2024-01-25

Sverige och Nato

När kommer Sveriges flagga att hissas här?
Så har då Turkiska parlamentet diskuterat och godkänt Sverige som medlem i Nato. Men den långdragna historien är inte avslutad med det. Recep Tayyip Erdoğan har nu fjorton dagar på sig att skriva under godkännandet innan det överlämnas till Nato.
    Nu är det frågan om Erdoğan och Viktor Orbán har snackat ihop sig, de träffades ju helt nyligen. Det ungerska parlamentet träffas först om drygt tre veckor. Orbán är mannen som har lovat att Ungern inte ska bli sist med att ratificera Sverige. Och nu har han bjudit in sin kollega Ulf Kristersson till ”förhandlingar” i Budapest. Men Orbán vet att det inte finns något att förhandla om. Ungern har, till skillnad från Turkiet, inte ställt några villkor för att släppa in Sverige.
    Kommer ungerska parlamentet att kallas in i förtid? Kommer Erdoğan att vänta med att signera godkännandet? Det börjar dock närma sig, men än får vi vänta ett tag troligen …
Senaste från Orbán: Ungerns premiärminister Viktor Orbán har pratat i telefon med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under onsdagen, meddelar han på X.
    "Jag upprepade den ungerska regeringens stöd för ett svenskt Natomedlemskap", skriver han om samtalet.
    Han betonar att han också tänker "fortsätta uppmana den ungerska nationalförsamlingen att rösta för ett svenskt Natomedlemskap vid första möjliga tillfälle”.