2024-01-31

Sänkt ekonomisk standard

Hushållens disponibla inkomster har ökat stadigt under en lång tid. Under 2022 och stora delar av 2023 har dock den reala inkomsten minskat. Den höga inflationen gör att skillnaden mellan den reala utvecklingen och den nominella är ovanligt stor.
    För första gången sedan 1990-talet sjönk den ekonomiska standarden 2022. Anledningen är inflationen, som var högre än ökningen av inkomsterna. Samtidigt var det färre som hade låg ekonomisk standard.
    SCB: Sänkt ekonomisk standard.


Esa är på väg mot Venus

Bild: Esa / VR2Planets / DamiaBouic.
Esa meddelar att man går vidare med det man kallar för EnVision, ett uppdrag där man ska skicka en rymdfarkost som ska undersöka grannplaneten Venus närmare bland annat atmosfären, planetens yta och vad som finns under ytan.
    Esa började undersöka möjligheterna med att skicka ännu en farkost till Venus redan 2021 och nu har man bestämt att gå vidare med uppdraget. Någon gång under 2031 planerar Esa att skicka EnVision till Venus. Esa har tidigare genomfört ett Venus-uppdrag, Venus Express under 2005–2014.
    Esa: We're heading for Venus: ESA approves EnVision.


Mindre tid på sociala medier förbättrade psykiskt mående

Psykisk hälsa och självkänsla kan förbättras om mindre tid läggs på sociala medier. Det visar en studie där unga vuxna begränsade användningen till en halvtimme om dagen.
    Enstaka studier har tidigare studerat effekterna av att minska användningen av ett eller flera sociala medier. Men forskningen på området är fortfarande mycket begränsad, enligt psykologiforskare vid Lunds universitet.
    Forskning.se: Mindre tid på sociala medier förbättrade psykiskt mående.


2024-01-30

Microsoft över 3 biljoner dollar

Amerikanska mjukvarujätten Microsoft steg på Wall Street häromdagen och aktien handlades till ett börsvärde om över 3 biljoner dollar. Nyligen annonserade man att bolaget varslar cirka 10 000 anställda om uppsägning, omkring 5 procent av bolagets anställda.
    Aktien föll dagen efter tillbaka något och står i ett marknadsvärde på 2,99 biljoner dollar. Apple är fortfarande världens högst värderade börsnoterade företag med ett börsvärde på 3,01 biljoner dollar.
    The Verge: Microsoft is now a $3 trillion company.
    Världens tio högst värderade börsnoterade företag är:


Hennes rymdresa startade på biblioteket i Hallstahammar

Susanne Aalto är professor i radioastronomi vid Chalmers i Göteborg. Hennes intresse för astronomi väcktes när hon som barn gick igenom skogen i mörkret på väg till skridskobanan.
Foto: Anna-Lena Lundqvist/Chalmers.
Susanne Aalto har fascinerats av stjärnhimlen ända sedan hon var barn. Idag är hon professor i radioastronomi och leder en forskargrupp vid Onsala rymdobservatorium. Under alla år har hon studerat hur galaxer utvecklas, och försöker nu också förstå mer om supermassiva svarta hål.
    Tidningen Curie: Hennes rymdresa startade på biblioteket i Hallstahammar.


Ingenuity har flugit för sista gången

NASA:s Marshelikopter Ingenuity har avslutat sitt uppdrag på den röda planeten efter dussintals fler flyg än planerat. Efter den senaste flygningen har en eller flera av rotorbladen blivit skadade under landning och den inte längre klarar av flygning.
    Ingenuity landade med Nasas rover PerseveranceMars den 18 februari 2021 och den 19 april gjorde helikoptern sin första flygning. Det var tänkt att Ingenuity skulle flyga fem gånger under 30 dagar, ett mål som den klarade med råge. Under nästan tre år flög helikoptern 72 gånger och avverkade en sträcka som var 14 gånger längre än vad Nasa hade som målsättning att den skulle klara.
    Nasa: After Three Years on Mars, NASA’s Ingenuity Helicopter Mission Ends.


2024-01-29

”Mona Lisa” vandaliserad i Paris

Renässanskonstnären Leonardo da Vincis världsberömda konstverk Mona Lisa har utsatts för en sopp-attack.
    Två kvinnliga klimataktivister kastade på söndagsförmiddagen soppa på målningen, som hänger på Louvren i Paris. Tack och lov är konstverket skyddat av glas.
    Även 2022 vandaliserades konstverket, då var det en man som försökte krascha skyddsglaset för att sedan smeta ut en gräddig kaka över tavlan, också det var en klimataktion.
    Le Parisien: La Joconde aspergée de soupe par des militantes écologistes au Louvre.


