2024-07-21

Nya rön kan ge stabilare och säkrare metallbatterier

I batterilabbet på institutionen för fysik på Chalmers arbetar forskarna med att utveckla framtidens batterier. Arbetet görs i en så kallad ”glove box”, en sluten miljö där materialen nås av så lite yttre påverkan som möjligt. Foto: Chalmers | Henrik Sandsjö.
Metallbatterier har potential att leverera mer energi, till en lägre vikt, än det populära litiumjonbatteriet. Problemet är att teknologin idag har för kort livslängd eftersom litiummetallen i dessa batterier är väldigt reaktivt. Nya forskarrön från Chalmers visar var problemen ligger och hur man kan komma runt dem genom att skapa metallelektroden direkt i battericellen.
    Metallbatterier är ett av fokusområdena för professor Aleksandar Matic forskargrupp på institutionen för fysik på Chalmers. Som första forskarlag har de tidigare med hjälp av 3D-röntgen lyckats följa hur litiumet i ett litiummetallbatteri beter sig i realtid under drift. Dessa experiment har lett till nya kunskaper om det avgörande problem som uppstår i batteritypen – nämligen att litiumet bildar ojämna strukturer vid upp- och urladdning vilket i sin tur påverkar dess stabilitet.
    Chalmers: Nya rön kan ge stabilare och säkrare metallbatterier.