2024-04-30

Trevlig Valborg!

Varför tänder vi brasor och firar Valborg? Firanden av högtider och folkliga traditioner genom Sveriges och Nordens kulturhistoria är ett av Nordiska museets kunskapsområden. Här får du veta mer om valborgsmässoafton och valborgsfirande utifrån museets samlingar och kunskap.
    Nordiska museet: Valborgsmässoafton.
MSB informerar
Fira valborg på ett brandsäkert sätt! ”Håll koll på både eldningsförbud och brandrisk” i MSB:s app Brandrisk Ute – och tänk på att det kan råda lokalt eldningsförbud i din kommun.Trevlig valborg!


154 miljoner människor har räddats av vaccin

Världshälsoorganisationen WHO har lett en studie som visar att vaccinering är det enskilt största bidraget till hälsa för att säkerställa att barn inte bara kan uppleva sin första födelsedag utan kan fortsätta att leva ett hälsosamt liv i vuxen ålder.
    De globala vaccineringsinsatserna har sparat uppskattningsvis 154 miljoner liv – eller motsvarande 6 liv varje minut, varje år – under de senaste 50 åren. Den stora majoriteten av räddade liv – 101 miljoner – var spädbarn.
    Vacciner är bland de mest kraftfulla uppfinningar i historien. Det är inspirerande att se vad vacciner har gjort möjligt under de senaste femtio åren, tack vare outtröttliga insatser av regeringar, internationella partners och vårdpersonal för att göra dem mer tillgängliga för fler människor.
    WHO: Global immunization efforts have saved at least 154 million lives over the past 50 years.


USA:s första höghastighetsjärnväg

Bild från video.
Människor har drömt om höghastighetståg i USA i årtionden – det som verkligen händer den här gången är att det ska byggas en sådan järnvägslinje mellan Los Angeles och Las Vegas.
    Brightline West, vars systerföretag redan driver ett snabbtåg mellan Miami och Orlando i Florida, ska dra den nya järnvägen genom Mojaveöknen mellan Las Vegas och Rancho Cucamonga, Kalifornien.
    Det kommer att ta omkring två timmar att åka mellan orterna med en maxhastighet av 320 kilometer i timmen. Projektet beräknas kosta cirka 12 miljarder dollar, varav amerikanska staten skjuter till 3 miljarder. Om fyra år ska järnvägslinjen vara klar.
    AP News: Rail spikes hammered, bullet train being built from Sin City to the City of Angels.


2024-04-29

Så kan elbilsförare slippa räckviddsångest

Foto: Chalmers tekniska högskola.
Nyblivna och framtida elbilsförare brottas ofta med räckviddsångest och tiden det tar för bilbatteriet att laddas. Men de faktorerna borde inte behöva vara några problem, enligt en studie från Chalmers och University of Delaware i USA. Forskarna har upptäckt att lösningen kan finnas i förarnas laddningsvanor, snarare än i batteriernas storlek eller prestanda.
        1. Hålla koll på bränslemätaren.
        2. Planera en resa.
        3. Händelsestyrd laddning.
    Chalmers: Så kan elbilsförare slippa räckviddsångest.


Svalbard – den globala uppvärmningens bullseye

Veijo Pohjola och hans kollegor har startat ett islaboratorium på Svalbard där de gör mätningar varje år. Foto: Veijo Pohjola.
Mätningar har visat att Svalbard i Norra ishavet är det område på jorden som värms upp allra snabbast. Veijo Pohjola, professor i naturgeografi har sedan 1997 studerat isarna på ögruppen. Under de snart 30 år han följt utvecklingen har han sett hur landskapet förändras.
    Uppsala universitet: Svalbard – den globala uppvärmningens bullseye.


Världens största kamera

Världens största kamera, Rubins LSST-kamera är nu färdigbyggd hos SLAC National Accelerator Laboratory. Det är den största kamera som någonsin byggts för astronomi och astrofysik, och det tog två decennier av arbete för att slutföra.
    Den är på hela 3,2 Gigapixel – 3200 Megapixel. Kameran är storleksmässigt som en liten bil, och bilderna blir så stora att skulle behövas hundratals ultra-hd-tv – eller omkring 1200 iPhone-skärmar för att visa en bild i full storlek!
    LSST kommer att transporteras till Vera C. Rubin Observatory i Chile. I början av nästa år ska kameran börja fotografera skarpt.
    Rubin-observatoriet hette tidigare Large Synoptic Survey Telescope (LSST) men bytte namn 2020 för att hedra astronomen Vera C. Rubin.
    Vera C. Rubin Observatory.
    Engelska Wikipedia: Vera Rubin.


