2023-09-15

Invasiva arter dödligare än befarat

Invasiva främmande arter har orsakat eller bidragit till utrotningen av hela 60 procent av de arter som registrerats ha försvunnit från jorden. Det visar den största globala vetenskapliga undersökningen på området hittills.
    142 länder är medlemmar i den mellanstatliga organisationen IPBES (The Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services), och det är en unik rapport som publicerats. 13 000 vetenskapliga undersökningar har utvärderats under fyra år av forskare från hela världen, och rapporten ska användas som ett underlag för att nå målen i det globala Kunming-Montrealavtalet; att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald som pågår, där många arter på jorden riskerar att utrotas.
    Enligt rapporten från IPBES finns det över 37 000 etablerade främmande arter registrerade globalt, både djur, växter, svampar och mikroorganismer. Av dem betecknas över 3 500 som invasiva, med dokumenterad påverkan på miljön. De kan alltså skada både människor och djur, och andra arter, och har varit drivande eller bidragande faktorer till över hälften av de registrerade arter som utrotats.
    IPBES: Media Release: IPBES Invasive Alien Species Assessment.
    Naturvårdsverket: Plattform för biologisk mångfald, IPBES.
    DN: Forskarlarm: Invasiva främmande arter ökar dramatiskt över hela världen och Viktigt för att förstå hur vi kan rädda arter från att dö ut.