2024-05-31

Viktigt att säkra demokratin när extrempartier äntrar EU

Högerpopulistiska partier spås gå framåt i sommarens EU-val. Statsvetare Anthoula Malkopoulou anser att det är hög tid att ta en närmare titt på de demokratiska strukturerna och försöka få dem mer robusta.
    "För närvarande är det osannolikt att vi skulle få en majoritet av illiberala populistiska partier i Europaparlamentet, men vi måste börja förbereda oss för en sådan möjlighet i framtiden.”
    Uppsala universitet: Viktigt att säkra demokratin när extrempartier äntrar EU.
    DN: Ledare: Jimmie Åkesson river sönder regelboken – regeringen tittar bara på.


Få anmäler utsatthet för våld i nära relationer

Både kvinnor och män utsätts för våld i nära relation men utsattheten bland kvinnor är mer omfattande. Psykiskt våld, till exempel i form av kränkningar och förödmjukelser, är vanligare än att bli utsatt för fysiskt våld. En större andel bland yngre utsatta polisanmäler, men anmälningarna är totalt sett få. Det visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå.
    Brå: Brott i nära relationer.
                    •ooOoo•
Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) vid Uppsala universitet arbetar på regeringens uppdrag med att höja kunskapen på nationell nivå om mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer.
    NCK: Våld i nära relationer.
NCK driver den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen. Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Samtalet är gratis och du är anonym när du ringer. Ring 020-50 50 50.


Digitaliserad anlöpsprocess minskar CO2-utsläpp med 6000 ton i Göteborgs Hamn

En stor digitalisering av fartygsanlöpsprocessen i Göteborgs Hamn inleds. Plattformen Digital Port Call som nyligen lanserats blir en ny del av hamnens ”maritima infrastruktur” som ska ge helt nya förutsättningar för snabbare, effektivare, säkrare och mer hållbara anlöp.
    Göteborgs Hamn är Skandinaviens största hamn och tar emot cirka 6 000 fartyg varje år. Vid varje anlöp aktiveras en mängd aktörer i hamnen som på ett eller annat sätt är inblandade från det att ett fartyg ankommer i hamnområdet, tills att det ligger till kaj.
    Mer på Hela Hisingen: Digitaliserad anlöpsprocess minskar CO2-utsläpp med 6000 ton i Göteborgs Hamn.


2024-05-30

Tatueringar kan öka risken för lymfom

Det finns ett samband mellan tatueringar och ökad risk att drabbas av lymfkörtelcancer, lymfom. Och storleken på gaddningen tycks inte spela någon roll för risken. Det visar en studie vid Lunds universitet.
    I Sverige är numera var femte person tatuerad. Samtidigt har kunskapsläget varit begränsat kring vad tatueringstrenden, som ökat snabbt de senaste decennierna, kan få för effekter på hälsan.
    Forskning.se: Tatueringar kan öka risken för lymfom.


Osmundvraket

3D-modellering av Osmundvraket.
Under 1500-talets mitt sjönk ett skepp lastat med järn i Stockholms skärgård. Idag går skeppet under namnet Osmundvraket, på grund av sin ovanliga last. Nu finns en ny vetenskaplig rapport om detta fynd att läsa på Vraks hemsida.
    Det var en dag på 1550-talet som en tulltjänsteman i Stockholm inspekterade tunnor med järnstycken, så kallade osmundar. Tunnorna lastades på ett fartyg för att exporteras, men skeppet nådde aldrig sitt mål utan sjönk vid Dalarö. Nu har de bärgats av Vrak i en unik marinarkeologisk undersökning.
    Vrak: Järn från Gustav Vasas tid har bärgats
Osmund är en typ av råämnen av järn, halvrunda och kluvna på mitten. Osmundjärnet utträngdes på 1600-talet av stångjärnet, för att förbättra kvaliteten på exportjärnet.
    Som exportvara blev osmunden också en måttenhet för järn. Det skulle gå 24 osmundar på ett lispund.
Källa: Wikipedia.


Artificiell Intelligens 1927

Fritz Langs Metropolis var den allra första filmiska skildringen av artificiell intelligens1927. Den föreställer en värld där de rika styr över en underjordisk kast av arbetare. Uppfinningen av en Maschinenmensch (en robot som kan jobba) ändrar den sociala ordningen.
    Open Culture: Fritz Lang First Depicted Artificial Intelligence on Film in Metropolis (1927), and It Frightened People Even Then.