2024-04-28

Kvantgenombrott när laserljus gör material magnetiska

Laserljuset är cirkulärt polariserat, det vill säga ljuset har formen av en "korkskruv". När laserljus med denna typ av polarisation kommer in i ett material, överför det dess cirkulära polarisation till atomerna genom att få dem att rotera och generera atomströmmar. Om ljusets frekvens matchar atomernas vibrationsfrekvens förstärks effekten och en relativt stor magnetism genereras.
AI-genererad bild: Alexander Balatsky.
Kvantteknologins potential är enorm men är idag till stor del begränsad till laboratoriernas extremt kalla miljöer. Nu har forskare vid Stockholms universitet, Nordiska institutet för teoretisk fysik och Ca’ Foscari-universitetet lyckats visa hur man med hjälp av laserljus kan framkalla kvantbeteenden i rumstemperatur – och få icke magnetiska material att bli magnetiska. Genombrottet förväntas bana väg för snabbare och mer energieffektiva datorer, informationsöverföring och datalagring.
    Stockholms universitet: Kvantgenombrott när laserljus gör material magnetiska.


Ett atomlager guld

Forskare från LiU är först med att lyckats skapa ark av guld som endast är ett atomlager tjockt.
Bild: Olov Planthaber.
För första gången har forskare lyckats skapa ark av guld som endast är ett atomlager tjockt. Materialet har fått namnet guldén. Det är forskare vid Linköpings universitet som ger guldet nya egenskaper som kan göra det lämpligt för bland annat koldioxidomvandling, väteproduktion och framställning av värdefulla kemikalier.
    Man har länge försökt göra ark av guld som är ett atomlager tjockt men misslyckats på grund av metallens vilja att klumpa ihop sig. Men nu har man lyckats tack vare ett hundraårigt recept använt av japanska smeder.
    Linköpings universitet: Ett atomlager guld – LiU-forskare skapar guldén.


Islamiska Staten – Det nya kalifatets framväxt ur USA:s misstag

Islamiska staten växte fram ur kaoset efter USA:s invasionen av Irak år 2003, som en ohelig allians mellan jihadistkrigare och irakiska officerare som förlorat jobben när diktatorn Saddam Hussein störtades. Den islamiska staten utnyttjade motsättningen mellan sunni- och shiamuslimer för att bygga ett medeltida slavsamhälle där skicklig digital kommunikation lockade till sig 10 000-tals att strida i Irak och Syrien.
    Lyssna på podden Islamiska Staten – Det nya kalifatets framväxt ur USA:s misstag.


2024-04-27

Arbetslösheten ökade i mars

I mars 2024 var 5 188 000 sysselsatta, icke säsongrensat. Antalet arbetade timmar var i genomsnitt 166,6 miljoner timmar per vecka. Antalet arbetslösa ökade med 86 000 och var 525 000.
    Det motsvarar ett arbetslöshetstal på 9,2 procent, en ökning med 1,5 procentenheter. Enligt säsongrensade och utjämnade data var sysselsättningsgraden 69,1 procent. Både antalet och andelen arbetslösa ökade säsongrensat och utjämnat. Arbetslöshetstalet uppgick till 8,3 procent.
    Se mer på SCB: Arbetslösheten ökade i mars.


Apple håller iPad-event 7 maj

Apple håller ett speciellt Apple-event den 7 maj klockan 07.00 PT (Pacific Time). Centraleuropeisk sommartid (Sverige) klockan 16.00.
    Följ eventet på You Tube: Apple Event – May 7.


Nasa har lyckats laga Voyager 1

Jubel bland Nasa-teamet när Voyager 1 för första gången på fem månader svarade med vettiga data. Bild: NASA/JPL-Caltech.
Nasa rapporterar att man nu åter, efter fem månaders arbete, lyckats reparera rymdsonden Voyager 1 så att den skickar vettiga data igen, som faktiskt går att använda. I november förra året började rymdsonden skicka skräpdata efter att ett fel i en minnesmodul uppstått.
    Voyager 1 skickades iväg den 5 september 1977 och befinner sig för närvarande cirka 24,3 miljarder kilometer från jorden. Farkosten är det av människan tillverkade föremål som befinner sig längst bort från jorden. Den identiska systerfarkosten Voyager 2 skickades iväg den 20 augusti 1977 och har nu färdats 20,4 miljarder kilometer från jorden.
    Nasa Blogs: NASA’s Voyager 1 Resumes Sending Engineering Updates to Earth.


2024-04-26

EU: Solceller på alla nybyggda hus

Från och med 2030 blir det krav på att alla nybyggda hus förses med solceller. Det är en del av EU:s energidirektiv Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Till en början kommer kravet på offentliga byggnader över en viss storlek.
    Men från och med första januari 2030 kommer direktivet gälla alla nyproducerade hus. Det kommer dock att finnas olika typer av undantag och dispenser. Bland annat måste det vara "tekniskt lämpligt och ekonomiskt och funktionellt genomförbart" enligt direktivet.
    EPBD-direktiv ska vara infört i svensk lag från och med 2026.
    PPAM Solkraft: Nya EU-direktiv om solcellsinstallationer.
    EUR-Lex: Access initial legal act.
    Europeiska kommissionen: En EU-strategi för solenergi.
    European Council: Fit for 55.


