2023-09-23

MIT-forskare skapar insulinimplantat

Foto: Claudia Liu, Dr. Siddharth Krishnan, MIT/Boston Children’s Hospital.
Forskare vid MIT har skapat ett implantat som ska förse diabetiker med insulin. Forskarna visade att när den implanterades i diabetiska möss, kunde denna enhet hålla mössen stabila blodsockernivåer i minst en månad.
    Ett lovande tillvägagångssätt för att behandla typ 1-diabetes är att implantera bukspottkörtelöceller som kan producera insulin vid behov, vilket kan befria patienter från att ge sig själva frekventa insulininjektioner. Ett stort hinder för detta tillvägagångssätt är dock att när cellerna väl har implanterats får de slutligen slut på syre och slutar producera insulin.
    För att övervinna det hindret har MIT-ingenjörer designat en ny implanterbar enhet som inte bara bär hundratusentals insulinproducerande cellöar, utan också har en egen syrefabrik ombord, som genererar syre genom att spjälka vattenånga som finns i kroppen.
    Forskarna planerar nu att anpassa enheten för testning på större djur och så småningom människor. För mänskligt bruk hoppas de kunna utveckla ett implantat som skulle vara ungefär lika stort som en sticka tuggummi. De planerar också att testa om enheten kan finnas kvar i kroppen under längre tid.
    MIT News: An implantable device could enable injection-free control of diabetes.