2024-08-31

Klimatförändringarna eldar på svenska matpriser

I takt med den ökade uppvärmningen väntas matpriserna stiga betydligt snabbare än hittills.
    Kakao, matolja, socker, ris och kaffe är matvaror som har blivit minst 40 procent dyrare i svenska butiker sedan 2021, enligt SCB:s konsumentprisindex. Dessa varor har drabbats av extremväder de senaste åren.
    I Spanien har de senaste två årens svåra torka och värme halverat produktionen av oliver och priset på olivolja tredubblats.
    Dagens Nyheter: Klimatförändringarna eldar på svenska matpriser: ”Varje säsong är Svarte Petter. – För den som prenumererar.
    Idag nyheter: Torka och extremväder eldar på svenska matpriser.


Tigerfakta

Tigern är ett stort, köttätande däggdjur och den största levande storkatten. Deras distinkta päls är orange och vit med mörka vertikala ränder. Detta mönster av ränder är unikt för varje individ.
 Tigern är den största kattenarten och kan nå upp till 4 m på längden.
 Deras distinkta orange och svarta ränder är unik, som en människas
  fingeravtryck.
 Tigrar kan jaga och döda byten mycket större än de själva.
 Tigerungar stannar hos sin mamma tills de är cirka två år gamla.
 Tigrar är territoriella och kräver stora arealer för att jaga.
BBC Earth: Tiger facts.


Ett uppvaktningsbrev från 1866

På morgonen den 29 november 1866, i Yorkshire-byn Middlesmoor, fann följande brev sin väg hem till en Mary Foster.
Brevet skickades av den lokale bonden Simon Fallowfield. Maria avböjde hans erbjudande.
    Uppläst på Letters Live-event av Taron Egerton fredagen den 14 juli 2017 i Union Chapel i London.
Letters Live är en iscensatt lässhow av litterär korrespondens. Den skapades och utvecklades 2013 av det oberoende förlaget Canongate Books i samarbete med produktionsbolaget SunnyMarch. Under föreställningarna läser skådespelare intressanta, roliga eller dramatiska brev för publiken.
David Egerton, född 10 november 1989 i Birkenhead, Merseyside, är en brittisk skådespelare och sångare. Egerton har fått mycket beröm för huvudrollen som Elton John i filmen Rocketman.


2024-08-30

EHT-forskare gör de hittills mest högupplösta observationerna från jordens yta

Illustration av de hittills mest högupplösta observationerna från jordens yta.
Källa: ESO/M. Kornmesser.
Event Horizon Telescope (EHT) Collaboration har genomfört testobservationer med hjälp av Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) och andra anläggningar som uppnådde den högsta upplösningen som någonsin erhållits från jordens yta.
    De lyckades med detta genom att detektera ljus från avlägsna galaxer med en frekvens på cirka 345 GHz, vilket motsvarar en våglängd av 0,87 mm. Kollaborationen uppskattar att de i framtiden kommer att kunna ta bilder av svarta hål som är 50 procent mer detaljerade än vad som var möjligt tidigare, vilket gör att regionen precis utanför närliggande supermassiva svarta hål i skarpare fokus.
    De kommer också att kunna avbilda fler svarta hål än vad som har varit möjligt hittills. De nya resultaten är en del av ett pilotexperiment och publicerades i dag i The Astronomical Journal.
    Pressmeddelandet med bilder och filmer på Eso: EHT-forskare gör de hittills mest högupplösta observationerna från jordens yta.


Tidöregeringen höjer reduktionsplikten: "Sveriges klimatmål kan nås"

Finansminister Elisabeth Svantesson menar att regeringens kommande höjning av reduktionsplikten, från 6 till 10 procent, leder till att Sverige når sitt klimatmål att halvera utsläppen till 2030.
Bild: Anders Selnes.
Genom en mindre ökning av reduktionsplikten för fordonsbränsle tror regeringen att Sverige kan nå sitt EU-mål att halvera växthusgasutsläppen till 2030. Det handlar om att införa mer biobränsle i drivmedel men också att bolagen enligt en ny EU-regel kan räkna in såld bilel som en del av reduktionen.
    Flera oppositionspartier dömer ut ökningen som alltför liten för att uppnå Sveriges EU-mål. Och vi är nog fler som instämmer i det!
    Europaportalen: Tidöregeringen höjer reduktionsplikten: "Sveriges klimatmål kan nås”.
    Europaportalen: Klimatexperter varnar för regeringens nya klimatpolitik – når inte EU-mål.