90 sekunder kvar på domedagsklockan

Foto klockan: Bulletin of the Atomic Scientists. Bakgrunden AI-genererad.
Det är fortfarande 90 sekunder kvar till midnatt – det klockslag som symboliserar jordens undergång enligt den symboliska domedagsklockan.
    För fyra år sedan ställdes klockan om från två minuter i midnatt till 100 sekunder före midnatt. 2021 och 2022 lämnades visaren kvar på samma tid, men i fjol kröp domedagen tio sekunder närmare. Det är det närmsta klockan varit total undergång i domedagsklockans 75-åriga historia.
    Den nuvarande faran tillskrivs till stor del kriget i Ukraina och Rysslands hot om att använda kärnvapen. Klimatförändringar, biologiska hot såsom bland annat bakterier, virus och parasiter som kan användas i krigföring, samt omstörtande teknik – framför allt AI.
    Bulletin of the Atomic Scientists: It is still 90 seconds to midnight.


Coop Kalvfond är Årets matbluff 2023

Matvarukedjans kalvfond har utsetts till den föga hedervärda utmärkelsen Årets matbluff 2023. Totalt fick man in över 22 000 röster.
    Fonden innehåller endast 0,4 procent kalvköttspulver, vilket blir mindre än en promille efter att den koncentrerade fonden spätts de 20 gånger som instruktionen på förpackningen föreskriver. Som utfyllnad har billigare kyckling använts och smaken har skapats med bland annat kalvarom och jästextrakt.
    Resultat omröstning
1. Coop Kalvfond: 5 675
2. Frebaco kvarn Rostad granola: 4 591
3. Ica Lakritspinne: 4 456
4. Eldorado Äppelkaka: 3 683
5. Latitude 65 Norrsken: 1 821
6. Ica Hembakat: 1 809
    Läs mer på Äkta vara: Coop Kalvfond är Årets matbluff 2023.


Rymdforskaren Gabriella fick tre drömyrken i ett

Rymdfysikern Gabriella förklarar för programledaren Robin Paulsson hur kärnkraft fungerar.
Foto: SVT.
Gabriella Stenberg Wieser forskar om planeter, månar och kometer och folkbildar om fysik i SVT:s Fråga Lund.
    Filmstjärna, journalist eller generalsekreterare i FN var hennes karriärdrömmar när hon var liten. Som rymdforskare fick hon på sätt och vis alla de jobben.
    Tidningen Curie: Rymdforskaren Gabriella fick tre drömyrken i ett.


2024-01-28

Snart röstar även Ungern för Sverige

Snart kan Tobias Billström känna sig helt säker på riktigt … Här tillsammans med Jens Stoltenberg.
Foto: Nato.
Nu när Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan skrivit under ratificeringen av Sveriges Natoansökan är det bara Ungern kvar.
    Den ungerske oppositionspolitikern Tamas Harangozo från socialistpartiet säger att ungerska parlamentet bryter sitt långa vinteruppehåll för att rösta om den svenska Natoansökan på ett extrainkallat möte den 5 februari.
    Han tillägger dock att det är oklart om regeringens ledamöter kommer att dyka upp. Om Fidesz och regeringen inte dyker upp då kommer omröstningen juridiskt inte att kunna ske. Och den långdragna historien fortsätter ett tag till, fram till ordinarie öppnandet av parlamentet den 26 februari.


Så klarar kroppen en resa till Mars

Foto: Depositphotos.
Musklerna förtvinar och immunförsvaret försvagas i tyngdlöshet. Och ingen vet hur rymdstrålningen påverkar oss i längden. Forskare undersöker hur vår biologi skulle klara den långa resan till Mars.
    Efter ett halvsekel i jordnära omloppsbana är människan på väg långt ut i rymden igen. Först tillbaka till månen. Sedan Mars! För att det ska gå bra krävs mer forskning om rymdens påfrestningar på människokroppen.
    Forskning.se: Så klarar kroppen en resa till Mars.


Fotogallerier

Foton du bör se enligt tv-bolaget CNN:


#1 När djuren tar över
     golfbanan.
     Galleri med 12 foton.



