2023-09-27

Den sovjetiska katastrofen känd som Nedelin-katastrofen

USA gjorde anspråk på det största priset i det kalla krigets rymdkapplöpning när de landade män på månen 1969. Sovjeterna hade dock många förstaplatser; som den första satelliten, den första mannen som kretsade runt jorden och den första kvinnan i rymden.
    Det har också inträffat en del fruktansvärda katastrofer. Vi känner alla till Apollo 1, Challenger-explosionen och rymdfärjan Columbia. Men sovjeterna slog oss amerikanarna i det, med en katastrof som dödade mer än 100 människor och hölls hemlig i nästan trettio år.
    Den 24 oktober 1960 rullade Sovjetunionen ut en ny, förbättrad raket kallad R-16 som använde två giftiga och frätande kemikalier för bränsle som automatiskt antändes när de blandades. Vad kan gå fel? Raketen hade rusat igenom sin testfas för att kunna avfyras i tid till 43-årsdagen av den bolsjevikiska revolutionen och för att imponera på regeringschefen Nikita Chrusjtjov.
    Det var gott om folk på Baikonur Cosmodrome i Kazakstan för att bevittna uppskjutningen. Det ena ledde till det andra, och innan man visste ordet av ligger det ett 120 meter brett eldklot på startrampen. Många dog omedelbart, medan andra brändes, men kunde inte fly från platsen eftersom asfalten under deras fötter hade smält.
    Händelsen kallas Nedelin-katastrofen efter Mitrofan Ivanovich Nedelin, chefen för missilprogrammet, som dog omedelbart. R-16-raketen utvecklades av Mikhail Yangel, som överlevde och var tvungen att be Chrusjtjov om ursäkt för att han gjorde det. Katastrofen hölls hemlig fram till 1989.
    Amusing Planet: Nedelin Catastrophe: The Worst Space-Related Disaster.
    Engelska Wikipedia: Nedelin catastrophe.