vinnaren och finalisterna firades nyligen på konferensen Ystad Summit.
    Mer på WWF: Malmö är Årets klimatstad i WWFs One Planet City Challenge.
    Vimeo: Ystad Summit – video.


Om de gamla romarna haft Google Maps

Planera resan i det romerska riket med reseplaneraren romarna aldrig visste att de behövde.
Bild: OmnesViae.
OmnesViae är en modern ruttplanerare baserat på vägarna i det Romerska riket.
    Kejsar Augustus byggde en gigantisk förgylld ”milstolpe” i anslutning till Saturnus-templet på Forum Romanum. Detta var Milliarium Aureum, eller Golden Milstolpe, från vilket avståndet till städer i hela riket mättes – och troligen är det därifrån ordspråket ”alla vägar leda till Rom" kommer.
    Det romerska riket omfattande ett välkonstruerat nätverk av vägar. Augustus lade ner ett mycket stort arbete på sin reform av vägverket, och fick hedersbetygelsen Curator Viarum ( "Förvaltare av vägarna”).
    The OmnesViae.


Trumps musikbråk med ett antal artister

En domare i USA har beslutat att Donald Trump inte längre får använda Isaac Hayes musik i sin presidentkampanj. Det var artistens familj som framförde klagomålet – och de är inte ensamma.
    Listan har blivit ganska lång nu på artister som inte vill förknippas med Trump och hans politik:


2024-09-09

Vurmen för lightprodukter syns i avloppsvatten

Analyser av avloppsvatten visar att vi äter och dricker allt fler produkter som innehåller sötningsmedel. Det framgår av en studie som forskare vid SLU har gjort.
    Analyser av avloppsvatten har blivit ett vanligt sätt att följa folkhälsan. Metoden har bland annat använts för att följa spridningen av coronaviruset, men också för att spåra läkemedel och droger.
    Forskning.se: Vurmen för lightprodukter syns i avloppsvatten.
Se även:
Elvaåring fick sjukhusvård efter koffeinöverdos
En elvaåring i Västerås drack helt nyligen energidrycker, fick hjärtklappning och sökte sjukvård. Där konstaterades att han fått i sig nästan två gånger så mycket som gränsvärdet för en koffeinöverdos.
    Det är inte olagligt att sälja energidrycker till barn. Men Svensk dagligvaruhandel tog fram en branschöverenskommelse 2009 som innebär att energidrycker inte ska säljas till de som är under 15 år.
    Enligt Livsmedelsverket bör barn under fem år inte dricka energidryck eller kaffe alls.
    Vlt: Elvaåring fick sjukhusvård efter koffeinöverdos.


I Göteborg byggs nytt – för igelkottar

Igelkotten är fridlyst och trivs i miljöer där den kan gömma sig. Foto: Alexas / Pixabay.
En etta i ett trähus med toalett på gården. Det erbjuder Familjebostäder i Göteborg nu de igelkottar som finns i deras områden.
    På några av gårdarna i Kungsladugård har det kikat fram igelkottar den senaste tiden. För att ge dem skydd har man snickrat tre igelkottshus och placerat ut dem i området. Den igelkott som först hittar husen får flytta in. Om behovet visar sig vara större kan det bli fler igelkottshus framöver.
    Läs mer på Vårt Göteborg: Familjebostäder bygger nytt – för igelkottar.


Varför djur inte korsar den osynliga linjen

Visste du att det finns en osynlig linje i den malayiska arkipelagen, som skiljer två helt olika världar av vilda djur? Gränsen kallas Wallacelinjen, den går från Bali till södra Filippinerna och utgör en skarp kontrast mellan asiatiska djur som noshörningar och tigrar på ena sidan, och australiska varelser som kängurur och koalor på den andra.
    För miljontals år sedan skapade de tektoniska plattornas rörelser ett djupt hav, som är sundet längs Wallacelinjen, och förhindrar arterna från att migrera och låta utvecklingen ta olika vägar. Även fåglar och fisk, som kan färdas långa sträckor, tar sig sällan över denna linje.
    Den fascinerande historien bakom Wallacelinjen, en naturlig klyfta som fortsätter att forma den biologiska mångfalden på vår planet.
    Wikipedia: Wallacelinjen.
    StarFish: Wallace Linje.
    Britannica: Wallace Line – faunal boundary.