Hope City Garden

En fem-rätters måltid har serverats till allmänheten med mat lagad av fängslade män från frukter och grönsaker som odlats i fängelsets trädgård.
    Buketter av magenta, rosor, liljor och andra blommor prydde ett bord täckt med vit linneduk. Bordet var placerad i mitten av fängelsets två trädgårdar.
    Mer på AP: Ohio prison holds first-ever five-course meal open to public on facility grounds.


2024-08-29

Lågt förtroende för partiledarna

Augusti 2024.
Novus har för TV4 gjort en ny mätning av förtroendet för partiledarna. Och det är en dyster läsning för samtliga partiledare, utom möjligen för Muharrem Demirok, men han har redan, som tidigare, sämst förtroende.
    Samtliga, utom som sagt Muharrem Demirok tappar i förtroende. S-ledaren Magdalena Andersson leder fortfarande, men backar tre procentenheter. Hennes trend är sjunkande sedan två år tillbaka.
    En förklaring till medborgarnas minskande förtroende för politikerna är mängden negativa nyheter om bland annat skjutningar i sommar.
    Se mer på Novus: Partiledar­förtroende.
    TV4: Nästan alla partiledare tappar i förtroende.


Apple håller event 9 september

Apples “Glowtime”-evenemang går av stapeln den 9 september och introducerar Iphone 16 och mycket mer.
    Tagline-ordleken för detta evenemang är It’s Glowtime, en till synes tydlig hänvisning till det nya Siri-gränssnittet som omger hela Iphone-skärmen i en färgstark glöd.
    Om du vill titta på Glowtime-evenemanget kan du se strömmen på Apples webbplats, i TV-appen på alla plattformar som har den eller på Apples YouTube-kanal.
    Apples webbplats: Apple Events.
    Apples YouTube-kanal: Apple.


Stora mängder metan kvar i havet efter gasläckan

Upp till 50 000 ton metan blev kvar i havet efter att Nord Stream-ledningen i Östersjön exploderade, enligt en studie. Det är ännu oklart hur läckan påverkar det marina livet.
    Det var i slutet av september 2022 som gasledningen Nord Stream på Östersjöns botten exploderade öster om Bornholm. Det resulterade i ett av de största onaturliga utsläppen av metangas någonsin. Metangasen från ledningen skapade stora bubblor vid vattenytan och mätningar visade förhöjda halter av metan i atmosfären.
    Men stora delar av metanet nådde aldrig ytan och löstes i stället upp i vattnet. Det visar en studie.
    Forskning.se: Stora mängder metan kvar i havet efter gasläckan.


Microsoft: Nyheter för Flight Simulator

Bild: Microsoft.
Microsoft visar nya omgivningar för flygsimulatorn Flight Simulator. Det är platser i Tyskland, Österrike och Schweiz som uppdaterats.
    World Update XVIII inbegriper:
 I Österrike städerna Linz, Salzburg och Wien.
 I Tyskland städerna Berlin, Frankfurt am Main, Hanau, Karow och
Potsdam.
 I Schweiz städerna Bern och Zürich.
 Uppdateringen omfattar fler intressanta platser: 42 i Tyskland, 38 i
  Österrike och 36 i Schweiz.


2024-08-28

Sex på äldreboenden väcker dubbla känslor

Boendemiljön, fasta rutiner och rädsla för rykten kan försvåra samlivet på ett äldreboende. Dessutom kan vårdpersonal ha en positiv attityd kring äldres sexuella behov – men känna sig obekväma och osäkra när känslorna uttrycks. Det visar en studie.
    Forskare vid Örebro universitet har sammanställt forskning om attityder kring sexualitet på äldreboenden. Av drygt 400 tidigare vetenskapliga artiklar på temat ingick 29 i en studie.
    Resultatet visar att personalen på äldreboenden har en splittrad syn på äldres sexualitet.
    Forskning.se: Sex på äldreboenden väcker dubbla känslor.


Hur människor förändrade världen

De spektakulära berättelserna om hur människor har förvandlat byar och dammar och förändrat världen på en enda generation.
    En film från BBC Earth Science.


10 timmar av avkopplande naturscener

Bevittna jorden ur växternas perspektiv när vi reser över vår planet genom magiska dolda världar fulla av anmärkningsvärda beteenden, känslomässiga berättelser och ett fantastiskt djurliv.
    Koppla av och njut!


