2024-03-23

Rekordmörk syn på Sveriges framtid

En mörk syn på Sveriges framtid.
Fler svenskar än någonsin tycker att utvecklingen i Sverige går åt fel håll, och synen på ekonomin har inte varit så negativ sedan 1990-talet. Det visar den senaste Som-undersökningen.
    Rekordpessimism åt vilket håll Sverige är på väg samt ett ökat fokus på brottslighet och säkerhetsfrågor. Trots en jämn vänster-högeropinion finns stora ideologiska skillnader mellan män och kvinnor. Färre än någonsin vill minska offentlig sektor eller skära ner på försvarsutgifterna. Inför det stundande EU-valet är stödet för EU-medlemskapet fortsatt högt och införande av euro ökar i popularitet. Unga kvinnor undviker ofta nyheter på grund av att de får dem att må dåligt.
    SOM-undersökningarna är institutets centrala undersökningsverksamhet där man varje år ställer frågor till Sveriges befolkning på tema Samhälle, Opinion och Medier.
    SOM-undersökningarna har genomförts varje år sedan 1986 och är en väl använd resurs inom många forskningsområden. Resultaten figurerar ofta i media och används av politiker, myndigheter och andra beslutsfattare. Undersökningarna skickas varje höst ut till mer än 30 000 slumpmässigt utvalda personer i Sverige.
    Läs mer på Göteborgs universitet: Nyheter från SOM-seminariet 2024.