2024-05-29

Pisachefen: Mobiler allt tydligare förklaring bakom kunskapsraset

Ungas användning av mobiler påverkar deras inlärning på ett negativt sätt. Det visar en ny OECD-rapport, som pekar ut skärmar som en förklaring bakom det senaste Pisaraset.
– Vi blev ganska överraskade över det starka sambandet, säger Pisachefen Andreas Schleicher.
OECD-gruppen har också släppt en färsk rapport där resultaten från den senaste Pisaundersökningen har sammanställts: ”Students, digital devices and success”.
     OECD: Students, digital devicesdigital devices and success – pdf.
    F A K T A
• 59 procent av femtonåriga elever i OECD säger att
 dethänder att de blir störda av att andra elever
 använder mobiler, skärmar eller datorer på mate-
 matiklektioner.
• De elever som säger att de blivit störda av andras
 användning får betydligt lägre poäng på matematik-
 tester.
• 29 procent av eleverna i OECD säger att de använt
 smartatelefoner flera gånger om dagen trots att de
 gått i skolor med mobilförbud. 21 procent har använt dem varje eller
 nästan varje dag.
• Hälften av eleverna i OECD känner sig nervösa eller oroliga om de inte
 har sina mobiler i närheten.
• Samtidigt som teknologi erbjuder förbättrade utbildningsmöjligheter,
 innebär den också risker som nätmobbning, exponering för olämpligt
 innehåll och integritetsproblem.
• Det finns studier som visar ett negativt samband mellan elevers läs-
 kunnighet och den tid de ägnar åt skärmar ensamma, men ett positivt
 samband om de använder skärmar tillsammans med någon vuxen.
Källa: Students, digital devices and success, OECD.


Slitage av vägmarkeringar ger stora mängder mikroplast

Dubbdäck och mycket trafik sliter på vägmarkeringar och orsakar utsläpp av mikroplaster, visar en studie från VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut). Hur mycket som släpps ut är oklart, men forskare bedömer att det rör sig om stora mängder.
    Mikroplaster är små fragment av plast- och gummi som kan komma ut i naturen. Det enskilt största utsläppet kommer från slitage av däck. Andra källor är båtbottenfärger, granulat från konstgräsplaner och målning av byggnader.
    Försiktiga beräkningar tyder på att det kan det röra sig om 40–570 ton mikroplast från vägmarkeringar varje år.
    Forskning.se: Slitage av vägmarkeringar ger stora mängder mikroplast.
    VTI: Microplastic emissions from wear of road markings: overview and assessment for Swedish conditions.


Orange – En animerad film av Sylvie Trouvé

Vad händer om byggnader pulsas, träd knackar takten, eller skuggor kunde vissla en melodi?
    OrangeSylvie TrouvéNational Film Board of Canada.


2024-05-28

Flickor får bättre betyg än pojkar – varför?

Pojkar har i snitt lägre betyg i skolan än flickor. Varför? Frånvaron av en rad positiva beteenden – som är vanligare hos flickor än pojkar – kan vara en förklaring. Det visar internationell forskning.
    En sociolog har undersökt skillnader i elevers attityder och beteenden med skolresultat. Det finns tydliga mönster. Den nya studien utgår från ett antal positiva och negativa attityder och beteenden hos eleverna.
    Att pojkar presterar sämre än flickar har varit känt länge. 2023 låg skillnaden på 19 meritpoäng, enligt Skolverket.
    Forskning.se: Flickor får bättre betyg än pojkar – varför?
•ooOoo•
Studenters utseende kan påverka betygen
Attraktiva kvinnor tycks ha en fördel vid studier på universitet, men då gäller det att vara på plats. Vid distansundervisning påverkas resultaten negativt.
    Utseende-effekten syntes mest i ämnen där lärare och studenter vanligtvis lär känna varandra, till exempel kurser som innebär ett samspel mellan lärare och studenter i en fysisk miljö.
    De manliga studenternas studieresultat förblev oförändrade under samma omständigheter. Enligt studien kan detta förklaras med att deras betygsättning inte är beroende av utseendet på samma sätt.
    Forskning.se: Studenters utseende kan påverka betygen.


Nyupptäckt kosmiskt förstoringsglas genombrott i utforskande av galaxer

Under extraordinära omständigheter fungerar stora astronomiska kroppar som kosmiska förstoringsglas. Dessa förstoringsglas skapar också flera ljusbanor som är synliga på olika ställen på himlen. Illustration: Nikki Arendse.
Forskare har upptäckt en ovanlig typ av gravitationslins hos en supernova, döpt till SN Zwicky. Linsen kan dela upp ljuset från en supernova i fyra bilder och innebär ett genombrott i förmågan att utforska hur galaxer förvränger den omgivande rymden. Bakom upptäckten står en internationell forskargrupp ledd från Oskar Klein Centre vid Stockholms universitet.
    Stockholms universitet: Nyupptäckt kosmiskt förstoringsglas genombrott i utforskande av galaxer.