2024-08-27

Häng Trump på väggen – som öring

TV-reklam som cirkulerar just nu och som visar en ny Trump-tema-produkt. Den kallas Trumpy Trout och det är precis vad det låter som.
    Till synes inspirerad av den Big Mouth Billy Bass, en monterad fisk med en mekanisk bas och som kunde sjunga "Don't Worry, Be Happy" och "Take Me to the River”.
    Trumpy Trout, eller Trumpy Öring, är orange med ett huvud fullt av blont hår, bär kostym och slips.
    Den säljs för 59.99 dollar och är bara tillgänglig för köp på internet.
    TrumpyTrout: The Talking Fish that is Fun for all!
    Se Big Mouth Billy Bass på YouTube: The Original Big Mouth Billy Bass Take Me To The River!.


Vanlig öl kan få ny smak

Det populära ölet lager kan framöver få mer variation i smaken. Forskare har nämligen tagit fram en ny jästsort som kan ge drycken en aromatisk skjuts.
    Lager är världens mest konsumerade ölsort, men variationen i smaker och aromer är begränsad. Det beror på att jäststammarna som används för att brygga ölet är genetiskt nästan identiska.
    Lager bryggdes i Tyskland redan för 500 år sedan och därefter har jästen inte förändrats mycket. Men nu har en internationell forskargrupp, bland annat från Stockholms universitet, skapat en ny variant som öppnar för nya smaker.
    Forskning.se: Vanlig öl kan få ny smak.


Att fiska det omöjliga

Underwater surprise
I British Columbia blev tre fiskare rörda till tårar efter att ha fångat en mild jätte.
    Fraser River i British Columbia, Kanadas näst västligaste provins, är hem för den mäktiga atlantstören (Acipenser oxyrinchus), och Jason, Tom och Charlie är ivriga att fånga en av dessa vänliga jättar. Föga anade de att förväntningarna skulle slå in och leda till tårar efter en episk överraskning.


2024-08-26

Mondo slog världsrekord igen – för tionde gången

Bild från video.
Först vann Armand Duplantis på 6 meter – sedan satte han nytt världsrekord på 6.26 på andra försöket vid Diamond League-galan i Polen. Det var hans tionde världsrekord – och han är bara 24 år!
    Här är alla Mondos tio världsrekord:
8 februari, 2020: 6,17 i Torún, Polen.
15 februari, 2020: 6,18 i Glasgow, Skottland.
7 mars, 2022: 6,19 i Belgrad, Serbien.
20 mars, 2022: 6,20 i Belgrad, Serbien.
24 juli, 2022: 6,21 i Eugene, USA.
25 februari, 2023: 6,22 i Clermont-Ferrand, Frankrike.
17 september, 2023: 6,23 i Eugene, USA.
20 april, 2024: 6,24 i Xiamen, Kina.
5 augusti, 2024: 6,25 i Paris, Frankrike.
25 augusti, 2024, 6,26, Chorzów, Polen.


macOS Sequoia kan komma redan i mitten av september

macOS Sequoia, den nya versionen av operativsystemet för Mac, kan komma i mitten av september, enligt MacRumors. Apples iOS-uppdateringar brukar konsekvent komma i september, medan macOS-uppdateringar brukar variera.
    I år planerar Apple att släppa macOS Sequoia ungefär samtidigt som iOS 18. Att införa båda uppdateringarna på samma gång gör att plattformsoberoende funktioner är funktionella och fungerar som avsett, såsom iPhone Spegling – en ny funktion iPhone som gör att en iPhone med iOS 18 kan kontrolleras med hjälp av en Mac med macOS Sequoia.
    Det är dock fortfarande svängrum när det gäller lanseringarna skall tilläggas.
    MacRumors: macOS Sequoia Slated to Launch in Mid-September Alongside iOS 18.


Det första gröna höghuset i Grekland

Piraeus Tornet efter en rekonstruktion. Bild: Wikimedia Commons, cc.
Atens Piraeus Tower är det första gröna höghuset i Grekland.Det 84 meter höga Piraeustornet öppnade officiellt för hyresgäster och besökare den 4:e jun i år i hamnstaden Pireus 8 km sydväst om huvudstaden Aten. Det är den näst högsta byggnaden i Grekland.
    Tornet har 24 våningar och två källare, med en total yta på 34 623 kvadratmeter.
    Uppförandet av byggnaden påbörjades 1972 . Byggnaden stod klar 1974 och 1983 blev tornet klädd utvändigt med glas och plåt. Endast de tre nedre våningarna av byggnaden utnyttjades och resten var tomma. 2021 påbörjades en ombyggnad av tornet, som alltså stod klar 2023 och invigdes i juni i år.
    Mer på DesignBoom: with a complete retrofit, athens' piraeus tower becomes the first green highrise in greece,
    Sweden Green Building Council: Vad är LEED?.