Svenska Paralympics-medaljer i Paris 2024


2024-09-08

Nuläget i USA-valet

Läget i USA-valet 270907 enligt The New York Times.
Just nu är ser det ut som om Kamala Harris har medvind i presi-dentvalet i USA. Men det kan svänga snabbt i amerikanska presidentval. Att göra opinionsundersökningar inför amerikanska val är inte det lättaste. Valsystemet med elektorsröster och att vinnaren tar allt i varje delstat komplicerar det hela.
    Förhoppningsvis kanske detta slår in:

Men fortfarande har båda chansen att vinna.
Den brittiska tidskriften The Economist har ett mer ambitiöst upplägg med en sammanvägning av alla mätningar plus hur det står till i de så kallade vågmästarstaterna – därfrån gör man en sannolikhetsbedömning.

The New York Times: Election 2024 Polls: Harris vs. Trump.
    The Economist: Donald Trump v Kamala Harris: who’s ahead in the polls?


Apple Store öppnar snart i Mall of Scandinavia

Loggan som nu döljer Apple Store i Mall of Scandinaiva är skapat av den Stockholmsbaserade konstnären Henrietta Nyvang.
Apples nya butiks öppning i Mall of Scandinavia (MoS) i Solna verkar sammanfalla med säljsstarten av Iphone 16.
    Den nya butiken kommer att slå upp sina dörrar för allmänheten den 20:e september kl. 08.00.
    Sedan tidigare finns Apple Store-butiker i Täby och Malmö. De ville även bygga en i Kungsträdgården i centrala Stockholm, men det stoppades av Stockholms stad.
    Apple: Apple Mall of Scandinavia.
    Instagram: Henrietta Nyvang.


Risken för global vattenbrist är större än man tidigare trott visar ny forskning

Att trygga vattenförsörj-ningen i världen är en av vår tids största utmaningar. Forskning vid Stockholms universitet presenterar nu en ny metod för att beräkna risken för vattenbrist globalt. Studien visar att risken kan vara större än man tidigare trott, eftersom förutsättningarna i de områden där vatten avdunstar och blir regn är avgörande för hur vattnets naturliga cykel fungerar.
    Stockholms universitet: Risken för global vattenbrist är större än man tidigare trott visar ny forskning.
    Forskning.se: Global vattenbrist kan bli värre än väntat.


USA: Ryssland försöker påverka presidentvalet

PBS News Hour rankas som den mest trovärdiga och objektiva tv-nyhetskanalen i USA.
USA:s justitiedepartement (DOJ) anklagar återigen Ryssland för att försöka påverka utgången av årets presidentval. Ryssland har använt sig av webbplatser och sociala medie-konton som spridit propaganda och försökt påverka väljarna.
    DOJ har försökt ta kontroll över 32 domäner där det drivs webbsajter som ryska intressen står bakom. USA har även infört sanktioner mot tio ryska medborgare och två ryska företag samt åtalat två medarbetare på den ryska tv-kanalen RT för pengatvätt.
    U.S. Department of Justice: Justice Department Disrupts Covert Russian Government-Sponsored Foreign Malign Influence Operation Targeting Audiences in the United States and Elsewhere.


2024-09-07

Nu finns solstatistik tillsammans med solcellsparker i Vindbrukskollen

Karta med installerad effekt (MW) solkraft per län.
Karttjänsten
Vindbrukskollen

ger en överblick av vindkraften i Sverige.

Nu finns även
SOLSTATISTIK
och solcellsparker med
i tjänsten.


Där finns geografiska positioner för solcellsparker med en installerad effekt större än 0,5 MW.
Anläggningens beräknade årsproduktion, året den togs i drift och om den är uppförd på mark eller tak.
Statistiken innehåller till exempel installerad effekt och antal anläggningar per län eller kommun.