#2 Världens mest extrema
     golfbanor.
     Galleri med 15 foton.

#3 Det mest upprörande
     golfmode 2023.
     Galleri med 16 foton.


2024-01-27

Ny säkerhetsfunktion i iOS 17.3

Skydd för stulen enhet kan rädda ditt digitala liv om en tjuv snor din iPhone.
Lanseringen av iOS 17.3 kan vara en av de viktigaste som Apple har släppt på länge.
    Din Iphone innehåller många typer av viktiga data. Inte bara foton och video utan även appar för till exempel bank- och kreditkort. Och ofta lösenorden till alla dessa konton.
    Apple gör en hel del för att en tjuv som stjäl din Iphone inte bara kan låsa upp den och få tillgång till alla dessa saker. Men den kritiska delen i systemet är din mobils lösenord. Ser någon dig låsa upp din Iphone med pinkoden kan de stjäla mobilen, låsa upp den och ändra alla viktiga inställningar som skyddar dig och dina data. En tjuv med din Iphone och ditt lösenord kan till och med låsa ute dig från ditt eget Apple-ID och förstöra åtkomsten till andra Apple-enheter.
    När du uppdaterat till iOS 17.3 kan du aktivera Skydd för stulen enhet i Inställningar > Face ID & lösenkod. Med detta aktiverat kommer ingen tjuv att kunna ändra säkerhetsinställningar på din iPhone.
    Läs mer på MacWorld: IOS 17.3 är här med en viktig ny säkerhetsfunktion som du behöver.
    Apple Support: Om iOS 17-uppdateringar.


SD vill förbjuda symboler för islam

SD-toppen Richard Jomshof, ordförande i riksdagens justitieutskott, vill se begränsningar för muslimska symboler i det offentliga rummet. Det säger han i en intervju med Aftonbladet. Men partiet har inga skarpa förslag på hur det skulle gå till.
    Att islam är ett hot mot det svenska samhället och västvärlden i stort är en uppfattning som Sverigedemokraterna länge har framfört i högt tonläge. På partiets landsdagar i november gjorde även partiledaren Jimmie Åkesson ett utspel om att moskéer där det frodas antidemokratisk extremism borde rivas och att muslimska symboler som halvmånar och minareter ska bort från offentligheten.
    Aftonbladet: Jomshof: Förbjud halvmånar likt hakkors.
    X: Richard Jomshof.
    DN: Inga skarpa förslag bakom SD-utspel om islam.
    DN: Halvmånen SD vill få bort finns i svensk myndighetslogga.


Facebook-konton delas upp när Meta böjer sig för EU

Meta ger snart alla användare i Europa en rad nya val för konton på Instagram och Facebook. Förändringarna införs för att Meta måste rätta sig efter EU:s nya regelverk Digital Markets Act.
    Även de som redan valt att koppla samman de båda apparna kan välja mellan att fortsätta låta dem dela data, eller separera kontona. Det kommer även att bli möjligt att använda meddelandetjänsten Messenger med ett eget konto, istället för med Facebookkontot.
    Meta: Offering People More Choice on How They Can Use Our Services in the EU.


2024-01-26

Microsoft har åkt på statsstödd hackerattack

Antalet hackerattacker bara ökar, nu har även Microsoft meddelat att de blivit hackade. De anklagar den ryska underrättelsegruppen Nobelium som ska ligga bakom. Enligt Microsoft har de angripit e-postkonton som tillhör bolagets högsta chefer, men det ska inte haft någon märkbar effekt på verksamheten.
    Läs mer på The Verge: Microsoft ‘senior leadership’ emails accessed by Russian SolarWinds hackers.


Storbritannien har testat framtida laservapen

En militär laser som skulle stärka de brittiska väpnade styrkorna med större noggrannhet och samtidigt minska beroendet av höga kostnader för ammunition har nått nästa milstolpe.
    Under en testperiod har laservapnet DragonFire provats som vapen mot luftmål. Hur lång räckvidd DragonFire har är sekretessbelagt, men det kan användas mot mål med fri sikt.
    LDEW-vapnet (Laser Directed Energy Weapon) är utvecklat av den brittiska försvarsmyndigheten Defence Science and Technology Laboratory tillsammans med företagen MBDA, Leonardo och QinetiQ.
    DragonFire lär kosta cirka 100 miljoner pund, motsvarar cirka 1,3 miljarder kronor, att utveckla. Kostnaden att avfyra vapnet ligger på cirka 10 pund per skott, motsvarar cirka 130 kronor, alltså betydligt billigare än luftvärn och andra typer av försvar för att skjuta ner missiler och drönare. Någonting för Ukraina.
    Gov.Storbritannien: Advanced future military laser achieves UK first.
    Leonardo: Dragonfire: Laser fire power.
    QinetiQ: DragonFire laser achieves another UK first.


