2023-05-24

Gåtan monoliten Sayhuite: Konstiga mönster, okänd hantverkare

Många mönster ristade på en monolit är hantverk av sedan länge bortgångna hantverkare som ägnade enorma ansträngningar och möjligen till och med fällde tårar i skapelseprocessen. Denna monolit, som finns i dagens Peru, är prydd med mer än 200 mönster noggrant uthuggna som groddjur, reptiler, kräftdjur och stora katter, alla omgivna av terrasser, vattendrag, tunnlar och bevattningssystem. Det exakta motivet och betydelsen av dessa ristningar förblir en gåta.
    Den arkeologiska platsen Sayhuite ligger inbäddat i Abancay, en provins i den sydcentrala regionen Apurímac i Peru, och går tillbaka till Inkarikets epok, mellan 1400- och 1500-talen e.Kr. I jämförelse med andra inkareliker har Sayhuite få kvarvarande bevis på sin inkahistoria. Platsens mest utmärkande artefakt är Sayhuite-monoliten, en gåtfull sten prydd med många intrikata sniderier.
    Sayhuite-monoliten har rönt stort intresse på grund av sina ”sniderier”. Över 200 zoomorfa och geometriska mönster kan observeras på monolitens yta, främst föreställande reptiler, stora katter, kräftdjur och grodor. Vissa forskare har föreslagit att urvalet av dessa varelser kan ha ett symboliskt värde som var begripligt för inkafolket. Till exempel kan skildringen av stora katter potentiellt anspela på Cuzco, huvudstaden i Inkariket, och dess härskande klass, särskilt Pachacuti, den nionde Sapa Inca och Inkarikets första härskare.
    Historic Mysteries: The Enigma of the Sayhuite Monolith: Strange Designs, Unknown Artisan.