2023-05-26

Världens enda helgedom som hedrar Shakespeare

Inte långt från Hampton Court Palace i London finns ett litet tempel, skapat av skådespelaren David Garrick för att hedra William Shakespeare, och det sägs vara världens enda helgedom till Shakespeares ära. Det är ganska litet.
    David Garrick (1717–1779) var en enormt framgångsrik skådespelare och teaterchef som banade väg för modernt skådespeleri, och kom bort från melodramatiska och bombastiska stilar till förmån för mer naturalistiskt skådespeleri. Hans framgång ledde till rikedom, vilket ledde till att han köpte en stor villa nära Hampton Court Palace.
    Templet/sommarhuset byggdes omkring 1755/56 som ett enda åttakantigt rum med en stor täckt ingång som står i hans trädgård vid floden. Inuti stod en stor staty av William Shakespeare som han beställde speciellt för templet, som han fyllde med Shakespeare-minnen. Tyvärr finns inget av det kvar eftersom det såldes av efter hans änkas död 1822.
    Templet och tomten såldes separat från huvudbyggnaden och köptes 1932 av kommunfullmäktige. Templet förföll, restaurerades ett par gånger, senast 1999, och är nu öppet på söndagseftermiddagar under vår- och höstmånaderna.
    ianVisits: A visit to Garrick’s Temple to Shakespeare
    Engelska Wikipedia: Garrick's Temple to Shakespeare.
    Wikipedia: David Garrick.