Grön webbläsare från Ecosia

På Jordens dag eller Earth day som inträffade den 22 april, lanserades en ”grön webbläsare” av Ecosia. Webbläsaren sägs ska generera mer hållbar el desto mer den används. Energin som genereras kommer från Ecosias egna solfarmer.
    Ecosia är en sökmotor som har sin hemvist i Berlin, Tyskland. Enligt Ecosia är den CO2-negativ, stöder full ekonomisk insyn, och skyddar integriteten hos användarna.
    Ecosia: The greenest browser on Earth.
    Läs mer om Ecosia på engelska Wikipedia: Ecosia.


Secrets of the Octopus – trailer

En trailer för National Geographics nya dokumentärserie Secrets of the Octopus.
    ”Bläckfiskar är som utomjordingar på jorden: tre hjärtan, blått blod och förmåga att pressa sig igenom ett utrymme som storleken av deras ögonglober. Men det finns så mycket mer om dessa konstiga och underbara djur. Intelligenta nog att använda verktyg eller förändra sina kroppar för att efterlikna andra djur och även kommunicera med olika arter. Bläckfiskars hemligheter är mer extra än vi någonsin kunnat föreställa oss.”
    Secrets of the Octopus består av tre avsnitt som går att se på Disney+.
    Disney+: Secrets of the Octopus.


2024-04-25

En fjärdedel av Sveriges el kommer från vindkraft

Under år 2023 tillkom 243 vindkraftverk i Sverige jämfört med året innan. Det innebar en ökning av total installerad effekt med cirka 2,0 gigawatt (GW). Det året bidrog vindkraften till cirka 21 procent av landets elproduktion, visar ny officiell statistik från Energimyndigheten.
    Störst elproduktion från vindkraft har elområde 2 som består av Västernorrlands län, Jämtlands län, delar av Dalarnas län, Västerbottens län och Gävleborgs län.
    Läs mer och se mer statistik på Energimyndigheten: En fjärdedel av Sveriges el kommer från vindkraft.


När fallande rymdskräp stör liv

Bild: Nasa.
Oddsen för att bli träffad av en bit rymdskräp är mindre än oddsen för att vinna på lotteri, men de är inte noll. Vi har lärt oss att de flesta skräp som faller ut ur sin omloppsbana brinner upp i atmosfären, och resten faller i havet.
    Det finns dock ett par olyckliga människor som har att ta itu med nedfall så att säga. Bara förra månaden, en bit av en pall batterier kraschade genom taket på ett Floridahus. Det fallande skräpet som kunde förutses, men ingen visste var det skulle landa.
    Det var inte första gången som rymdskräp föll på intet ont anande människor och deras egendom. Naturligtvis finns det nu en hel del mer skräp där uppe. Läs om fem fall av skador som orsakats av saker som fallit från rymden.
    Pictojam: The Heaviest Piece of ISS Trash Will Crash to Earth Friday.
    Cracked: 5 Times Falling Space Junk Effed People Up.


Trottoaren – en instruktionsfilm

Trottoaren är en klurig uppfinning – men med lite övning, kan den behärskas.
    Dessa rutiner gäller även för andra ambulerande platser, till exempel gångarna i livsmedelsbutiker och även korridorerna i ett hus. Se och lär!


2024-04-24

Bakterier muterar i rymden

ISS är hem för en unik population av mikrober. Foto : NASA.
Den Internationella rymdstationen ISS startade för 25 år sedan och har varit värd för nästan 300 astronauter från hela världen. Var och en av astronauterna har burit med sig sina egna naturliga mikrober i rymden. Det har gjorts många experiment på effekterna av bakterier, som visar effekterna av mikrogravitation, strålning, luftföroreningar och andra villkor för mutation.
    En undersökning av miljöbakterier på ISS genomfördes 2019, och ytterligare forskning gjordes på 13 stammar av Enterobacter bugandensis, som kan orsaka mag-tarm infektioner. Den säger att vad som inte dödar dig gör dig bara starkare, och det har visat sig vara fallet för denna bakterie. Forskarna fann att E. bugandensis på rymdstationen har muterat till att bli mer resistent mot antimikrobiell behandling. Vi vet inte vilken fara detta kan innebära för astronauter, eller för de människor de kommer i kontakt med efter sitt uppdrag.
    Gizmodo: Mutated Strains of Unknown Drug-Resistant Bacteria Found Lurking on ISS.
    Rymdstyrelsen: Virus i rymden<.
    Naturhistoriska riksmuseet: Evolution.


Nasa ska skicka drönare till Saturnus måne Titan

Som konstnären ser Trollsländan sväva över sanddynerna på Saturnus måne Titan.
Bild: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben.
Nasa bekräftar att man kommer att skicka en farkost till Titan, den största av Saturnus 146 kända månar.
    Farkosten, Dragonfly, presenterades för första gången 2017. Nu skriver Nasa att man siktar på att skjuta upp Dragonfly 2028 och att farkosten kan vara framme vid Titan 2034. Dragonfly-uppdraget beräknas pågå i 32 månader och under den tiden ska man utforska 170 km.
    Projektet kostar cirka 3,35 miljarder dollar – cirka 37 miljarder svenska kronor.
    Science Nasa: NASA’s Dragonfly Rotorcraft Mission to Saturn’s Moon Titan Confirmed.


