2023-07-23

Säg nej till mobilen ute i skärgården – i Finland

I östra Finska viken finns en stor nationalpark vars enda skyddade hamn finns på ön Ulko-Tammio. Dessutom kan man i lugnt väder ta sig med kölbåt till Koivuluoto, Lanskeri, Svartviran och Suuri-Pisi. I sommar gäller lugnet i Ulko-Tammio även luren. Foto: Annika Ruohonen.
På ön Ulko-Tammio finns det en 3 kilometer lång naturstig, som berättar om öns natur och historia. Men – glöm mobilen! Ön Ulko-Tammio ligger cirka 12 kilometer från fastlandet i Finska viken.
    En ö i östra Finska vikens nationalpark är mobilfri i sommar. – Läge att verkligen njuta av den underbara skärgården, säger Mats Selin, expert på skärgårdsturism.
    Ön Ulko-Tammio utanför Fredrikshamn är fridlyst i sommar även vad gäller telefoner. Besökare ombeds att njuta av naturen utan att ständigt kika på mobilen. Kan vara världens första turistö där det vänligt men bestämt är telefonfritt.
    – Vi uppmanar besökare till att frivilligt lägga bort luren en stund och i stället titta och lyssna på naturen. Vi hoppas att exemplet här upprepas i andra nationalparker och fritids- och turistmål, säger Joel Heino vid Forststyrelsen.
    Kommuntorget.fi: Säg nej till mobilen ute i skärgården.