Vardag i Japan

Samurai Daddy vloggar (videobloggar) om livet, mat, kultur och resor i Japan. Den här videon visar semesterrutinen för en medelålders man.


2024-08-25

Världens största 3D-printade bostadsområde

Att 3D-printa mindre hus har varit verklighet i ett antal år redan. Tekniken möjliggör framtagning av prefabricerade element som idag är svåra att gjuta i form och den digitala tillverkningstekniken kommer också bidra till en mer effektiv material- och resursanvändning.
    På flera håll i världen byggs det med hjälp av gigantiska 3D-skrivare. Just nu färdigställs de sista husen i det som kommer att bli världens största 3D-printade bostadsområde. I november 2022 började man skriva ut husen i Georgetown, Texas, några mil utanför Austin i den amerikanska södern, där snart de 100 bostäderna står klara.
    En stor, nästan 14 meter bred och nästan 5 ton tung SD-skrivare har skrivit ut väggarna som har gåt betydligt snabbare än med traditionella metoder. Se bilder på bostadsområdet i USA i länkarna nedan.
    Reuters: World's largest 3D-printed neighborhood nears completion in Texas.
    Austin American Statesman: Homebuyers get first chance to buy 3D-printed homes made by Austin-based Icon.
    Detail Architecture: 100 Houses from the 3D Printer by BIG.
    Icȯn: Technology for Humanity's Future.
    Wikipedia: Georgetown, Texas.


Sexkantigt city

Centrum är format som en hexagon, sexhörning.
När prins Carlo Maria Carafa Branciforti, en stor matematiker och filantrop, beslutade sig för att grunda Grammichele i april 1693 trodde han aldrig att hans urbana design så småningom skulle bli en favorit för flygfotografering-entusiaster. Arkitekten Michele da Ferla var den som skapade prinsens idé, revolutionerande för sin tid, i verkligheten: en ny stad med helt sexkantig plan.
    Grammichele på Sicilien var den första staden i Europa med en sexkantig plan. Dess design var troligen påverkad av Palmanova, en befäst stad konstruerad ett århundrade tidigare inom republiken Venedig. Den primära skillnaden är att Grammichele har en sexkantig plan med potential att förlängas på obestämd tid.
    Hasan Jasim: Grammichele, A Hexagonal City In Sicily, Italy.
    Valdinoto: Grammichele.
    Wikipedia: Palmanova.
    Italienska Wikipedia: Carlo Maria Carafa.


Bullriga grannar

Waymos självstyrande bilar tutar på varandra vid 4-tiden på morgonen på en parkeringsplats i San Francisco. Grannarna är inte roade.
    USA Today: Waymo self-driving cars honking at each other at 4 a.m. in parking lot.


2024-08-24

Skollunchen – en outnyttjad resurs för att lära elever om mat, hälsa och hållbarhet

Skollunchen är en resurs som inte utnyttjas fullt ut. Förutom att ge mätta barn kan skollunchen användas som ett pedagogiskt verktyg som berikar undervisningen med praktiska exempel. På så sätt kan kopplingen mellan mat, hälsa och hållbarhet bli tydligare för eleverna.
    Forskning som tagits fram på uppdrag av Livsmedelsverket visar att elever oftare äter frukost, äter mer frukt och grönt, mindre sötsaker och vågar prova fler nya maträtter när skolor arbetar aktivt med mat- och måltidsutbildning.
    Livsmedelverket: Skollunchen – en outnyttjad resurs för att lära elever om mat, hälsa och hållbarhet.
    Se även Oro och utsatthet kan göra att elever skippar skollunchen.


Panda-fakta

Jättepanda är en stor art av björn med slående svart och vit-mönstrad päls. Dessa björnar lever ensamma liv i täta, bergiga skogar. Samtidigt som de har varit hårt ansatta i det förflutna, är deras antal på väg att återhämta sig.
 Pandaungar är 1000 gånger mindre än sina mödrar när de är nyfödda.
 99 procent av deras föda består av bambu.
 Deras svarta och vita päls hjälper till att förse dem med kamouflage.
 De tillbringa 14 timmar varje dag för att leta efter mat.
 Pandor har ägglossning en gång varje år.
BBC Earth: Panda Facts.


