2023-06-24

Från dungelfängelse till rymdhamn

Bild: Adele Roncey.
ESA:s rymdfarkost med rymdteleskopet James Webb sköts upp på julmorgonen 2021 från Centre Spatial Guyanais i staden Kourou i Franska Guyana.
    Man undrar vad en europeisk rymdstation gör i Sydamerika. Den franska rymdorganisationen CNES etablerades 1961 med en rymdhamn i Algeriet, som då var en del av det franska imperiet. Algeriet kämpade och vann sin självständighet 1962, och rymdorganisationen var tvungen att börja om från början. De valde Franska Guyana eftersom det redan var ett franskt territorium och hade goda förutsättningar för rymduppskjutningar. De byggde Kourou specifikt för rymdcentret och tvingade bort omkring 600 bybor.
    Men Franska Guyana, och särskilt Frälsningsöarna utanför dess kust, har en elak historia. Fram till mitten av 1900-talet var det Frankrikes straffkoloni. Efter att slaveriet avskaffades i Frankrike skickade landet fångar till Sydamerika för att avtjäna sina straff – och för att samla in skördar och bygga infrastruktur. Av de cirka 80 000 fångar som skickades till Franska Guyana, kom majoriteten aldrig tillbaka till Frankrike ens efter att deras straff var slut. Detta var bakgrunden till boken och filmen Papillon.
    Supercluster: A Jungle Prison Becomes a Spaceport.
    Smithsonian Magazine: How a Jungle Prison Became a Famous Spaceport.