2023-10-15

Forskare: Då upphör livet på jorden att existera

Vi lever i en analyserande och allvarlig tid. Temperaturen stiger, samtidigt som hundratusentals växt- och djurarter riskerar att försvinna på grund av mäniskans påverkan. Om det inte hade varit för oss människor, så skulle den stora smällen kommit betydligt senare i stället – om sådär 250 miljoner år – tror forskarna.
    Boven i detta drama är kontinentaldriften. Kontinenterna rör på sig hela tiden. De rör sig mellan en och några centimeter per år. Ungefär lika snabbt som våra naglar växer. Jordens första kontinenter bildades för flera miljarder år sedan. Eftersom kontinenterna rör sig, har de slagits samman i så kallade superkontinenter och delats upp flera gånger i ett cykliskt förlopp.
    Just nu befinner sig jorden mittemellan två superkontinenter. Den senaste, Pangea, började brytas upp för runt 200 miljoner år sedan och om 250 miljoner år så är det dags igen. Då har de sex kontinenterna bildat nästa superkontinent: Pangea Ultima.
    En internationell grupp forskare har med hjälp av klimatmodeller simulerat hur temperaturen, vindarna och luftfuktigheten kommer att förändras de närmaste årmiljonerna. För att uppskatta mängden koldioxid i atmosfären beräknade de också hur kontinenterna kommer att röra sig och hur mängden kol i haven och i biomassan på land kommer att påverkas av dessa rörelser.
    Nature geoscience: Climate extremes likely to drive land mammal extinction during next supercontinent assembly – pdf.
    DN: Forskare: Då upphör livet på jorden att existera.