Starflock

Starflock, ibland även murmuration från engelskan, är ett kollektivt beteende hos fåglar i flock, Det är en synkroniserad flygande flock av starar, där ett stort antal samlas och rör sig i ungefär samma riktning och med samma hastighet.
    Mycket stora flockar kan samla upp till en miljon individer över stadskärnor, skogsmarker och våtmarker. Flockar på hundratusentals starar kan regelbundet observeras strax före solnedgången på våren och hösten i sydvästra Jylland, och över havsområdena i Tønder och Esbjerg. I Danmark kallas detta naturfenomen för "sort sol", ungefär "svart sol”.
    Visst är det vackert!


2024-04-23

Beatles-söner har släppt en ny låt

James McCartney och Sean Lennon,
När två musiker med kända fäder tillsammans skapar en låt, så är de klart att det drar till sig uppmärksamhet – särskilt när namnen som är kopplade till låten är Lennon och Paul McCartney.
    Primrose Hill är en låt av James McCartney, med samskrivning med Sean Ono Lennon. Primrose Hill är en kulturmärkt offentlig park som ligger norr om Regents Park i London, England, öppnade för allmänheten år 1842.
    The Guardian: John Lennon and Paul McCartney’s sons team up for new single.
    Engelska Wikipedia: James McCartney.
    Engelska Wikipedia: Sean Lennon.


Nytt samarbete mellan Polis och SOS Alarm

Polisen har inlett ett samarbete med SOS Alarm för att nå ut med polisiär information till användare av 112-appen.
    Ett pilotprojekt inledess vecka 16 där Polismyndigheten kommer börja använda 112-appen för att nå ut med information till användare som befinner sig i ett geografiskt område där ett grovt våldsbrott inträffat.
    Syftet med polisens kommunikation i 112-appen är både att dela information med allmänheten och att inhämta information och tips. Genom den får användare som befinner sig i närheten information om en befarad händelse och att polis är larmad till platsen. Observera att sådan information enbart når ut till användare av appen inom ett begränsat område kring själva händelsen.
    Polisen: Nytt samarbete med SOS Alarm.
    SOS Alarm: Nytt samarbete med Polismyndigheten.


Sjö av lava på en av Jupiters månar

En konstnärs animation av lavasjön på Jupiters måne Io, gjord med hjälp av uppgifter från kameran på NASA:s rymdfarkost Juno, Video: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS.
Nasa:s rymdfarkost Juno har legat i omloppsbana runt Jupiter i snart åtta år. Fortfarande görs intressanta upptäckter om solsystemets största planet och dess månar. Under två av sina senaste förbiflygningar av Jupiters vulkanmåne Io har Juno sett både ett berg och en sjö av lava.
    Läs mer på Jpl Nasa: NASA’s Juno Gives Aerial Views of Mountain, Lava Lake on Io.


2024-04-22

Stockholms nya miljözon får godkänt av EU

Den rosa markeringen visar området för miljözon klass 3 i Stockholms city.
EU-kommissionen har godkänt Stockholms förslag på att införa en miljözon (klass 3) i city – som innebär att bensin- och dieselbilar inte längre får köra från och med årsskiftet 2024. Åtgärden är en del av stadens mål att skapa en utsläppsfri innerstad senast 2030. Miljözonen kommer till en början att omfatta 20 kvarter eller cirka 180 000 kvadratmeter.
    Den nya miljözonen omfattar till att börja med 20 kvarter i city, ungefär 180 000 kvadratmeter. Området sträcker sig mellan Kungsgatan, Birger Jarlsgatan, Hamngatan och Sveavägen, inklusive in- och utfarterna vid KlaratunnelnMäster Samuelsgatan.
    Mitt i: Miljözonen får grönt ljus: ”Först i världen”.
    Stockholm stad: Miljözon klass 3.


Norge förbjuder kryptogrävning

I Sverige har Skatteverket avslöjat 18 svenska datacenter som grävt kryptovaluta men uppgett att de sysslat med sådant som AI och tecknad film, verksamheter som skulle kunna förklara deras stora elförbrukning. Bolagen upptaxeras nu med sammanlagt närmare en miljard kronor för de tre senaste åren, enligt uppgift från Skatteverket.
    I vårt grannland Norge vill regeringen stänga dörren för kryptovaluta-utvinning, enligt dagstidningen VG (Verdens Gang). Därför har man lagt fram en lag för att reglera datacenter-branschen för första gången. Norge är det första landet i Europa att införa en sådan reglering för datacenter.
    VG: Slår ned på krypto-datasenter: – Uønsket i Norge.


En elektrisk ny era för Atlas

Bild: Boston Dynamics.
Boston Dynamics hydrauliska robot Atlas har gått i pension.
    Samtidigt presenterar man sin senaste version av sin humamoida robot Atlas. Den nya versionen skiljer sig både utseende- och konstruktionsmässigt och är en helt elektrisk version. Boston Dynamics utvecklar elektriska Atlas för den kommersiella marknaden, på samma sätt som för sina andra robotar, robothunden Spot och logistikroboten Stretch.
    Läs mer på Boston Dynamics: An Electric New Era for Atlas.


