2025-01-04

Danmark gör inte längre anspråk på
södra Sverige

Danmark och Sverige år 1560.
Det gamla danska riksvapnet.
Ett halvt millennium efter Kalmarunionens upplösning (6 juni 1523) avlägsnas till sist Sveriges tre kronor från Danmarks stora riksvapen. Slutet på en gammal konflikt, och en symbol för försoning och nordisk närhet.
    När Sverige och Danmark krigade mot varandra på 1560-talet, nordiska sjuårskriget, en epilog till Kalmarunionens upplösning, handlade det bland annat om Danmarks stora riksvapen. Som ett arv från Kalmarunionens dagar innehöll det nämligen fortfarande Sveriges tre kronor, vilket kunde tolkas som ett danskt anspråk på Sverige.
    
Det nya danska riksvapnet.
Det kan tyckas vara kuriosa från historiehyllan, men svenska riksdagsledamöter har motionerat om saken i modern tid (se länken nedan). Och nu, 2025, ändras Danmarks stora riksvapen, eller det kungliga vapnet som det heter. 500 år efter Gustav Vasa avlägsnas till slut de tre kronorna. En gammal konflikt får sitt slut.
    Det skickar ett tänkvärt budskap till ett Ryssland som suktar efter förlorade områden …
    Danska Kongehuset: Fast-sættelse af nyt kongevåben.
    Sveriges riksdag: Om åtgärder för borttagande av trekronorsvapnet ur Danmarks stora riksvapen – riksdagsmotion 1972:183 av herr Rimås (fp).
Kalmarunionen var en skandinavisk union mellan kungarikena Danmark, Norge och Sverige som bildades 1397 och varade till 6 juni 1523 (Gustav Vasa valdes till kung just 6 juni 1523, Kalmarunionen upplöstes och Sverige blev självständigt).
    Efter att Sverige lämnade unionen förblev Danmark och Norge i union fram till 1814.


Varför städar många bort julen före tjugondag Knut?

I den gamla dansk/svenska julsången som man brukar sjunga när man dansar kring julgranen heter det att ”julen vara än till påska”. Men många städar bort julen långt innan dess, man håller inte ens på traditionen att dansa ut julen på Tjugondedag Knut.
    Redan på tredje dag jul försvinner julsakerna för en del, trötta som dom är på julen som för en del började långt före Första advent, beroende på att affärerna börjar med julpyntet så tidigt nu för tiden.
    Det är synd att gamla fina traditioner försvinner och att vi är så otåliga för att hålla på traditioner.
    Hör vad några västmanlänningar berättar på P4 Västmanland:


De värsta tweetarna 2024

Sociala medier har alltid varit fulla av dåliga idéer, hemska analogier och rent idiotiska iakttagelser. Men sedan Elon Musk köpte Twitter i slutet av 2022 verkar det som att saker och ting på nätet bara blivit värre.
    Och för att markera förstörelsen av en en gång så stor social medieplattform, tycker webbplatsen Gizmodo att det är lämpligt att presentera en samling av några riktigt hemska tweets från 2024.
    Gizmodo: The Worst Tweets of 2024.


2025-01-03

Nytt år – nytt namn på Musk

Elon Musk har bytt namn och profilbild på X. Numera heter han Kekius Maximus. Den nya profilbilden, karaktären Pepe the Frog, kopplas ihop med högerextrema grupper där den använts som symbol.
    Musk själv har inte gett någon förklaring till namn – och bildbytet. På nätet spekuleras det vilt och det finns teorier, enligt New York Post.
    New York Post: Here's why Elon Musk changed his name on X to 'Kekius Maximus' – and what it means.
Musk och Wikipedia

Wikipedia är en fri och öppen kunskapskälla som utvecklas av dess användare och bygger på användarnas donationer. Det är många som betraktar det som en viktig bank för information och kunskap. Elon Musk har en annan tolkning, och menar att hemsidan är alldeles för jämställd och inkluderande.
    Han har visat en rad diagram över Wikipedias budget, och exakt vart hemsidans pengar har gått under de senaste två åren – det visar att informationsbanken arbetar hårt för att främja jämlikhet och inkludering – det bekymrar Elon Musk. Därför uppmanar han sina 210 miljoner följare på X att sluta donera pengar till Wikipedia.