Japan femte nation att landa på månen

I fredags landade Japan, som femte nation, med en mjuklandning på månen med den obemannade månsonden Smart Lander for Investigating Moon (SLIM). Tidigare har, som bekant, USA, Sovjet, Kina och Indien lyckats mjuklanda på månen.
    Landningen gick som planerat, men det verkar ha uppstått problem med farkosten efter landningen – de inbyggda solcellerna genererar inte energi i den mängd som var väntat. Japanska rymdstyrelsen Jaxa undersöker saken.
    Jaxa: The results of the Moon Landing by the Smart Lander for Investigating Moon (SLIM).


2024-01-25

Sverige och Nato

När kommer Sveriges flagga att hissas här?
Så har då Turkiska parlamentet diskuterat och godkänt Sverige som medlem i Nato. Men den långdragna historien är inte avslutad med det. Recep Tayyip Erdoğan har nu fjorton dagar på sig att skriva under godkännandet innan det överlämnas till Nato.
    Nu är det frågan om Erdoğan och Viktor Orbán har snackat ihop sig, de träffades ju helt nyligen. Det ungerska parlamentet träffas först om drygt tre veckor. Orbán är mannen som har lovat att Ungern inte ska bli sist med att ratificera Sverige. Och nu har han bjudit in sin kollega Ulf Kristersson till ”förhandlingar” i Budapest. Men Orbán vet att det inte finns något att förhandla om. Ungern har, till skillnad från Turkiet, inte ställt några villkor för att släppa in Sverige.
    Kommer ungerska parlamentet att kallas in i förtid? Kommer Erdoğan att vänta med att signera godkännandet? Det börjar dock närma sig, men än får vi vänta ett tag troligen …
Senaste från Orbán: Ungerns premiärminister Viktor Orbán har pratat i telefon med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under onsdagen, meddelar han på X.
    "Jag upprepade den ungerska regeringens stöd för ett svenskt Natomedlemskap", skriver han om samtalet.
    Han betonar att han också tänker "fortsätta uppmana den ungerska nationalförsamlingen att rösta för ett svenskt Natomedlemskap vid första möjliga tillfälle”.


Livet som singel inget problem för mullvadsgnagare

Honor bland den den afrikanska mullvadsgnagaren är självständiga. Bild: Yannick Francioli.
Många afrikanska mullvadsgnagare lever ensamma och honorna klarar sig utmärkt på egen hand. Det visar en avhandling som undersökt varför djur lever i grupp.
    Den afrikanska mullvadsgnagaren Fukomys damarensis lever i södra Afrika, i och omkring Kalahari.
    Forskning.se: Livet som singel inget problem för mullvadsgnagare.


Ny uppvisning av Ingemar Stenmark

Ingemar Stenmark, 67 år, har helt nyligen börjat träna stavhopp. Men det finns även plintar i friidrottshallen och ibland sticker han emellan med sitt klassiska jämfotahopp.
    I Mästarnas Mästare gjorde han ett hopp som fick stor uppmärksamhet, men det var för 13 år sedan. Den här gången är det en plint han besegrar, inte riktigt lika hög men 67-åringen visar att spänsten finns kvar.
    Instagram: ingemarstenmark86.


2024-01-24

Kritiskt EU-parlament: Dags för nästa steg mot Ungern

EU-parlamentet fördömer den ungerske premiärministern Viktor Orbáns veto mot att sätta upp en Ukrainafond på 50 miljarder euro. Bild: EU-parlamentet.
EU-parlamentet vill att medlemsländerna utreder om Ungern brutit mot unionens regler och grundläggande värderingar till den grad att landets rösträtt i EU borde dras in. Parlamentet ska samtidigt överväga rättsliga åtgärder mot EU-kommissionen för dess beslut om att ge miljardbelopp i EU-stöd till Ungern. Alla svenska partier utom SD stödde beslutet.
    Europaportalen:Kritiskt EU-parlament: Dags för nästa steg mot Ungern.