Permanent åksjuka


2024-05-27

Esa:s rymdteleskop har kommit med nya bilder

Euklides nya syn på stjärnbildningsområdet Messier 78 till vänster. Till höger Euklides nya bild av spiralgalaxen NGC 6744. Foto: Euclid / Esa.
Esa:s Euklides visar med sina nya bilder en helt ny syn på universum. Bilderna visar Euklides förmåga att avslöja hemligheter om kosmos och göra det möjligt för forskare att jaga oseriösa planeter, använda förvrängt ljus från galaxer för att studera mystiska materia, och utforska universums utveckling.
    Euclides sköts upp för cirka ett år sedan ochredan i november2023 publicerade de första bilderna från teleskopet.
    Esa: ESA's Euclid celebrates first science with sparkling cosmic views.
    Esa: Euklides.


Öppenhet nyckeln till Nederländernas framgångar

Ingrid van Engelshoven, är minister för utbildning, kultur och forskning i Nederländerna.
Foto: Ministry of Education, Culture and Science.
Nederländerna ligger i topp när det gäller flera mått för att mäta forskningsframgångar. Den främsta framgångsfaktorn är öppenhet, enligt Ingrid van Engelshoven som är minister för utbildning, kultur och forskning.
    Nederländerna är ett av de länder Sverige ofta jämförs med när det handlar om forskning. Förhållandena liknar de svenska. I Nederländerna, precis som i Sverige, bedrivs grundforskning främst på universitet. Universiteten får finansiering från staten och forskare kan utöver det i konkurrens söka finansiering från det nationella forskningsrådet Netherlands Organisation for Scientific Research.
    Tidningen Curie: Öppenhet nyckeln till Nederländernas framgångar.


Nancy Grace Roman Space Telescope

NASA: s kommande Nancy Grace Roman Space Telescope, ett flaggskepp för astrofysiska uppdrag, kommer att inleda med en mycket speciell del av tekniken ombord som kommer att direkt observera exoplaneter som aldrig förr: med instrumentet Romans koronagraf.
    Med koronagrafen ska astronomer kunna observera exoplaneter som vanligtvis inte är synliga på grund av ljuset från stjärnorna de ligger i omloppsbana runt. Utöver att observera exoplaneter ska teleskopet mäta effekter av mörk energi, observationer av Einsteins gravitationsteori samt krökningar av rumtiden.
    Nancy Grace Roman Space Telescope kommer att ligga i omloppsbana runt solen vid Lagrange-punkten L2. Uppskjutning planerad till maj 2027.
    Nasa: Coronagraph.


2024-05-26

Svettiga humlor blir sämre pollinatörer

Foto: Henk Wallays/Mostphotos.
Humlor är en av våra viktigaste pollinatörer och väsentliga för vår framtida matförsörjning. Vad händer med dem när jordens temperatur ökar på grund av den globala uppvärmningen? Det vill Emily Baird och hennes forskargrupp på Zoologiska institutionen vid Stockholms universitet ta reda på.
    Emily Baird och hennes kollegor undersöker också hur humlorna klarar en temperaturökning när de samlar in pollen. I olika tempererade rum på Zoologiska institutionen testas humlornas minne.
    Stockholms universitet: Svettiga humlor blir sämre pollinatörer.


Ny studie avslöjar prislappen för att fasa ut kol

Forskare vid Chalmers och Central European University i Österrike har studerat nationella planer för utfasning av kol runt om i världen och funnit att mer än hälften av planerna inkluderar ekonomisk kompensation till regioner eller företag som är beroende av kolet för sin försörjning.
    Den planerade kompensationen uppgår globalt till 200 miljarder dollar, men då räknar man inte med Kina och Indien, de två största användarna av kol. Studien visar också att om Kina och Indien beslutar sig för att fasa ut kolet så snabbt som krävs för att nå klimatmålen från Paris, med en kompensationsplan som matchar de som finns i andra länder, så skulle det kosta mer än 2 biljoner dollar.
    Chalmers: Ny studie avslöjar prislappen för att fasa ut kol.


18 km tunnel under Stockholm

I den här videon visar B1M projektet E4 Förbifart Stockholm. Just nu byggs en 21 km lång ny väg med sex trafikplatser, delar i tunnel.
    Enligt Trafikverket hamnar projektets kostnad på mellan 51,0–53,5 miljarder kronor. Projektet ska vara klart 2030.
    B1M: The $4BN Tunnel to Save Stockholm.
    Trafikverket: E4 Förbifart Stockholm.


2024-05-25

I sommar är Trafikverket i vägen

Snart är Trafikverket i vägen – för att ta hand om den. På vintern lagar de vägarna tillfälligt, men det är under sommaren som de kan göra permanenta, större underhållsinsatser och andra vägarbeten.
    Annika Canaki, avdelningschef vägunderhåll, berättar om sommarens vägunderhåll och beläggningsarbeten. Hon pratar också om varför det är viktigt att planera sin resa och att alltid hålla hastigheten förbi vägarbeten.
    Räkna med att resan tar lite längre tid.
    Läs om vilka vägar som berörs på Trafikverket: I sommar är vi i vägen.


