2023-11-12

Författaren Lena Anderson har fått regeringens medalj Illis quorum meruere labores

Lena Anderson är barnboksillustratör och författare, känd för bland annat figuren Maja och hennes alfabet – här med bokstaven P som i pion. Bild: Molly Ringqvist/Lena Anderson (illustration).
Kulturminister Parisa Liljestrand har delat ut medaljen Illis quorum meruere labores till författaren och illustratören Lena Anderson för hennes framstående kulturella insatser som författare och illustratör.
    Regeringen tilldelar Lena Anderson belöningsmedaljen i guld av åttonde storleken med inskriften Illis quorum meruere labores för framstående insatser som författare och illustratör.
    Medaljen är en av regeringens främsta utmärkelser och tilldelas personer som gjort framstående insatser för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål. Illis quorum meruere labores betyder Åt dem vars gärningar gör dem förtjänta av det. Medaljen instiftades av Gustaf III 1785.
    Lena Anderson (född 1939) är en svensk barnboksförfattare och illustratör, Lena Anderson är känd för sina böcker om bland annat Linnea, Maja och Linus. Hon debuterade 1978 och är idag en av Sveriges mest älskade och välkända barnboksskapare.
    Regeringskansliet: Författaren Lena Anderson tar emot regeringens medalj Illis quorum meruere labores.