Många fall av fästingsjukdomen TBE upptäcks inte

Antalet fästingburna TBE-infektioner som inte upptäcks av vården är mycket högre än man tidigare trott. Det visar en ny studie som undersökt svenska blodgivare.
    Fästingburen encefalit, TBE, är en mycket allvarlig sjukdom som ökar i stora delar av Europa. Enligt Folkhälsomyndighetens statistik anmäldes cirka 600 fall av sjukdomen under förra året i Sverige. Det är det högsta antalet hittills under ett enskilt år.
    Forskning.se: Många fall av fästingsjukdomen TBE upptäcks inte.


EU:s klimatråd: Mycket mer måste göras – öka utsläppshandeln

EU:s klimatpolitiska råd vill bland annat se en utfasning av statliga subventioner av fossila bränslen som under 2022 uppgick till 120 miljarder euro. Bild: EU.
EU:s klimatråd anser att medlemsländerna gör för lite för att nå de överenskomna klimatmålen. Fler åtgärder behövs, inte minst skrota statliga stöd till fossila bränslen, större krav på jord- och skogsbruket och en fyrdubbling av klimatsatsningar.
    När EU klubbade sin klimatlag för tre år sedan inrättades samtidigt ett oberoende klimatpolitiskt råd med uppdrag att råda EU i klimatfrågor. Rådet välkomnar i en stor rapport de senaste årens arbete med den så kallade Gröna given om att minska utsläppen till 2030 med minst 55 procent jämfört med 1990. Men mer måste göras, i synnerhet för att klara 2050-målet om att göra EU klimatneutralt.
    Rådet ger 13 rekommendationer på åtgärder för att nå EU:s två övergripande klimatmål för 2030 respektive 2050 (se faktaruta).
    Europaportalen: EU:s klimatråd: Mycket mer måste göras – öka utsläppshandeln.
    Ladda ner klimatpolitiskta rådets rapport som pdf.


2024-01-23

232 personer omkom i vägtrafiken 2023

Antal döda i vägtrafiken har ökat. Under 2023 har 232 personer omkommit och 14 561 personer skadats i vägtrafiken. Det är 5 fler omkomna jämfört med 2022. Det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.
    Transportstyrelsen: 232 personer omkom i vägtrafiken 2023.


Ansökningar till hemvärnet ökade efter Sälen-uttalande

Foto: Försvarsmakten.
Efter överbefälhavarens uttalanden om säkerhetsläget under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen okade antalet ansökningar till Hemvärnet. Under årets första dagar kom det in cirka 1 200 ansökningar, att jämföra med cirka 250 ansökningar samma period förra året.
    ”– Det är mycket positivt. Den stora mängden ansökningar visar på att det finns en stark vilja att bidra till Sveriges försvar, säger överste Peter Öberg, chef för Rikshemvärnsstaben.”
    Forsvarsmakten: Stort söktryck till Hemvärnet efter Folk och Försvar.


Allas favorit-danssteg

Vart han än går, uppmanar Ed People folk att visa honom vad deras favorit-danssteg är. Många är glada att få visa, och då lär han sig att göra dem tillsammans med sin lärare.
    Fler av dessa videor på hans YouTube-kanal.
    YouTube-kanal: Ed People.


2024-01-22

Fyrtio år sedan Mac utlöste en revolution i datoranvändares upplevelse

Den 22 januari 1984 lanserade AppleSuper Bowl en video som lät som en scen från George Orwells bok 1984. Reklamen fick stor uppmärksamhet. Det var reklam för Apples nya dator som kallades Macintosh, och som gjordes tillgänglig två dagar senare. Den tog användarna med överraskning genom att erbjuda en användbar upplevelse som vi alla tar för givet fyrtio år senare.
    Jag köpte min första Mac några år senare. Men dessförinnan fick låna en Macintosh från ett tryckeri som vi anlitade på den tiden, så jag har använt den första datorn som kom.
    För att fira Macintosh 40-årsdag har Smithsonian satt ihop en artikel – läs vad Macintosh gjorde för datoranvändningen i hemmet.
     Smithsonian Magazine: Forty Years Ago, the Mac Triggered a Revolution in User Experience.
    Se den gamla introduktionsvideon på YouTube: Apple 1984 Super Bowl Commercial Introducing Macintosh Computer (HD).


