2023-08-29

Stora branden i London

Stora branden i London> (engelska: Great Fire of London) kallas den stadsbrand som förstörde i stort sett hela London 2–6 september 1666. Före branden 1666 var stadsbranden 1212 känd som "den stora branden", men storleken på 1666 års brand var så enorm att den fick överta epitetet. Den stora brand som uppstod 28 december 1940 på grund av Luftwaffes bombräder kallas ofta "den andra stora branden”.
    Branden 1666 är en av de största katastrofer som drabbat London under dess historia. Den förstörde 13 200 hus, 87 kyrkor, 6 kapell, 44 företagsbyggnader, Royal Exchange, Custom House, Old St. Paul's Cathedral föregångaren till den nuvarande Sankt Paulskatedralen, Guildhall, Bridewell Palace samt andra fängelser, Session House, fyra broar över Themsen och Fleet samt tre stadsportar. Den gjorde en sjättedel av Londons dåtida befolkning hemlös, cirka 100 000 människor. Antalet döda i branden är okänt och har ansetts vara lågt, men på senare tid finns teorier där tusentals uppskattas har dött i lågorna.
    Det är inte känt exakt hur branden startade men troligtvis glömde Thomas Farrinors, bagare på Pudding Lane, att släcka sin ugn innan han gick till sängs på söndagmorgonen. Glödande kolstycken sätter eld på ved som ligger i närheten och elden sprider sig fort.
    Världens Historia: Den stora branden i London: En gnista var nog.
    Wikipedia: Stora branden i London.
    Eventbrite: Great Fire of London.