2023-07-27

Astronomer har hittat vit dvärg med två "ansikten"

Janus, den tvåsidiga, blåtonade döda stjärnan, liknade en gång vår sol. Den vita dvärgen är cirka 1 300 ljusår bort i stjärnbilden Cygnus. Foto: K. Miller, Caltech/IPAC.
Astronomer vid Caltech har hittat resterna av en gammal stjärna, en vit dvärg, som inte ser ut som något man har observerat tidigare. Den vita dvärgen har två distinkta sidor där en består av väte och den andra består av helium.
    Den vita dvärgen har döpts till Janus, den romerska guden som ofta avbildas med två ansikten. Den ligger i stjärnbilden Svanen (Cygnus) cirka 1 300 ljusår bort. Varför Janus består av olika grundämnen vet forskarna inte. En teori är att det man ser är en evolution av den vita dvärgen där den går från att ha en yta av väte till att helt täckas av helium . En annan teori är att magnetfält i dvärgen har skapat en ocean av väte på den döda stjärnans ena halva.
    Man ska använda instumentet på Caltechs Palomar-observatorium, som användes för att hitta Janus, för att hitta fler vita dvärgar med två ansikten. Det kanske kan göra att man till slut kan fastställa Janus underliga komposition.
    Caltech: Two-Faced Star Exposed.