2023-03-30

Ny träbaserad teknik tar bort 80 procent av färgföroreningar i avloppsvatten

Forskare vid Chalmers har skapat ett nytt biobaserat material, en form av pulver baserat på cellulosananokristaller för att rena vatten från föroreningar, bland annat textilfärg. När det förorenade vattnet passerar filtret med cellulosapulver absorberas föroreningarna och solljuset som släpps in i reningssystemet gör att de bryts ned snabbt och effektivt. Laboratorietester har visat att 80 procent av färgföroreningarna försvinner med den nya metoden och materialet, och forskarna ser goda möjligheter att kunna öka reningsgraden ytterligare.
Grafik/Illustration: Chalmers tekniska högskola| | Chalmers | David Ljungberg.
Forskare vid Chalmers har utvecklat en ny metod som enkelt kan rena förorenat vatten med hjälp av ett cellulosabaserat material. Upptäckten kan få betydelse för länder med dålig vattenrening, och motverka det omfattande problemet med textilindustrins utsläpp av giftiga färgämnen.
    Rent vatten är en förutsättning för vår hälsa och livsmiljö, men långt ifrån en självklarhet för alla. Idag lever över två miljarder människor med begränsad eller obefintlig tillgång till rent vatten enligt världshälsoorganisationen WHO.
    Chalmers: Ny träbaserad teknik tar bort 80 procent av färgföroreningar i avloppsvatten.