2023-04-30

Där två allmänna motorvägar korsar en militär landningsbana

Schweiz är ett litet land draperat över några höga berg, men det har utvecklat sätt att packa in alla typer av modern infrastruktur med schweizisk ingenjörskonst och flera användningsområden för marken.
    Flygplatser och militära flygbaser behöver en hel del utrymme och plan mark för landningsbanor, även i Schweiz. Så de byggde Meiringen Air Base 1941 i en alpdal som hade civila motorvägar som går tvärs över landningsbanorna!
    Jo, det finns ett system som håller alla säkra. Planen har företräde vid start, eftersom de kan stänga motorvägskorsningen, men biltrafik har företräde före landningar, eftersom ett plan kan cirkulera tills de kan stänga och klara motorvägskorsningarna.
    De flesta flygbaser är stängda för allmänheten, men det går inte att göra här, så folk kommer från hela världen för att se militärflygplanen lyfta och landa vid Meiringen.
    Extra information: flygplanen förvaras inte i hangarer här. De är parkerade i grottor i sluttningarna! Schweizarna kan ett och annat om att spara utrymme.