Sunda vanor gynnar hjärnan vid diabetes

Typ 2-diabetes och även förstadier till sjukdomen kopplas till ett snabbare åldrande av hjärnan, enligt en studie från Karolinska institutet. Men en hälsosam livsstil tycks kunna motverka åldrandet.
    Det är känt sedan tidigare att typ 2-diabetes ökar risken att drabbas av demens, men det har varit oklart hur sjukdomen och dess förstadier påverkar hjärnans åldrande.
    Nu visar ny forskning att både diabetes och så kallad prediabetes kan kopplas till ett snabbare åldrande av hjärnan.
    Forskning.se: Sunda vanor gynnar hjärnan vid diabetes.


Godzilla kokbok

Marknaden översvämmas av kokböcker. Alla kockar och även andra försöker sig på att locka oss med allt mer utsökta och exotiska maträtter. Och här kommer ännu en, kanske lite udda, kokbok, nämligen Godzilla kokbok.
    I Godzillas kulinariska universum får vi recept som Godzilla Loaf, Kaiju Tempura och Tacos al Rodan. Vad sägs om en drink som heter Godzilla Heat Ray att smutta på medan du njuter av några Guaczilla och Mothra Wings?
    Författaren Kayce Baker är både kock och pop-kultur-nörd, och har tidigare skrivit en kokbok baserad på pirattema, Sea of Thieves. Godzillas kokbok kommer ut den 29:e oktober, för den som vill ge en julklapp med lite Godzilla-fläkt.
    Godzilla: The Official Cookbook.


2024-09-06

Putin stöttar Harris i valet

Vladimir Putin säger att han stödjer Kamala Harris som ny amerikansk president. Det rapporterar Reuters.
    – Biden har rekommenderat Harris som hans efterträdare så vi kommer att följa det, säger Putin i samband med ett tal vid ett ekonomiforum i Vladivostok.
    – Hon har ett så smittsamt skratt, säger han enligt nyhetsbyrån.
    Uttalandet kommer en dag efter att USA införde sanktioner mot det statliga ryska mediebolaget RT för att ha försökt rekrytera amerikanska influerare i en informationskampanj för att påverka höstens val.
    Svt Nyheter: Putin: Stöttar Harris i valet, med video.
    Reuters: Teasing Putin says Russia backs Kamala Harris, cites her 'infectious' laugh.


Mat för 14 miljarder kronor kastas i hushållen

Matsvinn är ett slöseri på både pengar och resurser. Livsmedelsverket har undersökt matsvinnets kostnader i hemmet och i genomsnitt slänger vi ätbar mat för 1330 kronor per person och år. För en familj med två vuxna och två barn innebär det en årlig kostnad på över femtusen kronor. Totalt slänger vi mat för 14 miljarder kronor per år i de svenska hushållen.
    I genomsnitt slänger vi mat för 1 330 kronor per person och år, varav 833 kronor hamnar i sopkorgen och 497 kronor i vasken. För en familj på fyra personer uppgår kostnaden till cirka 5 300 kronor per år. Endast matsvinnet i sopkorgen motsvarar cirka 140 måltider.
    Livsmedelsverket: Mat för 14 miljarder kronor kastas i hushållen.


Nu kan hälsofördelarna med medelhavskost bevisas

Foto: Chalmers tekniska högskola.
Att byta från smör och grädde till olivolja och nötter ger en tydlig och mätbar förändring av fettsammansättningen i blodet, enligt en stor studie ledd från Chalmers med flera andra medverkande universitet. Forskningen visar hur maten direkt kan kopplas till risken att utveckla sjukdomar och bekräftar hälsofördelarna med att äta en kost rik på omättade vegetabiliska fetter. Dessutom kunde forskarna se vilka grupper av individer som hade mest nytta av att ändra sina matvanor.
    Chalmers: Nu kan hälsofördelarna med medelhavskost bevisas.


Förhistoriska pilskaft smälter fram i Sápmi

En 2 500 år gammal spjutspets av horn hittad sommaren 2023. Foto: Markus Fjellström.
De senaste årens accelererande avsmältning av snöfläckar och glaciärer i svenska Sápmi har gjort att arkeologer och glaciologer har hittat ett sensationellt stort antal förhistoriska pilar i Norr- och Västerbotten.
    Nättidningen Svensk Historia: Förhistoriska pilskaft smälter fram i Sápmi.
    Forskning.se: Förhistoriska pilskaft smälter fram i Sápmi.