Visualisera jorden

Ett verktyg för att visualisera aktuella förhållanden på jorden: väder, polarsken, havsströmmar med mera. Byggt på observationsdata och datorsimuleringar, uppdateras med några timmars mellanrum.
    Visualisera jorden.


AI – konkurrent eller kollega?

Bild: Niklas Hamann, Unsplash.
De nya AI-verktygen kan effektivisera många arbetsuppgifter – och kommer att påverka arbetsmarknaden. Exakt hur är oklart, men den artificiella hjälpredan lär skapa nya professioner snarare än orsaka massarbetslöshet. Och nån måste ju hålla koll på AI:n.
    Forskning.se: AI – konkurrent eller kollega?


Svenskarna som hjälpte nazister att fly

Efter tredje rikets kollaps fanns det ett stort antal förbrytare som kunde räkna med hårda straff efter kriget. Många nazister flydde till Argentina och Spanien.
    I Sverige fanns det flera nätverk som hjälpte nazister att fly undan rättvisan. Sverige var en relativt trygg plats för nazistförbrytare då vi själva aldrig gjorde upp med svenskar som slagits för Hitler. I Norge och Danmark kunde däremot SS-män och andra kollaboratörer räkna med kännbara straff – till och med dödsstraff.
    Lyssna på podden Svenskarna som hjälpte nazister att fly.


2024-01-21

Marcus Wandt välkomnas ombord på ISS

Astronaut Loral O'Hara ger Marcus en välkomstkram.
Rymdfarkosten Dragon dockade med den internationella rymdstationen ISS på lördagen efter den ett och ett halvt dygn långa rymdresan. Dockningen var avklarad ett par minuter före klockan tolv, svensk tid.
    Efter ytterligare en dryg timme tog sig besättningen ombord på ISS där de möttes med kramar från de sju besättningsmedlemmarna som finns på rymdstationen.
    Marcus Wandt är den tredje svensken i rymden efter Christer Fuglesang och svensk-amerikanska Jessica Meir.


Ny grodart upptäckt

Ett internationellt forskarteam med deltagande från Museum für Naturkunde i Berlin har upptäckt en ny art av tidig tetrapod (landryggradsdjur) i Rotlegend mellan Kaiserslautern och Trier i västra Rheinland-Pfalz, Tyskland.
    Djuret, som fått namnet Stenokranio (grekiska: stenos + kranio = "smal skalle") efter dess speciella huvudform, levde för nästan 300 miljoner år sedan och var ett av de största rovdjuren på sin tid.
    Den nya arten Stenokranio boldi var upp till en och en halv meter lång, hade en stor, platt skalle med flera spetsiga tänder och livnärde sig på fisk och andra tidiga fyrfotadjur. Arten är en utdöd företrädare för Temnospondyli, en grupp groddjur som var särskilt rik på arter i gamla tider. Som en amfibie kunde den leva i vatten och på land.
    Museum für Naturkunde: New early amphibian species discovered.


Ny studie avslöjar våra skandinaviska förfäder

Foto: Sayo Studio/Nature.
Sedan den senaste istiden har Skandinavien varit med om två nästintill totala befolkningsutbyten. Den senaste stora folkvandringen syns fortfarande tydligt i vår nutida genpool, visar en ny studie som publicerats i Nature.
    Läs mer i Nättidningen Svensk Historia: Ny studie avslöjar våra skandinaviska förfäder.


Första funktionella halvledaren i grafen

Foto: Chris McKenney, Georgia Institute of Technology.
Forskare vid Georgia Institute of Technology har skapat världens första fungerande halvledare som gjorts i grafen, ett enda ark av kol-atomer som hålls samman av de starkaste kända bindningarna – har kallats supermaterialet med extremt hög hållfasthet. Halvledare leder ström under särskilda förhållanden och är grundläggande komponenter i elektroniska apparater. Genombrottet öppnar för ett nytt sätt att göra elektronik.
    Upptäckten kommer vid en tidpunkt då kisel, materialet som nästan all modern elektronik är gjort av, har nått sin gräns för allt snabbare datorer och mindre elektroniska enheter. Enligt beräkningar har grafen-halvledare tio gånger mer mobilitet än en motsvarande halvledare av kisel. Det innebär att elektroner rör sig med väldigt lite motstånd, något som i sin tur innebär möjlighet att bygga minde och snabbare processorer för datorer.
    Georgia Institute of Technology: Researchers Create First Functional Semiconductor Made From Graphene.


