2023-06-25

Mästarna i ett 5 000 år gammalt hantverk

Kayabuki no Sato, en av Miyamas 57 byar, har de högsta koncentrationerna av hus med halmtak i Japan Bild: Kyoto Miyama Tourism Association.
Byggnader med halmtak är djupt kopplade till Japans historia och kultur, men få överlever. Men ett kluster av byar nära Kyoto håller denna gamla tradition vid liv.
    I minst fem årtusenden har japanska samhällen byggt tak av gräs, vass eller halm. Men bara ett fåtal kluster av denna arkitektoniska stil finns kvar. Vissa är lantliga bostäder, medan andra är platser för tillbedjan. Halmtak är i själva verket nära besläktat med Japans shinto-religion, med den kejserliga familjen i spetsen.
    "När kejsaren tillträder tronen skapas en byggnad med halmtak speciellt för detta tillfälle", förklarar Haruo Nishio, en av Japans sista kvarvarande halmläggare. Nishio berättar att ljudet kaya, som betyder "halm" på japanska, utgör en del av namnet på en gud, den mytologiska fadern till Japans första kejsare, som föddes i en ofärdig hydda med halmtak.
    För Nishio är halmtak mer än bara ett yrke; det är en rituell praxis som kopplar honom till Japans rötter. I mitten av 1990-talet, 23 år gammal, flyttade Nishio från Kyoto till Miyama-regionen på landsbygden, en 50 kilometer lång bilresa in i bergen norr om staden, för att bli en halmmästare vid en tidpunkt då detta material höll på att utrotas.
    BBC Travel: The masters of a 5,000-year-old craft.