I Kensington Gardens växer sig pumporna stora

Den stora pumpan i Kensington Gardens är den högsta bronspumpa-skulptur hittills, 6 meter hög och 5,5 meter i diameter.
    Hon är känd för sina storskaliga skulpturer, Yayoi Kusama. Sedan 1946 har Kusamas pumpor tagit sig många utseenden i färger och former.
    Den stora pumpan står bredvid sjön framför Kensington Palace och den kommer att finnas där fram till den 3 november 2024.
    Serpentine Galleries: Yayoi Kusama: Pumpkin.
    Wikipedia: Yayoi Kusama.
    Wikipedia: Kensington Gardens.


2024-08-23

Djurs beteende

Katter ses ofta som reserverade, oberoende och ombytliga i sina känslor. Men forskning tyder på att de också visar tecken på sorg efter döden av ett annat sällskapsdjur i samma hushåll – även när det är familjens hund.
    Vissa katter kämpade för att sova, åt inte sin mat eller gjorde konstiga ljud. Andra var mer behövande runt sina ägare.
    Teamet bakom arbetet vid Oakland University i USA säger att resultaten utmanar att katter är antisociala och tror att den psykologiska upplevelsen av förlust kan vara universell.
    Mer i The Guardian: Cats appear to grieve death of fellow pets – even dogs, study finds.
    Illustrerad Vetenskap: Forskare: Katter kan visa tecken på sorg – även om det är en hund som dör.


Runskrift avslöjar vikingatidens prislappar

Bilden visar en kopia av Forsaringen där skriften beskriver att böter för en viss överträdelse skulle betalas i form av oxar och silver. Bild: Ulrika Eriksson/Svenska kyrkan.
En nytolkning av runinskriften i den så kallade Forsaringen ger ny kunskap om vikingatidens penningsystem. Inskriften beskriver hur vikingarna hanterade böter på ett både flexibelt och praktiskt sätt. Det visar en studie från Stockholms universitet.
    Forsaringen som finns i Hälsingland är en järnring som dateras till 800- eller 900-talen. Ringen tros ha använts som ett dörrhandtag och är idag den äldsta kända bevarade lagtexten i Norden.
    Den inristade texten i ringen beskriver böter för en specifik överträdelse, där betalningen skulle ske i form av oxar och silver.
    Forskning.se: Runskrift avslöjar vikingatidens prislappar.


Rapporten "Erfarenheter från Ukraina"

Alltsedan krigsutbrottet har Ukraina imponerat och inspirerat omvärlden med sin starka försvarsvilja. Vad kan vi lära från Ukrainas försvarsvilja, såväl från dess civila som dess militära erfarenheter?
    Sveriges regering beslöt i juli 2023 att Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska redovisa vilka erfarenheter och lärdomar som kan göras från Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina samt hur dessa kan tas tillvara i utvecklingen av det svenska totalförsvaret.
    MSB har nu kommit med slutredovisningen "Erfarenheter från Ukraina – lärdomar för det civila försvaret". En rapport som är ett uppslagsverk där du själv kan välja vilka kapitel eller avsnitt du vill fokusera på utifrån dina behov eller verksamhet.
    MSB:s rapport som pdf: Erfarenheter från Ukraina


2024-08-22

"En konstig besatthet av …”

USA:s tidigare president Barack Obama uppmanade amerikanerna vid demokraternas nationella konvent i Chicago på tisdagskvällen att rösta på Kamala Harris i det kommande presidentvalet i november.
    Obama pikade också Trumps "konstiga besatthet" av storleken på … Ja, vad var det han menade egentligen, var det storleken på valmötena eller …


Energimyndigheten lanserar ny webbplats för energi- och klimatrådgivning

Energimyndigheten lanserar den nya webbplatsen energiochklimatradgivningen.se. Den är en samlad resurs för hela Sverige, som hjälper hushåll, företag och föreningar att spara energi och minska sin klimatpåverkan. Allt material på webbplatsen är opartiskt och kostnadsfritt.
    Energimyndigheten: Energi-och klimatrådgivningen.


Årets julkalender heter ”Snödrömmar”

Årets julkalender i Svt heter Snödrömmar. Den handlar om en sydsamisk familj som driver en skidanläggning i Gavmofjäll när snön ett år inte faller på just deras fjäll. Därefter blir familjens två döttrar indragna i ett mysterium för att ta reda på varför snön har uteblivit.
    Svt: Årets julkalender ”Snödrömmar” – så blir den.
    Wikipedia: Snödrömmar.


