2024-09-16

Nytt mordförsök på Trump

Trump International Golf Club i West Palm Beach, Florida.
FBI utreder ännu ett misstänkt mordförsök mot Donald Trump när han spelade golf på Trump International Golf Club i West Palm Beach, Florida. Vaktstyrkan Secret Service sköt mot en misstänkt person med ett vapen och en man har gripits.
     Den gripne är en 58-årig man som i sociala medier har tagit ställning i politiska frågor och bland annat skrivit att Trumps kampanj borde kallas MASA, ”make Americans slaves again”.
     Trumps motståndare demokraten Kamala Harris skriver:
Medan vi samlar in fakta, vill jag vara tydlig: Jag fördömer politiskt våld. Vi måste alla göra vad vi kan för att säkerställa att den här händelsen inte leder till ännu mer våld”.
Det polariserade USA
USA har länge varit ett demokratiskt föredöme för många runt om i världen. Man har utsett landets ledare genom val sedan slutet av 1700-talet (dock var rösträtten länge begränsad) och individuella fri- och rättigheter var centrala begrepp.
     Förtroendet för de demokratiska institutionerna har dock urholkats under senare år. Med ökad partipolitisk klåfingrighet för att påverka valprocesser och det allt större inflytande som pengar har. Den nedåtgående trenden förstärktes efter Donald Trumps tillträde 2017 då attackerna mot medierna nådde nya nivåer och då han ifrågasatte både rättsväsende och valsystem på ett sätt som ingen tidigare president.
     Men redan 2016 föll USA i Economists rankning för första gången ned till kategorin ”bristfälliga demokratier”. Det berodde i huvudsak på ökande politisk polarisering och medborgarnas snabbt krympande förtroende för de offentliga institutionerna. USA är kvar i den kategorin och ligger i rankningen för 2023 på plats 29 av 167 länder – där endast 24 länder räknas som fullgoda demokratier.
Polarisering enligt Svensk Ordbok (SO): Skärpning av (politiska) motsättningar.
Synonymer till polarisering: Framkallande av motsättningar, understrykande av olikheter.