2024-04-21

Duplantis satte nytt världsrekord i premiären

Redan i säsongens första utomhustävling satte han nytt världsrekord när han hoppade 6,24. Och det var en höjd han klarade redan i första försöket.
    Några veckor av träning och så inledde Armand ”Mondo” Duplantis igår lördag utomhussäsongen – med sikte mot sommarens OS i Paris – när Diamond League-galan avgjordes i Xiamen, Kina.
    Tvåan Sam Kendrick, USA, slutade på 5,82 och därmed vann Duplantis tävlingen med 42 centimeter.
    Efter att han klarat sina tre första hopp (5,62, 5,82 och 6,00) i första försöket och alla konkurrenter rivit ut sig begärde han upp ribban på världsrekordhöjden 6,24. Och den höjden klarade han i första försöket – med mycket god marginal. Grafiken visade att den verkliga höjden var 6,29!
    Nästa tillfälle att se ”Mondo” hoppa är vid Diamond League-tävling i Kina, den 27 april.


Eldriven bärplansbåt snart verklighet i Stockholm

Så här kommer SL:s bärplansfärja att se ut när den sätts i trafik hösten 2024. Foto: SL.
I höst kan stockholmarna bli först i världen med att åka med en elektrisk bärplansbåt som drar upp till 80 procent mindre energi än många av dagens dieselfärjor.
    Storstockholms Lokaltrafik (SL) lanserar den första elektriska bärplansfärjan. Färjan är planerad att börja trafikera sträckan mellan Tappström Ekerö och Stadshuset under hösten 2024. Pilotprojektet är ett samarbete mellan Trafikverket, Region Stockholm och Candela.
    Fartyget i pilotprojektet tar upp till 30 personer och har då en räckvidd på cirka 60 sjömil i 23 knop. Toppfarten är cirka 30 knop och med sin räckvidd gör det fartyget till världens energieffektivaste och snabbaste elektriska fartyg i dagsläget. Färjan är planerad att vara i drift under isfria perioder, under hösten 2024 och våren/sommaren 2025.
    SL: SL:s elektriska bärplansfärja.
    Candela: Let us introduce: P-12 Shuttle.


Rusning till Stockholm marathon – snart slutsålt

Intresset för att springa Stockholm marathon är rekordstort i år. Hittills har över 20 000 löpare anmält sig. Förra året hade loppet bara 16 773 deltagare.
    Av de över 20 000 anmälda är 15 373 från Sverige, den högsta siffran någonsin. Det tidigare rekordet från 2014 ligger på 22 205 löpare.
    När detta skrivs finns det lite drygt 2 500 biljetter kvar. För att säkra en plats i startfältet gäller det att vara snabb.
    Mitt i: Rusning till Stockholm marathon – snart slutsålt.


Är större bättre?

En farligt hängande sten i Sajanbergen
i södra Sibirien.
Det största blad som någonsin hittats.
Om du tror att större är bättre, kommer du att älska dessa bilder på enorma djur, portioner av mat och mycket mer!
    Bored panda: “Looks Bigger In Person”: 50 Times People Were Surprised By The Sheer Size Of Something.


Förklaring till ljusstarkt fenomen i rymden

Forskare vet nu vad som orsakade det enormt starka ljusfenomenet som registrerades av rymdteleskopet James Webb Space Telescope i oktober 2022.
    Ljuset härstammade från en avlägsen galax cirka 2,4 miljarder ljusår bort. Ljusutbrottet var hundra gånger starkare än något som registrerats tidigare, det gjorde att upptäckten kallades för Brightest Of All Time. Ljusskenet kom från en exploderande stjärna, en så kallad supernova. Varför supernovan var så ljusstark har man inte kunnat fastställa och det kommer att undersökas ytterligare.
    Läs mer på BBC: Brightest-ever cosmic explosion solved but new mysteries sparked.
    Engelska Wikipedia: GRB 221009A.


2024-04-20

Nästa centimeter

I dag inleds årets friidrottstävling Diamond League med tävlingar i staden Xiamen I provinsen Fujian i sydöstra Kina. Svenska deltagare är Armand "Mondo" Duplantis och Andreas Kramer.
    Svt 1 och Svt Play sänder mellan klockan 13.00 och 15.00.
    "Mondo" har satt sju världsrekord – för varje rekord har han höjt ribban med en centimeter. I en ny dokumentär, The Next Centimeter, berättar han hur han gör och vad som krävs för att ligga på den nivån han gör. Filmen finns på Red Bull-länken.
    Red Bull: The Next Centimeter.
    Diamond League: Xiamen.