2024-08-21

Jag gav mitt bästa för Amerika

Biden i tårögt känslomässigt farväl. Bild från video.
Inför en fullsatt arena i Chicago på den första dagen av det Demokratiska partiets nationella konvent gav Joe Biden ett fullödigt försvar för sitt presidentskap – rörande så mycket av det som han kämpat för sedan 2020 innan han övergav sitt omval, några veckor efter den katastrofala debatten.
    "Som många av er, jag gav mitt hjärta och själ till detta land”, sade han, mot slutet av ett nästan en timme långt tal, som blandades med hesa rop: "Tack, Joe!”.
    Mer på BBC: 'America, I gave my best to you': Biden eyes legacy in emotional farewell.
Hillary Clinton höll tal. Bild från video.
Kamala Harris. Bild från video.
”Så många människor har önskat att de kunde närvara på sin egen begravning”, skrev den konservative debattören Ben Shapiro på X. ”Och det fick Joe Biden”.


Lejon-fakta

Lejonet är det näst största kattdjuret efter tigern. Till skillnad från de flesta stora kattdjur så är lejonen sociala och lever i familjegrupper som kallas flockar. Denna våldsamma apex-predator (toppkonsumenter som saknar naturliga fiender) arbetar tillsammans med sina följeslagare att ta stora byten som vattenbuffel, som är mycket större än ett enda lejon.
 Nästan hela deras kost består av kött.
 Efter ett mål kan de överleva i över en vecka utan att behöva äta igen.
 Lejon vilar i upp till 21 timmar per dag.
 De lever i flockar om 5–20 individer, och jagar tillsammans.
 Lejon kan överleva ett antal dagar utan att dricka vatten. De får vätska från djur de äter.
BBC Earth: Lion Facts.


Stort utbud av strömmad media till ISS

Astronauterna ombord på Internationella rymdstationen tittar på en Star Wars film.
Foto: NASA / Joseph Acaba M.
Astronauterna ombord på den internationella rymdstationen ISS har en hel del seriösa arbeten att genomföra varje dag. Men även astronauter behöver tid för vila och avkoppling. Och om de vill, kan de titta på en film eller TV-show. Vad är det för urval man har 250 kilometer ovanför marknivå? Överraskande bra, faktiskt.
    Gizmodo presterar här vad astronauterna kan titta på i rymden. Det går verkligen ingen nöd på astronauterna under fritiden …
    Gizmodo: Every TV Show Astronauts Can Watch on the ISS Right Now.


2024-08-20

Tydlig lågkonjunktur

Den svenska ekonomin, enligt BNP-indikatorn, vände upp i juni, men konjunkturläget är mycket svagt. Trots lägre inflation har hushållens konsumtion fortsatt att sjunka.
    SCB:s konjunkturklocka visar att svensk ekonomi har fortsatt ännu djupare ner i lågkonjunkturen. I juni 2024 låg tio av tolv indikatorer under sin långsiktiga trend. Med få undantag faller samtliga indikatorer i juni längre ned under långsiktig trend.
    SCB: SCB:s konjunkturklocka.


Algoritmer som motstår cyberattacker från kvantdator

Bild: J. Wang/NIST and Shutterstock.
Den amerikanska myndigheten National Institute of Standards and Technology (NIST) presenterar tre nya algoritmer konstruerade för att motstå cyberattacker från en kvantdator.
    De tre nya standarderna är byggda för framtiden. Quantum computing-tekniken är under snabb utveckling, och vissa experter förutspår att en enhet med möjlighet att bryta nuvarande krypteringsmetoder kan komma inom ett decennium, det hotar säkerheten och integriteten för individer, organisationer och hela nationer.
    Mer på NIST: NIST Releases First 3 Finalized Post-Quantum Encryption Standards.
    ComputerSweden: Stort steg mot kvantsäker kryptering – standarder äntligen fastslagna.


Trump: Jag är snyggare än Harris

Den amerikanska valkampanjen blir bara fulare och råare. Nu påstår Trump att Kamala Harris inte bara är en galning utan att hon inte är lika snygg som han själv.
    – Jag ser mycket bättre ut än vad hon gör, sade Trump.
    Dessutom beskyller han vice-presidenten för att vara kommunistisk och en fascist.
    CBS News: Trump remarks on economy laced with personal insults at Pennsylvania rally.
    Politico: Trump tries to undermine Harris’ legitimacy as a candidate.


2024-08-19

Granskar offside-situationer med Iphone och AI

Bild: Genius Sports.
För att få snabbare och tydligare besked rörande misstänkta offside-situationer har den brittiska fotbollsligan Premier League bestämt sig för att använda ett nytt system som utvecklats av företaget Genius Sports.
    Systemet består av mellan 24 och 28 Iphone 15 Pro som filmar alla delar av planen i 100 eller 200 bildrutor per sekund. Data skickas vidare till en server som bearbetar informationen med hjälp av AI-verktyg.
    Genius Sports: Genius Sports to supply Semi-Automated Offside Technology for the Premier League.
    The Verge: iPhones will help decide offside violations in English soccer this season.