Karolinerna mot undergången vid Poltava

Efter att ha besegrat Sachsen vände sig Karl XII och hans armé mot Ryssland 1707. I stället för att försöka återta de svenska östersjöprovinserna från ryssarna, valde Karl att marschera mot Moskva. De hårda vintrarna i kombination med att ryssarna ödelade svenskarnas underhållsland tog ut oerhört högt pris. Vid avgörandets stund i Poltava i juni 1709 tvingades karolinerna att strida mot en tre gånger större rysk armé.
    Lyssna på podden Karolinerna mot undergången vid Poltava.


Canadian Indy Pop


2024-05-24

Varför ryssarna fortfarande använder morse i Ukrainakriget

Underrättelseanalysexperten Tony Ingesson skriver om varför Ryssland fortfarande använder den över 150 år gamla morse-tekniken för att skicka meddelanden från ryska bombplan till deras kontrollcentraler, eller från Östersjöflottans fartyg till deras landbaserade högkvarter.
    Läs mer i The Conversation: Ukraine war: why the Russian army is still using morse code more than a century after its invention.


Sommar i P1 och Morgonpasset i P3 endast i Sveriges Radios egen app

Foto: Sveriges Radio.
Sedan en tid publicerar Sveriges Radio vissa populära poddar exklusivt i Sveriges Radio Play. I nästa steg omfattas Sommar i P1, följt till hösten av Morgonpasset i P3 samt extra avsnitt av USA-podden. Anledningen är att vi vill att fler lyssnare ska upptäcka Sveriges Radio Play, skriver programdirektör Sofia Wadensjö Karén.
    Läs mer på Sveriges Radio-bloggen: Sommar i P1 och Morgonpasset i P3 endast i Sveriges Radios egen app.


Boxningskamp i djurvärlden

För känguruhanar kommer det största hotet från och inom det egna samhället, och det är bara en skarp läxa att lära, han måste bli en fighter. Titta på denna kamp där två hanar går en match.
    Ur en naturfilm från BBC Earth.


2024-05-23

Om varför en sanning inte kan segra över politiska lögner

Sanningssägare?
Hur kommer det sig att vissa politiker kan ljuga hur mycket som helst, och samtidigt uppfattas som sanningssägare av sina väljare? Med hjälp av Hannah Arendts begrepp om den moderna politiska lögnen visar filosofen Anna-Karin Selberg att en sådan lögn inte är sanningens motsats, utan istället förändrar själva verkligheten i lögnens riktning.
    Eurozine: Om varför en sanning inte kan segra över politiska lögner.
Hannah Arendt
Född: 14 oktober 1906 i Tyskland.
Död: 4 december 1975 i USA.
Intressen: Politisk filosofi.
Läs mer på: Wikipedia.
Anna-Karin Selberg
Postdoktor vid Södertörns universitet.
Författare med bl.a.
Politics and Truth”.
Eurozine
Eurozine är ett europeiskt kulturtidskriftsnätverk med mer än 100 partnertidskrifter i ett trettiotal länder. Eurozine är också en nättidskrift som publicerar originalartiklar och utvalda artiklar i översättning från tidskrifterna som ingår i nätverket.
Läs mer på: Wikipedia.


Frankrike hyllar baguetten med doftfrimärke

"Baguetten, brödet i vårt dagliga liv, symbolen för vår gastronomi, vår kulturs juvel", skriver det franska postverket La Poste på sin hemsida.
    Frimärket är ett ”skrapa-och-sniffa-frimärke” för att fira den världsberömda baguetten. Det kostar 1,96 euro, föreställer en baguette dekorerad med ett blå-vitt-rött band och har en upplaga på 594 000 exemplar.
    Det franska frimärket med bageridoft släpptes i samband med firande av Saint-Honoré, skyddshelgonet för bagare och konditorer.
    Baguetten, en av franska nationens främsta symboler, fick kulturarvsstatus av FN:s Unesco 2022.
    La Poste: Timbre – Baguette de pain française.


10 miljoner fladdermöss

BBC:s kameraman John Aitchison tillbringade upp till tre veckor av sitt liv i ett träd för att fånga den årliga migrationen av 10 miljoner afrikanska halm-färgade frukt-fladdermöss vid Kasanka National Park i Zambia.
    En film från BBC Earth.
    BBC One: John Aitchison.


