2024-02-20

Svenska tal samlas i ny databas

En databas med svenska tal genom tiderna.
Gymnasieelever, forskare och en nyfiken allmänhet. Det är grupper som kan ha nytta av den nya databasen Svenska tal. I den samlas tal som haft betydelse för den svenska offentliga debatten. Här finns allt från samtida politikers jultal till drottning Kristinas abdikationstal 1654 liksom tal från klimatrörelsen som Greta Thunbergs anförande vid FN:s klimatkonferensens COP24 i Katowice 2018.
    Under de närmaste två åren kommer Svenska Tal att byggas ut och utvecklas till en forskningsinfrastruktur som gör det möjligt för forskare att ladda ner stora talmängder. Men även allmänheten och skolor är prioriterade målgrupper.
    Svenska Tal lanserades i november 2023 och innehåller i skrivande stund 561 tal från 278 talare. Det är en del av ett nordiskt samverkansprojekt, Norden och världen, som har till huvuduppgift att hjälpa ungdomar att hitta sin röst. Projektet leds av Danske Taler i samarbete med bland annat Köpenhamns universitet, universitetet i Bergen, Uppsala universitet och Linnéuniversitet.
    Fram till 2026 drivs hemsidan Svenska Tal under projektet Norden og verden vars svenska del ligger på institutionen för litteraturvetenskap och retorik vid Uppsala universitet.
    Svenska tal.