2023-04-28

WMO-rapport: Ny rekordhög koldioxidnivå uppmätt

Från bergstoppar till havsdjup fortsatte klimatförändringen sin frammarsch 2022, enligt den årliga rapporten från Världsmeteorologiska organisationen (WMO). Torka, översvämningar och värmeböljor påverkade samhällen på alla kontinenter och kostade många miljarder dollar. Havsisen i Antarktis föll till sin lägsta omfattning någonsin och smältningen av vissa europeiska glaciärer var, bokstavligen, utanför sjökorten.
    Tillståndet för det globala klimatet 2022 visar förändringar på land, i havet och i atmosfären orsakade av rekordnivåer av värmefångande växthusgaser. För global temperatur var åren 2015–2022 de åtta varmaste som registrerats trots den kylande effekten av en La Niña-händelse under de senaste tre åren. Smältning av glaciärer och havsnivåhöjning – som återigen nådde rekordnivåer 2022 – kommer att fortsätta i upp till tusentals år.
    "Medan utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka och klimatet fortsätter att förändras, fortsätter befolkningen världen över att påverkas allvarligt av extrema väder- och klimathändelser. Till exempel, år 2022, påverkade den kontinuerliga torkan i Östafrika, rekordstora nederbörd i Pakistan och rekordstora värmeböljor i Kina och Europa tiotals miljoner, drev matosäkerhet, ökade massinvandringen och kostade miljarder dollar i förluster och skador”, sade WMO:s generalsekreterare prof. Petteri Taalas.
    World Meteorological Organzation: WMO annual report highlights continuous advance of climate change.
    Dagens Nyheter: Ny rekordhög koldioxidnivå uppmätt – högsta på två miljoner år.