2024-05-22

Nyrenoverade Sofiero slott öppnar igen

Sofiero slott. Foto: Sara Schölander.
Våren 2023 påbörjades en omfattande renovering av Sofiero slott utanför Helsingborg. Lagom till sommarens högsäsong slår slottsportarna upp för besökarna.
    Nättidningen Svensk Historia: Nyrenoverade Sofiero slott öppnar igen.
Fest för slottet! 5–9 juni
Det har äntligen blivit dags att slå upp portarna till vårt nyrenoverade slott. Vi firar i dagarna fem, så kom och gå uppför röda mattan och njut av de vackra blomsterarrangemangen inne i slottet.
    Sofiero: Fest för slottet!.
    Sofiero.


Oro för skjutningar – men ändå litar vi på varandra

Många oroar sig för samhällsutvecklingen med skjutningar och sprängningar, men de flesta litar fortfarande på andra människor. Men bland personer som känner mycket oro för våldet ser forskare en risk att tilliten till grupper med annan bakgrund kan minska.
    En studie har undersökt koppling mellan oro för hur utvecklingen av brottsligheten i samhället påverkar tilliten mellan människor. Undersökningen har gjorts i samband med den årliga SOM-undersökningen vid Göteborgs universitet.
    Forskning.se: Oro för skjutningar – men ändå litar vi på varandra.
    Göteborgs universitet: Ont krut förstås inte så lätt – mellanmänsklig tillit i en tid av skjutningar och sprängningar – pdf.


En anomali på jorden

Jag blir mer och mer en främling i denna värld, som blir allt galnare för varje dag …


2024-05-21

Kärleksbrev till stavar och käppar

Vi kanske inte behöver gå med en ännu, men vi har alltid varit förtjust i en fin käpp. Använd under en stor del av människans historia, käppar och promenadkäppar har varit assistenter för de skadade, äldre och de som behöver lite extra stöd.
    Käppar kan ta sig många former, som framgår av denna utställning vid Triennalen i Milano för Milan Design Week.
    Den japanske designern Keiji Takeuchi, kurator för utställningen, visade 18 olika idéer på sockerrörs-käppar. Vissa visade smart upp-finningsrikedom i designen. Andra har en lite udda design. Andra visade en unik ergonomisk komponent.
    Oavsett är samlingen charmig, visar den enkla designen som kan göra en käpp mer vacker och användbar.
    Moss and Fog: A Love Letter to Walking Sticks and Canes.
    Dezeen: Eighteen designers create walking sticks for their future selves.


Unga träd rustas för gnagande snytbaggar

Snytbaggar kan döda en stor del av nyplanterade träd på ett hygge. Men det går att öka plantornas eget försvar, visar en avhandling från SLU.
    Snytbaggen lockas till färska hyggen för att föröka sig och lägga ägg i stubbarna. När larverna utvecklats till vuxna skalbaggar gnager de på nyplanterade granar och tallar. Det här är ett stort problem för skogsbruket eftersom en stor del av plantorna kan dö efter skalbaggens framfart.
    Därför söker forskare efter metoder som kan skydda plantorna. Ett lovande sätt är att öka deras eget försvar, visar en avhandling vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
    Forskning.se: Unga träd rustas för gnagande snytbaggar.


Ryska vs. Väst-stridsvagnar i Ukrainakriget

Den amerikanska nättidningen Business Insider har gjort den här videon där man jämför ryska och västerländska stridsvagnar som används i det pågående Ukrainakriget.
    Business Insider: Which tank force holds the balance of power in the Russia-Ukraine war?


2024-05-20

Vem är det som styr landet?

Samarbetet inom Tidösamarbetet börjar krackelera efter Kalla faktas avslöjande om trollfabrik inom SD.
Det här är laget som tillsammans ska styra landet Sverige. Tre av dem utgör regeringen, Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) och Liberalerna (L). Det fjärde partiet, Sverigedemokraterna (SD), är samarbetsparti utanför regeringen.
    Efter Kalla fakta:s avslöjande nyligen om SD:s trollfabrik har en viss turbulens uppstått i det så kallade Tidöavtalet, den överenskommelse mellan de fyra partierna om samarbetet. SD, som är det största partiet, tar allt mer plats. Jimmie Åkesson backade inte särskilt mycket efter avslöjandet i tv4, tvärtom gjorde han som en annan politiker i det stora landet i väst, gick till motattack mot alla, såväl partier som media. Precis som för Trump så tycks sådana metoder löna sig.
    Statsminister Ulf Kristersson steg först fram – och slog fast att SD måste förklara sig och be om ursäkt. Men var blev han av sedan, han tycks ha gömt sig. Rädd för att det ska bli en regeringskris och han ska tappa statsminster-posten.
    KD-ledaren Ebba Busch anser att trollfabriken är politik när den är som sämst och inte hör hemma i politiken. Hon uppmanar SD att ta tag i problemen. KD minskar i popularitet.
    L-ledaren Johan Persson är ”urförbannad” och anser att det demokratiska samtalet måste ansas. Men han har gått med på att begrava skandalen i en utredning. Liberalerna verkar backa varje gång Persson höjer rösten över något. Går fort mot 0 procent där …
    Ingen kan väl klaga på en tråkig politik i Sverige de senaste åren … Man kan verkligen undra ”vem det är som leder landet”?


