2023-12-28

Förste kinesiske kejsaren sökte odödlighet

Bild: Public Domain / Wikimedia Commons.
Det har sagts att Qin Shi Huangdi, Kinas självutnämnda förste kejsare, var galen av en outsläcklig törst efter makt. Han anses vara en tyrannisk härskare som enade de sju stridande kungadömena i det gamla Kina och grundade Qin-dynastin.
    Han föddes som Ying Zheng. När han var bara 13 år gammal, fräck och aggressiv, besegrade han de andra sex rikena och skapade en stark centraliserad regering som genomförde ett riksomfattande vägnät, byggandet av kinesiska muren, liksom Terrakottaarmén.
    Forskare har funnit dokument som angav att de Shi Huangdi trodde att hans regering kommer att bestå i 10 000 generationer. Och han hade sina administratörer att leta efter livets elixir som sägs ge odödlighet till den som skulle dricka det.
    Tyvärr, ingen av dem kunde hitta elixiret, och var tvungna att lämna obekväma svar om sina misslyckade uppdrag. Dessutom, hans konfucianska lärda kritiserade den strävan som charlataneri. Men vad dessa dokument visar är hur effektiv hans regering var och hur det vittnar om styrkan av Shi Huangs ledarskap.
    Smithsonian Magazine: 2,000-Year-Old Texts Reveal the First Emperor of China’s Quest for Eternal Life.