Men är man för fria och demokratiska institutioner och emot oligarkisk maktutövning av superrika är rådet att genast donera valfritt belopp, om än aldrig så litet, till Wikipedia. Passa samtidigt på att avsluta "X", om du inte redan gjort det.


Haalarit – finsk studentkultur

I Finland bär högskolestudenter ofta haalarit, eller vad vi brukar kalla overaller vid universitetsevenemang, fester och ceremonier.
    Utseendet på haalarit berättar mycket om bäraren. Färgen indikerar vilken disciplin man studerar, vilket kan variera beroende på skola. De tygmärken som bärs är elevens erfarenheter och prestationer, så att vara täckt med tygmärken är ett tecken på status.
    Haalarit är en källa till stolthet för eleverna och ett sätt att öka skolandan. Det gör det också lättare att se vem som har samma intressen. Seden med haalarit började på 1950- eller 60-talet när andra studenter började kopiera överdragsbyxorna som bars av civilingenjörsstudenter i Sverige.
    Finska Wikipedia: Luettelo suomalaisten opiskelijahaalarien väreistä – Lista över finländska studentoveraller.


Stingrockor

Stingrockornas unika kroppsform låter dem begrava sig i havsbottnen för att fånga byten.


2025-01-02

30 år med EU har förändrat vår demokrati i grunden

Har vi förstått konsekvenserna av hur mycket vårt demokratiska system har förändrats under våra 30 år som EU-medlemmar? Foto. Mostphotos.
Sverige har en mer än hundraårig demokrati. 1921 hölls det första riksdagsvalet efter grundlagsreformen för allmän och lika rösträtt. Det var då Sverige blev demokratiskt.
    Men vad är en demokrati? Rösträtt och rätten att vara valbar, mänskliga rättigheter, fri åsiktsbildning, tryck- och yttrandefrihet samt likhet inför lagen är alla förknippade med demokrati. Men en fungerande demokrati kräver också inkludering, att människor ges förutsättningar att utöva sina politiska rättigheter.
    Nu har det gått 30 år sedan vi kom med i EU och hur har vår demokrati förändrats. EU-forskaren Maria Strömvik har intervjuats om vilka maktförskjutningar som skett under våra 30 år i EU.
    Lunds universitet: 30 år med EU har förändrat vår demokrati i grunden.


Apokalypsens riddare

Bild: Matt Brown.
Den största väggmålningen i världen där Michael Heseltine (brittisk politiker) som åker på en kryssningsmissil. Den tidigare vice premiärministern får sällskap av Margaret Thatcher, Ronald Reagan och den sovjetiska ledaren Yuri Andropov i en bokstavlig kärnvapenkapplöpning runt om i världen.
    Som man kan gissa av de inblandade karaktärerna är den fantastiska väggmålningen mer än 40 år gammal. Den målades 1984 av den store Brian Barnes, vars verk inkluderar väggmålningen Nuclear Dawn med liknande tema i Brixton.
    Riders of the Apocalypse finns i korsningen mellan Sandford Street och Cold Blow Lane i London.
    Londonist: Seen The Riders Of The Apocalypse Mural Near New Cross?.
    The Battersea Society: The Life and Work of Brian Barnes in Battersea.


De 10 största miljövinsterna 2024

Allt här i världen är inte nattsvart, som det kan verka av nyhets-flödet. 2024 har också varit ett år fullt av hopp och förändringar för vår planet.
    Detta är de goda nyheterna:
  0:00  The 10 Biggest Environmental Wins of 2024.
  0:24  UK Closed Last Coal Power Plant.
  1:38  Largest Dam Removal Project in the US.
  3:03  Protection of World's Third Largest Rainforest.
  4:05  Indias Massive New Solar Park.
  5:11  China Built the Largest Wind Turbines.
  6:16  Opening the World's Largest Solar Park.
  7:11  China: Wind and Solar Overtake Coal.
  8:17  USA:s New Marine Sanctuary.
  9:28  Australia Officially Protects over 50 % of their Ocean.
11:00  Historic climate settlement in Hawaii.