2024-01-20

Årets Majblomma

Majblommans riksförbund har nu presenterat hur årets Majblomma kommer att se ut. Den violfärgade majblomman, med en pärla i mitten, är formgiven av 16-åriga Alexis Monnakgotla Svensson från Stockholm.
– Min kompis heter Viola, så majblomman blev violfärgad! Vi blev bästisar på ett teaterläger, och juryn fastnade för min motivering där jag skrev om det. Majblomman jobbar ju för att alla barn ska få hålla på med aktiviteter på fritiden.
Årets majblomma är en symbol för arbetet mot barnfattigdom. I dag lever 1 av 10 barn i Sverige i ekonomisk utsatthet, en allvarlig siffra, som trots det ofta ignoreras. För att belysa statistiken, lanseras därför för första gången på 100 år en ny sorts majblomma där 1 av de 10 bladen saknas.
    Säljperioden är från den 10 april till 1 maj.
    Majblomman: Årets majblomma: ett blad saknas!


Ikea ansöker om vindkraftspark till havs

Ikeas ägarbolag Ingka Holding har tillsammans med vindkraftsföretaget OX2 ansökt hos regeringen om att få bygga en ny vindkraftspark utanför Blekinges kust.
    Parken, Neptunus, kommer att ha 207 vindkraftverk, med en höjd på 420 meter, och med en total installerad effekt på 3 100 MW. Med den totala årliga elproduktionen beräknas man kunna förse hela Blekinge och Skåne med el.
    Om projektet Neptunus godkänns kan det börja byggas under 2030.
    Ny Teknik: Ikea ansöker om vindkraftspark till havs – effekt på 3 100 MW.
    Ingka: We bring IKEA into people’s lives.


Halvhöga stubbar skyddar historien om Sverige

Enligt nya data från Skogsstyrelsen är kulturstubbar viktiga för att skydda kultur- och fornlämningar i skogen. Där dessa halvhöga stubbar finns utställda är risken betydligt mindre att lämningen skadas vid framtida skogsarbete. För många av skogens besökare är kulturstubben en helt okänd markör. För att öka kunskapen om kulturstubbarna och deras betydelse har företrädare på Skogssällskapet skrivit en debattartikel som publicerats i ett stort antal länsmedier.
    Skogssällskapet: Debatt: Halvhöga stubbar skyddar historien om Sverige.


Bronsålderns avskogning ändrade klimatet

Foto: Waren Brasse/Unsplash.
För 6 000 år sedan var Europa täckt av skog, men under de följande 3 500 åren gick landskapet igenom stora förändringar. Delar av skogen höggs ner för att göra plats för en växande befolkning.
    Forskare vid SMHI har under­sökt hur avskogningen under bronsåldern har påverkat klimatsystemet. De slår fast att människan tidigt påverkade det europeiska klimatet. I södra Europa kan det till exempel ha blivit upp till 1,5 grad varmare än det skulle ha blivit utan mänsklig påverkan.
    Studien bekräftar att markanvändningen även har betydelse för framtidens klimat i Europa.
    Copernicus: Climate of the Past.


2024-01-19

Apple planerar dela upp App Store i två delar

Enligt Marc Gurman, som är Apple-analytiker och skriver för nyhetsbyrån Bloomberg, så planerar Apple att dela upp App Store i två separata delar. En del för europeiska användare och en del för resten av världen.
    Det är EU:s DMA-lagar (The Digital Markets Act) som tvingar Apple att göra justeringar för att överensstämma med den nya rättsliga krav de kommande veckorna, bland annat dela av App Store inom EU från resten av världen. Tidsfristen för Apple att följa DMA är 7 mars.
    Apple har än så länge inte själva kommenterat exakt vilka åtgärder de planerar att vidta för att följa EU:s DMA-lagar.
    MacRumors: App Store to Be 'Split in Two' Ahead of EU iPhone Sideloading Deadline.
    European Commission: The Digital Markets Act: ensuring fair and open digital markets.


Så kan barn hållas borta från gängen

Bild: CDC, Unsplash.
Det går att minska risken att unga dras till kriminella gäng, enligt en ny rapport. Det handlar om metoder som har prövats i USA men som också kan prövas i Sverige, enligt rapportens författare.
    – Det är bättre att testa metoder som har hög evidens i andra länder än att testa metoder som inte har evidens alls, säger Amir Rostami, professor vid Högskolan i Gävle.
    Forskning.se: Så kan barn hållas borta från gängen.


