2023-09-26

Världens äldsta träbygge hittat

Bild: Professor Larry Barham/University of Liverpool.
Träföremål från stenåldern är mycket sällsynta eftersom organiskt material tenderar att brytas ner med tiden. Men 2019 upptäcktes ett par stockar vid en flodbank i Zambia som verkade uråldriga. De var medvetet sammankopplade i rät vinkel med snidade skåror i varje stock, som att sätta ihop Lincoln-stockar. Eller en riktig timmerstuga för den delen.
    Arkeologer tror att det kan ha varit en gångväg, eller en del av en plattform för att lagra ved eller mat. Eller det kan ha varit basen för en bostad. Nu är resultaten av ett luminescensdatering klar, och stockarna är 476 000 år gamla! Det gör dem, sammanlänkade, till den äldsta konstgjorda träkonstruktion som någonsin hittats.
    Men vilken typ av man gjorde detta? De äldsta Homo sapiens-fossilen är 300 000 år gamla och de hittades i Israel. Människorna som använde verktyg för att få dessa stockar att passa ihop hade en hjärna som var tillräckligt sofistikerad för att planera sitt arbete och utföra det med stenverktyg. Upptäckten antyder också att trä var ett vanligare material för stenålderslivet än vi visste.
    CNN: ‘Extraordinary’ structure has no real parallel in the archaeological record, scientists say.
    Se även Svt nyheter: Världens äldsta träbygge hittat – video.