2025-01-01

Sydney firade in 2025 med imponerande fyrverkeri

Hav tålamod eller spola fram till 4.35 då nedräkningen börjar. Efter fyrverkeriet sjungs ”Auld Lang Syne”, som traditionsenligt sjungs som starten på ett nytt år i engelsktalande länder.
Som vanligt var nyårsfyrverkeriet i Sydneys hamn med Sydney Opera House och Sydney Harbour Bridge imponerande. (Videons längd 21.59.) Se videon i helskärm! Om helskärmsläge inte fungerar klicka på YouTube och helskärm!
    Sydney gick in i 2025 klockan 14.00 svensk tid. Jag såg sändningen online på ABC (Australian Broadcasting Corporation).
    Den lilla polynesiska staten Samoa var dock, som alltid först med att fira in det nya året, redan klockan elva svensk tid på nyårsafton. En timme senare, klockan 12 svensk tid, firade Nya Zeeland med en ljusshow från tv-tornet Sky Tower och hamnen i landets största stad, Auckland.
Auckland, Nya Zeeland, välkomnar 2025 med bländande fyrverkerier från tv-tornet Sky Tower.


Nyårsdagen – Stöpa bly och äta pizza

Det första gäller! Genom tydor och magiska handlingar brukade man i allmogesamhället vid nyåret försöka förutspå framtiden och försäkra sig om tur under det kommande året – kanske genom att stöpa bly.
    Nyårsdagen, 1 januari, är en helgdag, och det behövs nog efter nyårsaftonens firande. Många pizzerior håller stängt på nyårsafton, men personalen arbetar ändå med att förbereda för den anstormning av kunder som väntar under nyårsdagen. Den populäraste pizzan är kebabpizzan, som troligen är ett svenskt påhitt och en stark del av vår moderna nyårstradition.
    Institutet för språk och folkminnen: Nyårsdagen.
Inled nyårsdagen med att springa ikapp med en skata – då håller du dig pigg resten av året!


Nasasond överlevde rekordnära möte med solen

Nasas Parker Solar Probe har gjort det omöjliga möjligt. Under julaftonen flög rymdsonden mycket nära solens yta, endast 6,1 miljoner kilometer bort, och den överlevde den extrema passagen.
    Med en hastighet på 700 000 kilometer i timmen – snabbare än något annat som skapats av människor – samlade sonden in unika data som kan förändra vår förståelse av solen.
    Mer på Nasa: Parker Solar Probe.


Tysk tv om fjärrvärmen i Västerås

Det tyska statliga internationella tv-bolaget Deutsche Welle (DW) har varit i Västerås och filmat Mälarenergis gigantiska energilager.
    Energilagret finns i ett bergrum som tidigare var ett oljelager. Bergrummet rymmer hela 300 000 kubikmeter där Mälarenergi lagrar 13 GWh fjärrvärme i form av varmvatten under sommaren och som sedan kan användas under kallare dagar.
    Läs mer om Mälarenergis kraftvärmeverk och det nya energilagret:
    Mälarenergi: Bergrummet – ett gigantiskt energilager.


Nu skriver vi 2025 – fyra minuters tillbakablick på 2024

I dag skriver vi 2025, ett nyfött år med många nya möjligheter och får vi hoppas positivare händelser än vad 2024 bjöd på. Men än så länge får vi dras med det gamla årets negativa tilldragelser.
    Nedan tar nyhetskanalen Vox oss med på en tillbakablick på 2024, då över 60 val genomfördes över hela världen. Ett splittrat år både inom och längs gränserna. Kriget i Ukraina är inne på sitt tredje år. Syriska rebeller störtade Assad-regimen. Sydkorea i kaos efter att premiärministern förklarat krigslagstiftning och sedan åtalades. I USA vann Donald Trump valet.
    Trots det tumultartade hittade människor fortfarande flykt och enighet i OS. 2024 röstade stora delar av världen för förändring. 2025 kommer vi att få reda på vad det betyder.