Humlor har lika bra lokalsinne som människor

Bild: Laura Marks, Unsplash.
Nu får de som har sämre lokalsinne se upp så de inte blir ”omsprungna” av en del insekter …
    Humlor har en hjärna stor som en knappnål, men de är mycket skickliga på att hitta rätt väg under sina flygturer. Enligt ny forskning är deras lokalsinne ibland bättre än människors.
    Forskning.se: Humlor har lika bra lokalsinne som människor.
    Vetenskaplig studie på Current Biology: Vector navigation in walking bumblebees.


Världens största isberg har fastnat i en virvel

Världens största isberg, som har namnet A23a och befinner sig norr om Antarktis, har de senaste månaderna snurrat på stället rapporterar BBC.
    Forskare säger att isberget, som till ytan är mer än dubbelt så stort som London, har fångats upp av en roterande vattenvirvel.
    Normalt borde isberget, som bröt sig loss från Antarktis kust 1986, följa den kraftiga havsströmmen Västvinddriften eller Antarktiska cirkumpolarströmmen. I stället rör det sig nu inte någonstans, och forskare tror att det kan förbli på det sättet i flera år.
    BBC; World's biggest iceberg spins in ocean trap.
    Smithsonian Magazine: The World’s Largest Iceberg Is Stuck in a Spinning Ocean Vortex.


2024-08-18

Ica kan inte lova sänkta matpriser

Ica var en av aktörerna som fick ta emot mest kritik när matkostnaderna bara steg i fjol. Då var det många som trodde att kunderna skulle söka sig till andra matbutiker i protest mot höga matpriser.
     Men nu när Ica har släppt sin rapport för andra kvartalet i år så visar den dessvärre att kunderna forsätter vallfärda till matjätten.
     Ica-gruppen redovisar ett rörelseresultat på 2,2 miljarder kronor för andra kvartalet, vilket kan jämföras med 2,0 miljarder samma period året före.
    Ica ska fortsätta hålla matpriserna nere, men man vågar inte lova kunderna några prissänkningar framåt. "Vi vet att kunderna har det ganska tufft", säger vd Nina Jönsson.
ICA Gruppen – Andra kvartalet
Omsättning i miljoner kronor
 Ica Maxi: 12 958.
 Ica Kvantum: 9 253.
 Ica Supermarket: 11 038.
 Ica Nära: 5 795.

 Totalt: 39 044.
Tillväxt
 Ica Maxi: 4,8 procent.
 Ica Kvantum: 4,4 procent.
 Ica Supermarket: 3,2 procent.
 Ica Nära: 2,3 procent.

 Totalt: 3,9 procent.

        T I D I G A R E   I N L Ä G G


Antalet insekter minskar inte i Sverige – överraskar

Ny data visar att svenska insekter klarar sig ganska bra.
Tvärtemot tidigare rapporter tycks antalet insekter i Sverige inte minska. Den slutsatsen dras i en ny studie av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), som kommer att presenteras senare i år.
    ”På en plats, Alnarp i Skåne, har insekterna till och med ökat”, säger Mattias Jonsson, forskare vid SLU i Uppsala, som har lett studien. ”Det överraskande resultatet innebär dock inte att många arter inte är hårt ansatta”, säger Jonsson. Däremot ser han ”ingen insektsapokalyps i Sverige” än så länge.
    Sveriges Natur: Forskare ser ingen insektskollaps.


Så ser norrsken ser ut från rymden

Nyligen fick vi se mäktiga norrsken över stora delar av vårt avlånga land. Det var synligt också från rymden och astronauten Matthew Dominick fotograferade från internationella rymdstationen ISS susade fram cirka 400 km ovanför jordens yta.


2024-08-17

Nej till fortsatt användning av rökaromer i mat

Så kallade rökaromer, som hittills varit godkända för mat inom EU, får framöver inte längre användas. Det har EU beslutat efter en bedömning från Efsa, den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten. Bedömningen innebär att dessa rökaromer inte anses säkra att använda i mat.
    För att livsmedelsföretagen ska kunna anpassa sin produktion till de nya reglerna finns det övergångsperioder för olika typer av mat.
    Livsmedelsverket: Nej till fortsatt användning av rökaromer i mat.
    Efsa: Smoke flavourings: Q&A with Wim Mennes, EFSA’s working group chair on flavourings.


