2023-04-22

Så kan elektricitet läka sår tre gånger så snabbt

Ny forskning från Chalmers och Freiburgs universitet i Tyskland visar att sår på odlade hudceller som stimuleras med elektrisk spänning läker tre gånger snabbare. Projektet har nyligen beviljats ytterligare finansiering för att forskningen ska kunna ta ett steg närmare marknaden och komma patienter till nytta. Illustration: Science Brush | Hassan A. Tahini.
Kroniska sår är ett stort hälsoproblem för diabetespatienter och äldre – och kan i värsta fall leda till amputation. Med hjälp av elektrisk stimulering har forskare i ett projekt vid Chalmers tekniska högskola och Freiburgs universitet i Tyskland utvecklat en metod som snabbar upp läkningsprocessen och får sår att läka tre gånger så fort.
    Små sår och fattiga vänner ska man inte förakta, säger ett gammalt talesätt. För de allra flesta leder ett litet sår inte till några allvarligare komplikationer, men det finns en rad vanliga diagnoser som gör sårläkning betydligt svårare. Människor med diabetessjukdom, ryggmärgsskada eller nedsatt blodcirkulation har en försämrad sårläkningsförmåga. Det innebär en förhöjd risk för infektion och kroniska sår – som i förlängningen kan få så allvarliga och akuta konsekvenser som amputation.
    Chalmers: Så kan elektricitet läka sår tre gånger så snabbt.