2023-08-24

Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin död i flygkrasch

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin blev 62 år. Foto: Wikimedia Commons, cc.
Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin omkom i en flygkrasch kort efter start från en flygplats i Moskva på onsdagskvällen. Förutom Prigozjin fanns ytterligare nio personer ombord på planet, samtliga omkom.
    Exakt hur olyckan gick till är oklart, men rykten och spekulationer frodas redan. Ögonvittnen har hört en explosion innan flygplanet bröts isär och föll till marken.
    Flygspårningstjänsten Flight-radar24 rapporterade att flygplanet fortsatte i plan flygning på en höjd av cirka 8 500 meter fram till 18:19 Moskva-tid (15:19 GMT) på onsdagen, då dess vertikala höjd minskade kraftigt. Efter det klättrade planet till en maximal höjd av cirka 9 150 meter och sjönk se dan till 8 400 meter. Flygplanet planade sedan ut på 8 900 meters höjd innan det började sjunka kraftigt. Flightradar24 fick de sista uppgifterna om flygningen när planet befann sig på cirka 6 000 meters höjd. Alla registrerade höjdförändringar ägde rum inom ett intervall av 32 sekunder.
    Det är två månader sedan Prigozjin med soldater marscherade mot Moskva med kravet att Putin måste sparka försvarsministern Sergej Sjojgu och generalstabscehefen Valerj Gerasimov. Men Putin uppfattade det som myteri riktat mot honom och stämplade upprorsmakarna som förrädare.
    Så det är inte helt osannolikt att Putins hämnd kan ha hunnit i fatt Prigozjin …