Dynamisk väggmålning i London

Klicka på bilden för större format, där det går att klicka på olika detaljer angivna med siffror.
Man behöver inte veta ett dugg om 1936 års slag om Cable Street för att beundra detta dynamiska, virvlande mästerverk på baksidan av St George-in-the-East churchyard.
    Men spendera gärna några minuter på att studera muralmålningen, och du kommer att upptäcka flera märkliga detaljer.På länken nedan har man plockat ut några av dessa, för att sätta dem i sitt historiska sammanhang. Klicka även på bilden ovan för ett större format där det går att klicka vidare på detaljerna.
    Londonist: The Cable Street Mural: Digging Into The Details.


Arena för ett träd, Venedig – en konstaktion

Den schweiziske kulturarbetaren Klaus Littmann har byggt in ett träd i sin egen arena och flöt det i Venedig-lagunen under stadens 60:e Konstbiennale. Installationen är inspirerad av trädets årsringar, med 50 sittplatser runt det levande trädet. I denna mening är projektet interaktivt, det bjuder in en publik att sitta och bevittna den långsamma tillväxten framför dem. Den sumpcypress valdes eftersom den trivs i både söt-och saltvatten, tål vind, kan absorbera stora mängder av flodvattnet, och lovar att uthärda topp temperaturer i urbana områden.
    Littmann syftar till att utmana vår uppfattning och vässa vår syn på framtiden för den mänskliga naturen relation.
    Plain Magazine: Artist Klaus Littmann Creates an Arena for a Tree in Venice.


2024-05-19

Apple har släppt macOS Sonoma 14.5

Apple har släppt macOS Sonoma 14,5, den femte uppdateringen till macOS-Sonoma operativsystem som lanserades i september förra året. Uppdatering 14.5 kommer mer än två månader efter lanseringen av 14.4.
    macOS Sonoma 14.5 innehåller förbättringar och buggfixar: För detaljerad information om innehållet i uppdateringen, gå till: Apples säkerhetssläpp.
    Vi närmar oss slutet av macOS-Sonoma-utvecklingen, så detta kan vara en av de sista uppdateringar som vi ser. Apple arbetar redan på macOS 15, och har planer på att lansera det nästa månad på WWDC.
    MacOS Sonoma 14.5-uppdateringen kan laddas ner gratis på alla Mac-datorer med hjälp av Programuppdatering i SystemInställningar.
    Se också MacRumors: Apple Releases macOS Sonoma 14.5 With Apple News+ Improvements.


Rörlig bild i topp bland svenska medievanor

De flesta svenskar lägger mycket tid på medier – mest populärt är att titta på rörlig bild och strömmad tv. Men även sociala medier står högt i kurs och Tiktok lockar allt fler yngre. Årets Mediebarometer visar också att förtroendet för public service är högt.
    En vanlig dag lägger vi ungefär sju timmar på olika medier. Det innebär att tiden som används för mediekonsumtion under 2023 ligger kvar på de rekordhöga nivåerna som uppmättes under pandemiåren. Det visar den årliga Mediebarometern som tas fram av Göteborgs universitet.
    Forskning.se: Rörlig bild i topp bland svenska medievanor.
    Mediebarometern.


Väggmålning

En båtägare i Seaside, Kalifornien, parkerade båten på sin uppfart. För några veckor sedan fick han ett brev från staden som krävde att han byggde ett staket för att dölja båten från insikt från gatan. Efter att motvilligt byggt stängsel för utfarten lät han konstnären Hanif Wondir måla en realistisk bild av båten på staketet som blockerar båten.
    Hanif Wondir.


2024-05-18

Glad pingst!


Största svenska satsningen hittills på nästa generations kärnkraft

Den fjärde generationens kärnkraftsteknologi har potential att ge stora mängder energi utan att lämna efter sig långlivat avfall, och att minimera behovet av nytt uran. Nu har Energimyndigheten beviljat det största anslaget hittills i Sverige, 50 miljoner kronor, för utveckling av ett helt sådant kärnkraftssystem. Projektet leds av forskare på Chalmers och ska även säkra återväxten av kompetens inom kärnområdet.
    I dagens kärnkraft används bara en liten del av bränslet innan det anses förbrukat, och stora mängder radioaktivt avfall måste slutförvaras. Med fjärde generationens kärnkraft är återanvändningen av förbrukat kärnbränsle en av de stora fördelarna.
    Chalmers: Största svenska satsningen hittills på nästa generations kärnkraft.