Vältränad hundnos letar sjuka äppelträd

Narkotika, tryffel, vilt, vägglöss, försvunna personer – allt kan upptäckas av specialtränade sökhundar. Nu testas hundarnas nosar även i jakt på svampsjukdomen fruktträdskräfta, som hotar svensk äppelodling.
    Fruktträdskräfta är en fruktad svampsjukdom, i synnerhet bland äppelodlare. Varje år orsakar den stora skador på svenska odlingar. Det är en lömsk sjukdom som inte visar sig förrän det är för sent. Då bildas mörka fläckar, ett slags rötskador eller sår, i barken. Rötan sprider sig i stam och grenverk och tar i värsta fall död på trädet.
    Forskning.se: Vältränad hundnos letar sjuka äppelträd.


Den första ”selfien” i historien

Den unge philadelphia-kemisten Robert Cornelius klev 1839 ut ur familjens butik och tog ett foto av sig själv.
    Läs mer på Open Culture: The First “Selfie” In History Taken by Robert Cornelius, a Philadelphia Chemist, in 1839.


2024-08-16

Nu ska lärare förbereda elever för kris och krig

För att stödja lärare att arbeta med viktiga moment i kursplanen utifrån temat beredskap för kris och krig, har MSB tagit fram lärarstödet Klara lärare. Vecka 33–34 sker riktad annonsering mot skolor och lärare som har elever som är 16 år. Klara lärare innehåller lektionsidéer på temat beredskap för kris och krig.
    Mer information samt material på MSB.
    MSB: Klara lärare – undervisa om din och samhällets beredskap.


En metod som banar väg för bättre bränslecellsdrivna fordon

Bild: Chalmers tekniska högskola.
Effektivare och mer långlivade bränsleceller är en förutsättning för att bränslecellsdrivna tunga vätgasfordon ska kunna vara ett alternativ till fossildrivna fordon. Forskare på Chalmers har nu utvecklat en innovativ metod för att studera och förstå hur delar av bränslecellen bryts ned vid användning. Det är ett viktigt steg framåt för att kunna optimera och kommersialisera bränslecellerna.
    Mer på Chalmers: En metod som banar väg för bättre bränslecellsdrivna fordon.


Vattengömma upptäckt på Mars – stor som ett hav

Ett tunt lager av Mars-damm kan ses på Insight i denna selfie. Bilden består av 14 tagningar i mars och april 2019. Bild: NASA/JPL-Caltech.
En ny studie baserad på seismologiska mätningar från USA:s rymdmyndighet Nasas Insight tyder på att det under ytan på Mars kan finnas en vattengömma – stor som ett hav.
    Vattnet finns 11,5 till 20 kilometer ner i planetens skorpa, men resultatet tyder dock inte på att vattnet innehåller något liv. Det är troligt att vattnet sipprade ner under ytan redan för miljarder år sedan då Mars bestod av både floder som sjöar och möjligtvis även hav.
    UC Berkeley News: Scientists find oceans of water on Mars. It’s just too deep to tap.
    BBC: Reservoir of liquid water found deep in Martian rocks.


2024-08-15

Sveriges enda fyrlänskorsning

Bild från Goole maps.
En anspråkslös holme, den obebodda ön Tjuvholmen, i Dalälven är den enda plats i Sverige där fyra län och landskap möts.
    Läs mer om den mystiska Tjuvholmen i Dalademokraten: Fyra län finns på mytiska Tjuvholmen.
    Svt nyheter / Gävleborg: Följ med till Tjuvholmen – landets enda fyrlänskorsning.


Äldre hälsingegårdar vittnar om fest

Herrstugan i Mårtes i Edsbyn, Ovanåkers socken. Bild: Peter Hoelstad.
Hälsingegårdarna med sina rikt utsmyckade salar har blivit utsedda till världsarv. I en avhandling från Göteborgs universitet kartläggs nu gårdarnas föregångare – ett fåtal bevarande herrstugor som inreddes för fest och hade en annan bildvärld.
    Hälsingland är berömt för sina gårdar från mitten av 1800-talet, inte minst för att några av dem är upptagna på världsarvslistan. En utmärkande egenskap hos gårdarna är att de ofta har utförliga dekorativa vägg- och takmålningar inomhus. Traditionen med stora, påkostade och målade rum är dock äldre än så. Redan i mitten av 1700-talet byggdes och inreddes lokaler för fest.
    Forskning.se: Äldre hälsingegårdar vittnar om fest.
    Är du intresserad av fler bilder se då avhandlingen på Göteborgs universitet: Människor och målningar, inredningsmåleri i hälsingegårdar 1750–1800 som innehåller många fotografier.