Regeringen har signerat rymdavtalet Artemis

Nu har även Sverige möjligheter att delta i den internationella USA-ledda satsningen Artemisprogrammet, där redan ett 30-tal länder tidigare skrivit under. Utbildningsminister Mats Persson undertecknade avtalet vid en ceremoni i Rosenbad i närvaro av USA:s ambassadör Erik D. Ramanathan.
– Sverige har en avancerad rymdsektor och samhällsnyttan med rymdforskning och rymdverksamhet har ökat i betydelse. Genom att ansluta oss till Artemisavtalets principer stärker Sverige såväl det strategiska partnerskapet med USA på rymdområdet som svensk rymdforskning och rymdindustri, vilket i sin tur också stärker Sveriges totalförsvarsförmåga, säger utbildningsminister Mats Persson.

– När Sverige nu ansluter sig till Artemisavtalet stärker det ett redan robust svensk-amerikanskt samarbete inom teknologi och rymdforskning. Det utökar också ett omfattande internationellt partnerskap som fokuserar på att genomföra rymdforskning på ett säkert, transparent och ansvarsfullt sätt. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med detta viktiga initiativ, säger Erik D. Ramanathan.
Regeringen: Regeringen signerar rymdavtalet Artemis.
    Nasa: The Artemis Accords.
    Engelska Wikipedia: Artemis Accords.


Astronomer har hittat stort svart hål

Källa: ESO/M. Kornmesser.
Astronomer har identifierat det mest massiva svarta hålet som har bildats av en stjärna hittills i vår galax. Det svarta hålet upptäcktes i data från Europeiska rymdorganisationen ESA:sGaiasatellit genom att det orsakar en svängande rörelse hos en stjärna som kretsar kring det. Data från Eso:s VLT och andra markbaserade observatorier har använts för att verifiera det svarta hålet, som är hela 33 gånger mer massivt än solen.
    Det nyupptäckta svarta hålet, Gaia BH3, ligger cirka 2 000 ljusår bort, men är ändå det svarta hål som ligger näst närmast oss. Vårt närmaste svarta hål är Gaia BH1 som ligger cirka 1 500 ljusår bort och vars massa är cirka tio gånger vår egen sol.
    Eso: Det mest massiva svarta hålet som har bildats av en stjärna har hittats.


2024-04-19

Trångt på isklippan

Ett klipp från National Geographics kommande naturserie Secrets of the Penguins, som kommer att sändas på National Geographic under 2025.
    Ett stort antal kejsarpingviner har samlas på en cirka 10 meter hög klippa i Antarktis för att sedan hoppa ner i havet i jakt på föda. Forskare har aldrig tidigare sett kejsarpingviner hoppa från så hög höjd.
    National Geographic: Why are these emperor penguin chicks jumping from a 50-foot cliff?


Flinta à la française

Det finns många tusentals grottor som naturen huggit ut i kalksten i Frankrike. Neandertalarna hittade härbärge i dem för en halv miljon år sedan, och senare Homo sapiens gjorde samma sak. I själva verket har människor bott i dessa grottor av och till fram till 1920-talet!
    Grottbostäderna var robusta fästningar som höll en beboelig temperatur året runt. Över tid har de boende utvidgat dem, installerat fönster, dörrar, och skorstenar, byggt ut fronter och lagt till trädgårdar och moderna bekvämligheter. Det finns cirka 14 000 sådana grotthem i Loiredalen, även om de flesta är övergivna i dag.
    Dessa grottor fungerade som bostäder, kyrkor, militära baser, företag, kloster och akuta gömställen i hundratals år. Man har även använts som hemligt ställe för satanistiska ritualer. Nu är de mestadels tomma, men en del har byggts om till restauranger, nattklubbar och hotell.
    Läs om mer på Messy Nessy Chic: If the Flintstones Vacationed in France: A Guide to the Cave Villages.


Animerad jämförelse av djurs hastighet

För några månader sedan visades en film där olika fågelarter tävlade för att visa vem som var snabbast. Den här videon är av samma typ men med landlevande djur.
    Det tar bara sju minuter att visa alla djur, sedan växlar videon fokus och visar djuren från ett annat perspektiv.
    Videon med fåglar: Fåglar kommer så fort de kan (1 december 2023).


2024-04-18

Kulturnatt Stockholm

Lördagen den 20 april 2024 klockan 18.00 till 24.00 öppnar kulturverksamheter över hela Stockholm upp sina dörrar och bjuder besökare på oförglömliga kulturupplevelser – med fri entré för alla. För alla nattugglor fortsätter dessutom Kulturnatten ända till klockan 02.00 på Skeppsholmen.
    Kulturnatt Stockholm är ett samarbete mellan Stockholms stad och Stockholms kulturliv. Stockholms stads kulturförvaltning samordnar och marknadsför evenemanget medan kulturlivet står för det kulturella innehållet – själva programmet.
    Se här vad du kan uppleva under Kulturnatt Stockholm.


Vem lever var

Den svenska kusten är mycket variationsrik med grunda vågskyddade vikar omgivna av breda vassbälten, öppna sandiga stränder och vågexponerade sten- eller klippkuster. Bottentypen, det vill säga om det är en mjuk, lerig eller sandig botten, eller en fast klippa, avgör vilka arter som lever där.
    Livet i havet: Vem lever var.
    Havet.nu: Nyheter, forskning och fakta om havet!.