2024-09-05

Mondo vann superduellen

Världsmästaren på 400 meter häck, norrmannen Karsten Warholm mot världsmästaren i stavhopp, svensken Armand ”Mondo” Duplantis var en på förhand upphaussad superduell. De två ”duellanterna” har pikat varandra under flera veckor och vid start kom de ut på banan klädda som två boxare. En kul inramning.
    Mondo tog sig snabbt ur blocken och tog ledningen som han behöll under hela loppet, som han vann på fantastiska 10.37, med det är han trea i Sverige i år på 100 meter. Karsten fick tiden 10.47.
    Förloraren ska bära motpartens tävlingsdräkt under torsdagens Diamond League-tävlingar i Zürich. Karsten vet inte om han kommer att kunna resa hem till Norge efter dagens tävling.
    Warholms tränare Leif Olav Alnes ser det humoristiska i situationen, att hans adept ska tävla i ett svenskt landslagslinne.
    – Det blir nog svenskt rekord på 400 meter häck, säger han till NRK.
    Norska VG: Kjærlighetsgrepet bak Duplantis’ popularitet: – Blitt et ikon.
    Norska VG: Karsten Warholm tapte superduellen mot Armand Duplantis.


Ryska förluster i kriget med Ukraina

Den ryska militära dödssiffran uppges ha passerat 66 000. Den oberoende ryska nyhetskällan Mediazona, i samarbete med BBC News ryska service, har publicerat nya siffror från kriget i Ukraina.
    Till sin hjälp för att beräkna antalet döda har de haft officiella rapporter, nyhetsbevakning och sociala medier samt namn på nygrävda gravar. Mer än 12 000 av de som dött är ryska fångar, som rekryterats på villkor att de skulle bli frigivna efter avklarad militärtjänst.
    Mediazona: Russian losses in the war with Ukraine. Mediazona count, updated.


Sillen stressas under trålning – dör i näten

En stor del av sillen som fångas med trålare stressas till döds. Det visar en studie som kan få betydelse för fiskeindustrin.
    Djurskyddsexperter och forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har undersökt djurvälfärden för sill som trålas på öppet hav i Nordsjön. Resultaten visar att hela 96 procent av sillarna var döda när de nådde fartygsdäcket.
    Forskning.se: Sillen stressas under trålning – dör i näten.


Londons roligaste gata

Den roliga sidan av vägen. Bild: Londonist.
Ha-ha är en i början 1800-talet fransk uppfinning, och enligt National Trust kanske fått sitt namn från det faktum att ett dolt dike skulle "överraska ögat”.
    Helt enkelt: en ”ha-ha’”är ett nedsänkt dike som fungerar som ett gränsröse för egendom, snarare än en hög mur som kan blockera markägarens uppfattning.Men det är en liten tvist om härledningen av uttrycket. En skola säger att det är ett utrop av förvåning från oförsiktiga barnvagnar som plötsligt befinner sig i ett dike, en annan att det är reaktionen av alla åskådare som ser sina kamrater plötsligt försvinna ur sikte.
    Londonist: This Is London's Funniest Road.
    National Trust: What is a ha-ha?


2024-09-04

Invektivens mästare

Donald Trump vill få sina motståndare ur balans.
Okvädningsorden om Kamala Harris har haglat från Trumplägret sedan hon utsågs till demokraternas presidentkandidat.
    I en genomgång i New York Times har Trump kallat Kamala Harris för en ”galenpanna”, ”kommunist”, ”dum som sten”, ”riktigt skräp”, ”luffare” och ”otäck” – det senare en benämning han i regel reserverar för kvinnor.
    Han har också gjort insinuanta hänvisningar till Harris gamla relation med San Franciscos tidigare borgmästare Willie Brown.
    Även vice presidentkandidaten Tim Walz har fått ta del av Trumps skymford.
    Det är förmodligen helt rätt av Harris och Walz att inte låta sig distraheras av de här sinnessjuka påhoppen. Trump vill få dem ur balans och att de ska ätas upp av hans grovheter.
    The New York Times: Trump Keeps Turning Up the Dial on Vulgarity. Will He Alienate the Voters He Needs? Endast för prenumeranter – Men artikeln kan även läsas på Yahoo! News: Trump Keeps Turning Up the Dial on Vulgarity. Will He Alienate the Voters He Needs?