Konstnärlig toast

Ukiyo-e-Toast. Gräddfil/bonito pulver/bläckfisk bläck/lila kål/paprika/rättika/naruto/myoga/surimi/majs/enoki svamp/körvel/torkad tång/gold leaf.
När den japanska designern Manami Sasaki var fast hemma under covidpandemin tog hon sin asagohan (frukost) upp ett snäpp. Inspirerad av japanska traditioner som karesansui, Ukiyo-e och kintsugi, började hon med toast som ett utlopp för sin kreativitet.
    Sasamana: Art on Toast.
    Moss and Fog: Humble Toast Elevated to Zen Artistry by Manami Sasaki.


2024-01-18

Marcus Wandt hälsas välkommen till ISS

Andreas Mogensen är nuvarande befälhavare på ISS och det är hans andra vistelse där. Han är även en del av ESA:s uppdrag Hugin.
    Här hälsar han Marcus Wandt, vår svenske astronaut som kommer till ISS snart. Marcus är en del av ESA:s uppdrag Munin och han kommer att stanna på ISS i två veckor.
    Med Andreas och Marcus är det första gången som två skandinaver är ombord samtidigt.
    Esa: ESA:s projekt astronaut Marcus Wandt.


Sex av tio vet inte att det är EU-val i år

Få väljare känner till att det är EU-val i år, visar en undersökning från DN/Ipsos. Bara 7 procent av de svarande kan pricka in rätt månad för valdagen.
    – Det börjar bli bråttom för partierna att få upp intresset hos väljarna, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.
    EU-valet hålls den 9 juni. Det är 21 svenskar som ska väljas för att ta plats bland de 720 EU-parlamentarikerna.
    DN: EU-val? Sex av tio vet inte att det äger rum i år.
    DN: Ledare: EU-valet får inte avgöras på Sverigedemokraternas planhalva.
    Europa-portalen: Prognos inför EU-valet: Mittenpartier behåller majoritet.
    Europaparlamentet: EU-valet 2024.
    Sveriges riksdag: Val till EU.
    Valmyndigheten.


Nasa visar det tysta överljudsplanet X-59 Quesst

Nasa har visat den färdiga versionen av X-59 Quiet Supersonic, det tysta överljudsplanet som är utvecklat tillsammans med Lockheed Martin.
    Flygplanet X-59 är cirka 30 meter långt och 9 meter brett. Det är designat för att nå en topphastighet på 1,4 mach, som motsvarar cirka 1488 km/h. Man planerar att börja testflyga flygplanet någon gång senare i år.
    Planet använder sig av vad man kallar för Quiet SuperSonic Technology (QueSST) för att eliminera den ljudbang som uppstår när överljudsplan, som exempel den nedlagda Concorde, bryter ljudvallen.
    Läs mer på Nasa: Quesst.


Tio fantastiska historiska bibliotek

Under historiens gång har rika härskare, institutioner och privata mecenater spenderat enorma summor pengar på att bygga magnifika bibliotek. I den här videon får vi ta en titt på tio av de vackraste resultaten av detta.


2024-01-17

ECB-chefen: Ett hot mot Europa om Trump vinner

Christine Lagarde. Bild: Wikimedia Commons.
Ett omval av Donald Trump som USA:s president skulle utgöra ett "hot" mot Europa, sade Europeiska centralbankens, ECB, chef Christine Lagarde på torsdagen, rapporterar Reuters. Hon menar att hans tidigare fyra år som USA:s president avskräcker.
    – Se bara på handelstullarna, se bara på hans [bristande] engagemang angående Nato, se bara på hans [negativa] attityd angående kampen mot klimatförändringarna, sade Christine Lagarde.
    Reuters: ECB's Lagarde: Re-election of Trump in US would mark threat for Europe.


Foto i kylan

Minna Päivinen har kul med den dagliga fysiken på den frusna sjön Näsijärvi – Tammerfors, Finland. Kastar en kopp hett vatten i luften när utomhustemperaturen är –25 °C. Foto: Minna Päivinen.
BBC News bad läsare att skicka in sina bästa bilder på temat "i kylan". Här är ett urval av de bilder man fått från hela världen.
    BBC News: Your pictures on the theme of 'in the cold’.