Konferensresor gör forskare till klimatbovar

Långa flygresor till vetenskapliga konferenser sliter på klimatet. Bild: Emma Kritzberg.
Klimatforskare framhåller ofta att det ligger i allas intresse att koldioxidutsläppen minskar. Men hur bra är de själva på att minimera sina klimatavtryck? En ny studie från Lund visar att vissa bränner halva sin CO2-budget på en vecka. Men att det finns sätt att minska utsläppen.
    Lunds universitet: Konferensresor gör forskare till klimatbovar.
Forskare har granskat utsläppen från deltagare på en årlig internationell vattenkonferens mellan åren 2004 och 2023. Konferensen, som arrangeras av Association for the Sciences of Limnology and Oceanography, besöks i genomsnitt av 1 500 personer.
    De senaste åren har den hållits på platser som Puerto Rico, Hawaii och Mallorca. De genomsnittliga utsläppen per deltagare och konferens låg på 1,3 ton koldioxid. Denna siffra kan jämföras med nivån för utsläpp per person och år som vi behöver ta oss ner till om vi ska nå målet enligt Parisavtalet: 2,3 ton 2030 och 1,4 ton 2040.


Vacker rumänsk kärlekshymn

Om jag talar människors och änglars tungotal, men saknar kärlek, är jag bara dånande malm eller skrällande cymbal.
Om jag har profetisk gåva och förstår alla hemligheter och har all kunskap, och om jag har all tro så att jag kan flytta berg, men saknar kärlek, är jag ingenting.
Om jag skänker allt jag äger, och om jag offrar min kropp för egen berömmelse, men saknar kärlek, vinner jag ingenting.
Kärleken är tålmodig och vänlig, kärleken avundas inte, kärleken skryter inte, den är inte högfärdig,
den är inte ohövlig, den är inte självisk, den är inte aggressiv, den är inte långsint,
den gläds inte över orättfärdigheten, men gläds med sanningen.
Kärleken överskyler allt, den tror allt, den hoppas allt, den uthärdar allt.
Läs hela "Första Korinthierbrevet" på Svensk bibel.
    Musik: Arhid. Vlad Roș.


2024-05-17

Väldigt mycket Trump över SD-Jimmie

Demokratin är utsatt för hårda attacker från SD:s lögner och smutsiga metoder.
TV4:s ”Kalla fakta” har precis avslöjat att Sverigedemokraterna driver trollkonton för att smutskasta politiska motståndare och även samarbetspartier inom Tidöavtalet. Inget som borde förvåna någon med deras förflutna.
    
Liksom kungen och statsministern höll SD-ledaren tal till nationen … på YouTube (klicka på bilden!)
SD-ledaren Jimmie Åkesson gick till hård motattack på Youtube där han säger att ”Vi skäms inte", och går till angrepp mot fria medier i stället för att svara på sakfrågor. Han kallar avslöjandet för en ”påverkans-operation” och en ”falsk bild av verkligheten”.
    Terrorforskaren Magnus Ranstorp anser ”att skapa splittring på det här sättet i en allvarlig fråga som har bidragit till att Sverige har hög terrorhotnivå är sånt man inte ska syssla med. Vem som helst kan ju fatta det”. (Men tydligen inte SD!)
    DN: Ulf Kristersson: Klart att det här är förtroendeskadligt.
    TV4 Nyheterna: ”Väldigt mycket Trump över det här”.
    VLT: Västeråspolitiker kan kopplas till SD:s trollfabrik.


Billigt batteri kan säkra elen i låginkomstländer

Batteriet är litet men går att skala upp, menar forskare vid Linköpings universitet.
Bild: Thor Balkhed.
I låginkomstländer kan tillgången på elektriciteten vara begränsad. En lösning kan bli ett nytt hållbart batteri som utvecklats av forskare i Sverige.
    I många låginkomstländer används idag solceller, men när solen går ner tidigt vid ekvatorn tar elektriciteten slut. För att förbättra tillgången på el har forskare vid Linköpings universitet, Chalmers och Karlstad universitet utvecklat ett effektivt batteri som baseras på zink och lignin.
    Batteriet har en energitäthet som motsvarar blybatterier – men utan det giftiga blyet. Batterier är stabilt och kan användas över 8000 gånger. Laddningen räcker i cirka en vecka. Det är betydligt längre än andra liknande zinkbaserade batterier som laddas ur på bara några timmar.
    Forskning.se: Billigt batteri kan säkra elen i låginkomstländer.