Londons minnesmärke över Raoul Wallenberg

Londons minnesmärke över den svenske diplomaten Raoul Wallenberg, som använde sin position som Sveriges särskilda sändebud till Budapest för att rädda tusentals judar i tysk-ockuperade Ungern under Förintelsen från tyska nazister och ungerska fascister under senare delen av andra världskriget.
    Statyn, av den skotske skulptören Philip Jackson står utanför Western Marble Arch Synagogue. Den invigdes av drottning Elizabeth II 1997, i närvaro av Israels dåvarande president Eser Weizman, FN:s generalsekreterare Kofi Annan, och överlevande från Förintelsen.
    Det är en intressant konstruktion på statyn, som en stor bronsplatta med mannen på ena sidan, men det är den andra sidan som är fascinerande – den visar stora buntar med dokument.
    Se fler bilder på ianVisits: London’s memorial to Raoul Wallenberg: The diplomat who saved thousands.
    Western Marble Arch Synagogue.


Rymden ingen bra plats för den mänskliga kroppen

Den mänskliga kroppen kan inte överleva om den kastas ut i vakuum i rymden. Men det är där den här TED-Ed-lektionen börjar, de vill täcka alla scenarier. Med en rymddräkt är organen mycket säkrare, men fortfarande inte säkra eftersom de utsätts för villkor som inte förekommer på jorden, som oskärmad strålning.
    Astronauters resa i rymdskepp till en rymdstation som är byggd för att hålla dem säkra, men är det verkligen säkert? Även med stränga miljö-kontroller, astronauter måste ta itu med mikrogravitation i organ som har utvecklats för att fungera korrekt i jordens gravitation. Det tar ett tag, men även det kommer att skada den mänskliga kroppen på överraskande sätt.
    Dessa iakttagelser kan lägga sordin på din önskan att arbeta som volontär för interplanetära resor. Läs mer på NASA:s Twins Study av ett år i rymden.
    NASA: Twins Study.


2024-09-03

Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer kring barns skärmtid

Barn under två år ska helst inte ha någon skärmtid alls och tonåringar ska högst ha tre timmar skärmtid. Det enligt Folkhälso-myndighetens nya rekommendationer.
    Hittills har rekommendationer för hur skärmtid ska regleras saknats. Nu har Folkhälsomyndigheten tagit fram rekommendationer för barn och unga kring digitala medier. Skärmar ska inte användas innan läggdags och mobiler ska lämnas utanför sovrummet. Åldersgränser för sociala medier och spel ska följas.
    Rekommendationerna är bland annat att:
 skärmar inte används innan läggdags och att mobiler, surfplatta och
  liknande lämnas utanför sovrummet under natten.
 digitala medier inte tränger undan sömn, fysisk aktivitet, relationer,
  måltider och skolarbete. En tumregel är att små barn 2–5 år använder
  skärm max 1 timme per dygn, barn 6–12 år max 1–2 timmar, och barn
  13–18 år max 2–3 timmar.
 åldersgränser följs för till exempel sociala medier och spel.
 föräldrar aktivt styr vilket innehåll barn tar del av, och samtalar om vad
  barnen gör på digitala medier samt kommer överens om regler för
  skärmtid.
 föräldrar tänker på att egna skärmvanor också påverkar både samspelet
  med barnet, och barns skärmvanor.
 barn under 2 år i möjligaste mån inte använder skärm.

Rekommendationerna i sin helhet finns på Folkhälsomyndigheten: Rekommendationer för en balanserad skärmanvändning bland barn.
Här några av dokumenten att läsa. Klicka på respektive bild så kan du hämta hem filen som pdf:
Se även: Folkhälsomyndigheten: Livsvillkor och levnadsvanor.