2023-08-13

Explosionen på 1600-talet som ödelade Peking

Krut, världens första sprängämne, utvecklades under 900-talet i Kina, och dess användning spred sig över världen inom några hundra år.
    År 1626 hade Peking ett enormt lager av krut i sitt Wanggongchang Armory, bara ett par kilometer från den Förbjudna staden. Vapenhuset innehöll en egen krutfabrik! Det var också en förvaringsanläggning för rustningar, skjutvapen, pilbågar och ammunition. Wanggongchang Armory var bara ett av flera vapenlager i Peking, som redan då var en enorm stad med mer än en halv miljon människor. Vad kunde gå fel?
    På morgonen den 30 maj 1626 exploderade Wanggongchang Armory. Allt inom ett område på två kvadratkilometer plattades till. Längre ut kollapsade byggnader, träd rycktes upp med rötterna och byggnadsarbetare i Förbjudna staden föll från taket till sin död. Kraften från explosionen hördes och kändes i städer mil bort. Kejsarens spädbarn dog av chockvågen. Totalt dog omkring 20 000 människor i explosionen, vilket gör det till en av de största explosionerna i historien utan krig. Många fler lämnades skadade eller hemlösa.
    Amusing Planet: Wanggongchang Explosion: A 17th Century Disaster That Nearly Destroyed Beijing.