Varför ser djuphavsdjur så konstiga ut?

"Konstig”. "Utomjording”. "Bisarr”. "Skrämmande”. Det här är bara några av orden som används för att beskriva djuphavsvarelser – men tänk om de inte är så konstiga! Följ med Monterey Bay Aquariums forskare Alicia, Ellen, Mackenzie och Tommy för att lära mer om de fascinerande livsformer och fascinerande anpassningar som dessa varelser använder för att överleva i trycket från djupet.


2024-04-17

Virtuell tvilling ska visa om behandlingen funkar – på förhand

Bild: AI-genererad.
Nu startas Sveriges första kliniska studie med så kallade digitala tvillingar. Målet är att få bästa möjliga resultat av en läkemedelsbehandling genom att skapa en datormodell av varje individuell patient. Den ska sedan användas för att pröva ut behandlingar digitalt innan man testar dem i verkligheten.
    I framtiden kanske en datorkopia av just din kropp – en digital tvilling – kan hjälpa dig leva hälsosamt. Vid Linköpings universitet utvecklas matematiska modeller som verktyg för bättre hälsa. Här arbetar civilingenjörer i teknisk biologi tillsammans med psykologer, mjukvarututvecklare, beteendevetare och läkare.
    Läs mer på Linköpings universitet: Digitala tvillingar för att förstå hur kroppen fungerar.


Byggstart för skeppet Vasas nya stöttning

Efter mer än tio år av forskning, utvecklingsarbete, projektering, konstruktion och avancerade tester har det nu äntligen blivit dags att börja bygga Vasas nya stödvagga. Den nya stöttningen ska stötta skeppet så att rörelser i skrovet bromsas, minimera risken för sprickbildningar och kollaps samt säkra att det behåller sin befintliga form. Allt för att Vasa fortsatt ska kunna bevaras, långt in i framtiden.
    Dagens befintliga 17 utvändiga stöttor kommer att ersättas av 27 specialkonstruerade vaggor med en led under kölen, byggda i stål. Det är västeråsföretaget Camatec Ingenjörsbyrå, som har utvecklat den nya avancerade stödkonstruktionen åt regalskeppet Vasa. Man kan räkna med att det håller i 100 år och förmodligen mer, för stålet kommer inte slitas ut.
    Nättidningen Svensk Historia: Byggstart för skeppet Vasas nya stöttning.
    Vasamuseet.
    CamaTec.


Katt kilar in sig med blommor

Aalish började hitta blommor i sitt hem, eller nära dörren. Det var ett mysterium tills hon fick se en herrelös katt komma med blommorna! Vilken söt gest!
    Hon tog sig an den vänliga katten och döpte henne till Fiddy. Det visade sig att Fiddy verkligen behövde ett hem som hon verkligen uppskattade. Och för ett annat skäl som framgår i videon.
    Se mer av Fiddy i hennes vackra hem i Nya ZeelandTikTok och Instagram.


2024-04-16

Nu har World of Volvo öppnat

Den 14 april 1927 rullade Volvos allra första modell ut från fabriken i Göteborg. Och igår, den 14 april 2024, 97 år senare slogs portarna upp till det nya upplevelsecentret World of Volvo.
    De första spadtagen för World of Volvo togs redan i februari 2021 och det lokala byggbolaget har sedan dess arbetat intensivt för att skapa Göteborgs nya landmärke. Med en konstruktion bestående av över 2 800 ton trä från Sverige, Österrike och Tyskland, och gigantiska glasskivor, har den ikoniska byggnaden tagit form. I byggnaden finns även två restauranger.
    World of Volvo är en gemensam satsning från Volvo Cars och Volvo Group, med ambitionen att skapa en plats för möten mellan människor och idéer. I hjärtat av etableringen finns den 5 000 kvadratmeter stora utställningen som tar besökaren genom både Volvos arv och in i framtiden med ikoniska fordon och banbrytande innovationer med människan i centrum.
    World of Volvo.


Ny modell för uppföljning och prioritering av insatser för att få fler att bli digitala

Post- och telestyrelsen (PTS) har tagit fram en modell som gör det möjligt att följa upp och prioritera olika insatser för att få fler individer att bli en del av det digitala samhället.
    Modellen har utvecklats utifrån regeringsuppdraget att systematiskt följa upp de funktionshinderspolitiska målen fram till 2031. Digital strukturell diskriminering ska förebyggas genom att undanröja och förebygga funktionshinder och kompensera för funktionsnedsättning.
    PTS: Ny modell för uppföljning och prioritering av insatser för att få fler att bli digitala.


Hur astronauterna dricker från koppar i rymden

Astronauterna på den Internationella rymdstationen dricker numera ur koppar i stället för ur plastflaskor med sugrör. Hur det fungerar är vad videon handlar om och varför.


