2023-12-18

Oväntad kemi avslöjar stjärnfabriker i fjärran galaxer

Ljus från många olika molekyler avslöjar hemligheterna hos avlägsna stjärnfabriker. Illustrationen visar molekylerna som finns i den avlägsna galaxen NCv1.143, överlagrade på en bild av en liknande närliggande galax, NGC 572, tagen i synligt ljus med Hubble-teleskopet.
Bild: ESA/Hubble, Nasa, L. Ho; Jmol (molekyler); R. Cumming (montage).
Ett Chalmerslett forskarlag har studerat två galaxer, långt ut i universum, som innehåller extremt produktiva stjärnfabriker. Astronomerna delade upp galaxernas ljus i enskilda färger med hjälp av kraftfulla teleskop, och blev överraskade av hur många olika molekyler de upptäckte spår av – fler än någonsin tidigare vid så stort avstånd. Mätningar som dessa kan revolutionera vår kunskap om hur galaxer betedde sig under början av universums utveckling, tror forskarna.
    När vårt universum var ungt var galaxerna annorlunda jämfört med dagens ståtliga spiraler, som är fulla av mjukt lysande solar och färgglada gasmoln. Då bildades nya stjärnor i en takt som var hundratals gånger snabbare än i dagens universum. Det mesta skedde bakom tjocka lager av stoft, vilket idag innebär en rejäl utmaning för forskare som vill undersöka dessa stjärnfabrikers hemligheter.
    Chalmers: Oväntad kemi avslöjar stjärnfabriker i fjärran galaxer.