Nordkoreansk semester

En instabil sovjetisk diktatur, ökänd för kränkningar av mänskliga rättigheter och känd för att utveckla kärnvapen, är förmodligen den sista plats som de flesta vill besöka på semestern.
    Men en resebyrå, specialiserad på "faroturism", organiserar regelbundet resor i Nordkorea för turister som vill träffa "de sista sovjeterna". Här får vi följa med en grupp på tre som reser runt i landet. De vill till och med uppleva det verkliga livet i en totalitär stat, och försöker till och med undkomma den officiella reseguiden ...


2024-05-16

Fortsatt brett public service

Björn Wiman på DN: Lyssna på vad SD egentligen tycker om SR och SVT.
Nyligen mottog kulturminister Parisa Liljestrand (M) av den tidigare KD-ledaren Göran Hägglund en utredning om public services framtid från 2026 till 2033.
    Utredningen blev två veckor försenad eftersom det inkom förändringar i sista sekund. Förändringar som gjorde att den sedvanliga breda överenskommelse inte blev av. Regeringen prioriterade att komma överens med SD framför att komma överens med alla partier.
    Kommitténs förslag innebär dock ingen dödsstöt för public service. Oppositionen reserverar sig när det gäller pengarna till public service-företagen. Uppskrivningen av anslagen skärs ner och halveras från 2031.
    Du kan själv ta del av utredningen genom att ladda ner och läsa den, se nedan.
 
I betänkandet redovisar 2023 års parlamentariska public service-kommitté sina förslag till hur public service-uppdraget ska regleras från och med 2026 och vad som ska ingå i uppdraget under tillståndsperioden 2026–2033. Förslagen syftar till att skapa goda förutsättningar för public service-verksamheten och upprätthålla och värna dess oberoende.
    Ladda ner betänkandet som pdf på Regeringskansliet: Ansvar och oberoende – public service i oroliga tider.


Rekordstort renoveringsstöd till kulturhistoriska fartyg

Segelfartyget Shamrock får 60 000 kronor för skrovarbeten och rigg. Foto: Ludvig Euren,
De kulturhistoriskt värdefulla fartyg som fortfarande trafikerar våra vatten ägs och förvaltas oftast av ideella eller privata aktörer. Den kulturhistoriska sjöfarten engagerar människor på många sätt, både med praktiskt arbete, ekonomiska insatser och stort personligt engagemang. Tack vare ett rekordstort fartygsstöd på 1,5 miljoner kronor kan Sjöhistoriska museet i år stödja renoveringar av 14 fartyg runt om i landet.
    Läs mer om dessa fartyg på Nättidningen Svensk Historia: Rekordstort renoveringsstöd till kulturhistoriska fartyg.


Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm

Hedvig Eleonora kyrkaÖstermalm i Stockholm började byggas 1669,. Kyrkan blev dock inte så pampig som man tänkt sig, därför att pengarna tog slut och då blev det en träkyrka. 1725 började man en ny byggnation som stod klar 1737 och då invigdes kyrkan.
    I videon besöker Glenn Lindberg toppen på kyrkan.
    Musik: Elliott Smith – ”Waterloo Station” (The Kinks.
    W. A. Mozart – ”Symphony No.38 in D major” – ”A Far Cry”.


2024-05-15

Västerås lanserar kokbok: ”Recept i kris och krig”

Under måndagen lanserade Västerås stad en kokbok med 14 recept på mat som ska fungera att laga även om Sverige drabbas av kris eller krig. Boken är framtagen för att man ska stärka sin hemberedskap.
    Man bad elever vid Tranellska gymnasiet ta fram 14 recept på mat som man kan laga vid kris. Recepten finns nu i boken som heter ”Recept i kris och krig – så stärker du din hemberedskap”.
    Receptboken lanserades som sagt den 13 maj med deltagande av självaste ÖB Micael Bydén samt även stadsdirektör Helene Öhrling och de gymnasieelever som skapat recepten.
    Är du intresserad av receptboken finns den att ladda ner här.
    Västerås stad: Om boken Recept i kris och krig - så stärker du din hemberedskap.
    Vlt: Staden vill att invånarna preppar – med pizza.
    Se också MSB: Krisrecept.


Pressbyrån fasar ut cigaretter

Kedjorna Pressbyrån och 7-Eleven ska börja fasa ut sin försäljning av cigaretter. Inget omedelbart stopp alltså, men på sikt innebär det ett totalt försäljningsstopp. Målet är att helt sluta med försäljningen av cigaretter, enligt Reitans Sverige-vd Anna Wallenberg.
    I dag kommer 54 procent av tobaksförsäljningen från cigaretter och resten från snus, nikotin och andra rökfria alternativ.
    Ett bra initiativ tycker jag som icke rökare …
    Reitan Convenience Sverige: Reitan Convenience Sverige presenterar ett starkt 2023 och tar krafttag i sitt hållbarhetsarbete.