2022-10-25

Körpojkar sjunger en "kattduett" som består helt av jamar

I århundraden har katter fungerat som följeslagare och muser för konstnärer. Och medan vi vanligtvis ser resultatet av denna kreativa relation i målningar, har musiker också använt sitt hantverk för att fira kattdjur. Ett av de mest humoristiska exemplen på detta är en unik 1800-talsopera med okänt ursprung som kallas ”Duetto buffo di due gatti”, eller "Funny duet for two cats" på engelska. Det som gör den här föreställningen så charmig är att alla texter är ersatta med variationer av mjau.
Duetto buffo di due gatti (italiensk humoristisk duett för två katter) är ett populärt musikstycke för två sopraner som ofta uppförs som extranummer vid konserter. "Sångtexten" är ganska ovanlig, den består uteslutande av ordet "mjau" som upprepas om och om igen.
    Verket brukar tillskrivas Gioacchino Rossini men skrevs i verkligheten inte av honom utan är en sammanställning skriven 1825, som till stora delar baserar sig på Rossinis opera från 1816, ”Otello”. Sammanställningen gjordes sannolikt av den engelska kompositören Robert Lucas de Pearsall som för detta ändamål använde pseudonymen "G. Berthold”.
Källa: Wikipedia.