2022-12-30

Forskare har upptäckt 168 nya Nazcalinjer i Peru

Foto: Yamagata University.
Mer än hundra nya mönster har upptäckts i och runt Perus antika Nazca-slätt och omgivande områden. Det kan ge ny information om de mystiska förcolumbianska konstverken som har fascinerat forskare och besökare i årtionden.
    Efter två år av fältundersökningar med flygfoton och drönare rapporterade peruanska och japanska undersökningar från Yamagata University tidigare i december upptäckten av 168 nya mönster på Unesco:s världsarvslista vid Perus södra Stillahavskust.
    Geoglyferna, enorma figurer uthuggna i den sydamerikanska öknen, går tillbaka mer än 2 000 år och representerar människor, katter, ormar, späckhuggare, fåglar och inhemska kamalider – djur som lamor, guanacos och alpackor.
    Yamagata University: 168 New Geoglyphs Discovered on the Nasca Pampa and Surrounding Areas.
    CNN Style: Researchers discover over 100 new ancient designs in Peru's Nazca lines.
Nascalinjerna är ett samlingsnamn för ett stort antal geoglyfer som återfinns i ett ökenområde som omfattar 450 kvadratkilometer nära den peruanska kusten cirka 400 km söder om Lima mellan städerna Nasca och Palpa. Nascalinjerna är det främsta och mest kända exemplet på geoglyfer och en av de gåtor som arkeologin har att brottas med. Nascalinjerna utsågs till världsarv 1994.
Källa: Wikipedia.