2023-08-14

Ett äpple om dagen kan hålla läkaren borta

Det gamla ordspråket "Ett äpple om dagen håller läkaren borta" är inte rimligt längre, för vem vill hålla en läkare borta? Det är svårt nog att få en tid för att träffa en. Ordspråket ger några intressanta aspekter på medicinska skolor. Men är ett äpple verkligen så näringsrikt?
    Äpplen har inte så många vitaminer, jämfört med andra frukter och grönsaker, men de faller i en klass som är ganska ny, kallad funktionell mat (mervärdesmat eller nyttomat). Det är en ganska ny klass av livsmedel som innehåller bioaktiva ämnen. Sådana ämnen är inte vitaminer och ger inte heller kalorienergi, men de förmedlar en viss fördel för vår hälsa när de äts, som att reparera celler eller avvärja cancer. Ett exempel skulle vara antioxidanten betakaroten, som äpplen inte har. Men äpplen har massor av andra nyttiga ingredienser som antocyaniner, floridzin och fibrer. Mycket fiber.
    Men tillbaka till den ursprungliga frågan. Studier visar att personer som äter ett äpple varje dag inte visar någon signifikant skillnad i hur många läkarbesök den personen gör, inte heller i antalet receptbelagda läkemedel de tar. Men äpplen kan hjälpa till att gå ner i vikt och att hantera glukos.
    Läs mer på The Conversation: Does an apple a day really keep the doctor away? A nutritionist explains the science behind ‘functional’ foods.
    LäkemedelsVärlden: Functional food – Livsmedel som är läkemedel som är mat.
    Forskning.se: Functional foods:Utveckling och marknadsföring av mervärdesmat .
    Wikipedia: Mervärdesmat.