2023-07-24

Japan har 72 säsonger

Bild: Toshihiro Matsui.
Hela världen använder samma grundkalender av kommunikations- och handelsskäl, men det finns fortfarande kulturella skillnader som går långt tillbaka. De fyra årstiderna avgränsas av solstånden och dagjämningarna, men vi hör fortfarande lokala skämt om fem årstider: vår, sommar, höst, vinter och lera.
    Den japanska kalendern delar upp de fyra huvudsäsongerna i 72 mycket mer detaljerade enheter som kallas ko, var och en cirka fem dagar lång. Om man vill vara i samklang med naturen, beskriver var och en av dessa vad världen omkring oss kommer att göra när vädret, växterna och djuren går igenom sina årliga cykler.
    Enligt den mycket detaljerade kalendern kommer de första körsbärsblomningarna att dyka upp 26–30 mars, grodor börjar sjunga 5–9 maj och bönsyrsan kläcks 6–10 juni. Att hålla på med sådant låter ganska trevligt, så länge världen agerar normalt. De som följer traditionell ko är de första att lägga märke till hur klimatförändringarna påverkar kalendern. En avslappnad trädgårdsmästare är väl medveten om vilka blommor som ska blomma varje månad, och de har varit oroväckande utanför schemat i år.
    Läs hur de japanska mikrosäsongerna kom till och se en lista över alla 72 på Amusing Planet.
    Amusing Planet: The 72 Seasons of Japa.