2023-08-29

Ankerwycke Yew, det "sista överlevande vittnet till undertecknandet av Magna Carta"

Stammen på Ankerwyke Yew. Foto: ImranC / Wikimedia Commons, cc.
Undangömt nära ett nedlagt nunnekloster ligger ett 2 500 år gammalt träd som Henrik VIII friade till Anne Boleyn under. Ankerwycke Yew är helt genomsyrad av historia och ligger längs Themsen strax söder om Wraysbury.
    Trädet – som har en omkrets på cirka åtta meter – är minst 1 400 år gammalt, medan National Trust påstår att det kan gå tillbaka till järnåldern. Tvärs över Themsen ligger ängarna Runnymede där undertecknandet av Magna Carta ägde rum 1215.
    Enligt trädexperter är den här magnifika växten någonstans mellan 1 400 och 2 500 år gammal. Det betyder att det var minst 600 är när kung John satte sitt sigill till Magna Carta 1215.
    Ingen vet exakt var John och baronerna träffades vid Runnymede. Idegranen måste vara en stark utmanare. Den växer på upphöjd mark ovanför myrar och skulle ha varit ett framstående landmärke redan på 1200-talet. St Mary's Priory, vars lämningar fortfarande står kvar, byggdes precis bredvid den och var den mest betydande lokala byggnaden på Johns tid. Trädet har kallats "det sista överlevande vittnet till Magna Carta", som ett erkännande av denna sannolikhet.
    Londonist: Visit The Ankerwycke Yew, The "Last Surviving Witness To The Signing Of Magna Carta”.
    National Trust: Things to see and do at Runnymede and Ankerwycke.