2024-04-20

Regeringen har signerat rymdavtalet Artemis

Nu har även Sverige möjligheter att delta i den internationella USA-ledda satsningen Artemisprogrammet, där redan ett 30-tal länder tidigare skrivit under. Utbildningsminister Mats Persson undertecknade avtalet vid en ceremoni i Rosenbad i närvaro av USA:s ambassadör Erik D. Ramanathan.
– Sverige har en avancerad rymdsektor och samhällsnyttan med rymdforskning och rymdverksamhet har ökat i betydelse. Genom att ansluta oss till Artemisavtalets principer stärker Sverige såväl det strategiska partnerskapet med USA på rymdområdet som svensk rymdforskning och rymdindustri, vilket i sin tur också stärker Sveriges totalförsvarsförmåga, säger utbildningsminister Mats Persson.

– När Sverige nu ansluter sig till Artemisavtalet stärker det ett redan robust svensk-amerikanskt samarbete inom teknologi och rymdforskning. Det utökar också ett omfattande internationellt partnerskap som fokuserar på att genomföra rymdforskning på ett säkert, transparent och ansvarsfullt sätt. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med detta viktiga initiativ, säger Erik D. Ramanathan.
Regeringen: Regeringen signerar rymdavtalet Artemis.
    Nasa: The Artemis Accords.
    Engelska Wikipedia: Artemis Accords.