2024-07-21

TeraNet fångar lasersignaler från tyska satellit, 1 000 gånger snabbare

Studenter arbetar med det mobila optiska kommunikationsnätet TeraNet 3. Bild: ICRAR.
University of Western Australias TeraNet är ett nätverk av optiska markstationer för höghastighets-kommunikation som framgångsrikt tagit emot lasersignaler från en tysk satellit i omloppsbana runt jorden. Genombrott som banar väg för en 1000-faldig ökning i kommunikation mellan rymden och jorden.
    TeraNet markstationer använder laser i stället för trådlösa radiosignaler till att överföra data mellan satelliter i rymden och användare på jorden. Lasrar kan potentiellt överföra data på 1000-tals gigabit per sekund, därför att laser fungerar på betydligt högre frekvenser än radio, så mycket mer data kan packas in varje sekund.
    Trådlös radio-teknik har använts för att kommunicera med rymden sedan lanseringen av den första satelliten, Sputnik 1, för nästan 70 år sedan, och tekniken har varit oförändrad sedan dess. Antalet satelliter har ökat, varje ny satellit kan generera mer data, det är nu en flaskhals i att få tillbaka data till jorden.
    Laser-kommunikation är perfekt lämpad för att lösa detta problem, men nackdelen är att lasersignaler kan avbrytas av moln och regn.
    University of Western Australia: TeraNet captures laser signals from German satellite, paving the way for 1,000-fold faster communication speeds from space.