2023-04-27

William Baches silhuetter

Den som har släktingar som utvandrade till USA kan kanske hitta förfäder bland dessa 1800-talssilhuetter i den nyligen digitaliserade samlingen av silhuett-porträtt.
    Innan selfies var det skuggbilder. Dessa miniatyrprofilporträtt, populärt kända som silhuetter, blev på modet i början av 1800-talets Amerika. Silhuetter var billiga, snabbt återgivna och exakta likheter som demokratiserade porträtt.
    Smithsonians National Portrait Gallery har lanserat en mikrosajt för att öppna tillgången till en skattkammare med mer än 1 800 siluetter av klippta papper av den amerikanske ambulerande konstnären William Bache.
    Det anmärkningsvärda återhämtningsprojektet är en biprodukt av den digitala tidsåldern men också av nödvändighet – Baches porträtt är förgiftade. När museet skaffade hans 1803–1812 huvudbok med silhuetter 2002, märkte papperskonservatorer rostiga rester på vissa silhuetter och upptäckte snart att albumet var spetsat med arsenik. Ursprunget till arseniken förblir obesvarat, men på 1800-talet användes giftet flitigt; det kan hittas i tapeter, skönhetsprodukter och till och med medicin. Den giftiga volymen gick till förvaring.
    William Bache Silhouettes: William Bache's Silhouettes Album.
    William Bache Silhouettes: Ledger Book of William Bache. Genom att klicka på bilderna får man reda på namnet på personen i fråga. Man kan också söka i bokindexet. Bilderna finns också i en Epub-bok.