2024-04-15

Sala firar 400 år

Födelsekalas för 400-åringen Sala.
I dag är det födelsekalas i Sala, som firar 400 år som stad med Kungligt besök med ”världens längsta handvävda röda matta” och fika till alla.
    Det var den 15 april 1624 som Sala fick stadsprivilegier av Gustav II Adolf. Sala flyttades från Gruvbyn ner till platsen staden ligger idag. Det har hänt en rad olika historiska händelser i Sala, händelser som har gjort det till den plats det är idag.
    Välkommen på kalas i hufvudstaden* Sala! (Program.)
    Sala kommun.
    En historisk genomgång som visar Salatraktens utveckling till vad kommunen är idag //Tidsaxel).


Att leva med oro för klimatet

Det är vanligt att känna starka känslor inför att klimatet i världen förändras. Känslorna kan ge dig kraft att göra saker men du kan också känna dig maktlös. Ibland kan känslorna bli så starka att du har svårt att hantera din vardag. Då kan du behöva hjälp. Det finns mycket du kan göra själv för att må bättre.
    Nu lämnar också vårdguiden 1177 rådgivning för de som upplever oro på grund av klimatförändringarna. På 1177 finns en avdelning för psykisk hälsa, där man kan få tips och råd om man är vuxen. Den som är ung hänvisas till UMO.se.
    1177: Att leva med oro för klimatet.
    UMO: Hur ska jag orka med min klimatångest?


Vikingen i världen

Det är den 8 juni år 793 och munkarna på den lilla ön LindisfarneEnglands östkust tror att denna dag ska bli som alla andra dagar: timme efter timme fyllda av bön, missionsarbete och att kopiera de heliga skrifterna för hand.
    Men det är ingen vanlig dag. Många av de bröder som vaknar upp i klostret kommer inte att leva när solen går ned. För den 8 juni år 793 är dagen då vikingatiden börjar. Allt motstånd mejades ner, som man kan läsa om i den engelska historiekrönikan Historia Regum:
      Och de kom till kyrkan på Lindisfarne och ödelade allting med jämmerlig plundring, trampade ner de heliga platserna med orena steg, grävde upp altarna och tog alla den heliga kyrkans skatter. De dödade en del av bröderna, tog med sig andra i kedjor, många fördrev de, nakna och överlastade med kränkningar, några dränkte de i havet …
Varför uppstod vikingen, vad gjorde han och vart tog han egentligen vägen?
    Lyssna på podden: Vikingen i världen.


Hur man spelar musik på en såg

Multi-instrumentalisten Arnaud Delannoy ger en kort vägledning, som visar grunderna i att spela musik på en såg.
    Arnaud Delannoy.


2024-04-14

Därför är olycksrisken högst med din egen elsparkcykel

Chalmersdoktoranderna Tianyou Li och Rahul Rajendra Pai kör elsparkcyklarna som testades i studien. Foto: Chalmers | Hiba Favaz.
Variationerna är stora när det gäller olika elsparkcyklars broms- och styrförmåga, hjulstorlek, motor och fjädring. Skillnaderna kan leda till allvarliga konsekvenser vid en olycka. Ny forskning från Chalmers visar att mindre elsparkcyklar som köps för privat bruk oftast har sämre bromsprestanda än hyrvarianterna på stan.
    Privatpersoner vill ofta köpa ett prisvärt, lätt och smidigt fordon som går att fälla ihop. Det kan tyvärr leda till ökade risker vid en kritisk situation enligt en ny vetenskaplig studie.
    De elsparkcyklar som går att hyra i våra städer har ofta större hjul, liksom bättre styr- och bromsförmåga och fjädringssystem, än de mindre elsparkcyklar som privatpersoner köper. Detta gör att hyrfordonen kan vara säkrare att hantera i en kritisk situation för att undvika olyckor.
    Chalmers: Därför är olycksrisken högst med din egen elsparkcykel.


En av sju iPhones tillverkas nu i Indien

Tim Cook på Foxconn.Bild: Apple.
En ny rapport säger att en av sju iPhone nu tillverkas i Indien – det pekar på en betydande acceleration i Apples arbete för att minska sitt beroende av Kina.
    Under 2024 tillverkades iPhones för 14 miljarder dollar i Indien, vilket motsvarar ungefär 14 procent av Apples totala iPhone-produktion, skriver Bloomberg i en rapport.
    Läs mer på 9to5Mac: One in seven iPhones now made in India, as Apple reduces dependence on China.


Nasa tror att man hittat felet på Voyager 1

Bild: Illustration: NASA, ESA, G. Bacon (STScI).
Voyager 1 är den av Nasa:s rymdfarkoster som befinner sig längst från jorden. Men sedan november förra året Nasas forskare inte tolka de budskap som farkosten skickar tillbaka. Man har försökt hitta problemet som orsakar felet och nu tror man sig ha funnit det.
    En bugg lär ha uppstått efter att det blivit fel i en minnesmodul som är kopplad till en av de tre datorer som finns ombord i Voyager 1. Nasa hoppas nu att man ska kunna fixa felet i datorn, men det kan ta veckor eller månader innan Voyager 1 åter fungerar som tidigare.
    Blogs Nasa: Engineers Pinpoint Cause of Voyager 1 Issue, Are Working on Solution.