2024-11-30

Tips för att spara energi i jul

Ljusets högtid närmar sig. Hur vi kan lysa upp tillvaron samtidigt som vi håller elanvändningen nere. Här är några råd med utgångspunkt från Energimyndighetens expert:
7 goda råd för advents- och julbelysning
  1. För den som vill värna om plånbok och miljö är rådet enkelt – använd LED-lampor i ljusslingor, elljusstakar- och julgransbelysning. När du köper ny advents- och julbelysning, se till att den har LED-lampor som original.
  2. Med en liten LED-lampa (päronlampa) i adventsstjärnan, blir den inte het.
  3. När du byter till LED-lampor i adventsljusstaken, se till att byta alla lampor samtidigt.
  4. Det finns advents- och julbelysning med varmt (rött) sken och kallt (blått) sken. Runt 2 700 kelvin räknas som varmt ljus.
  5. Har du LED-lampor är det inte självklart att en timer hjälper dig att spara ännu mer energi. Det beror på hur mycket el ljusslingan, elljusstaken och timern drar tillsammans. Däremot sparar du alltid på att släcka manuellt.
  6. Utomhus ska du använda ljusslinga för utomhusbruk. Det ska stå på produkten om den är avsedd för utomhusbruk. Titta efter IP-klass 44 eller högre.
  7. Alla lampor och ljusslingor ska lämnas till återvinnings-centralen när de slutat fungera.
Källa: Energimyndigheten.
Tänk på att …
  • En sjuarmad elljusstake med glödljus drar 20 W. Om du byter till LED-lampor kan hela elljusstaken dra en tiondel eller ännu mindre, alltså mindre än en enstaka lampa i elljusstaken med glödlampor. Har du belysning med glödljus - är det bra att koppla den till en timer så att den tänds och släcks automatiskt.
  • En timer drar el både i drift och i standby. När du kopplar en timer till en enstaka elljusstake eller adventsstjärna med LED-ljus, kan timern dra lika mycket eller till och med mer el än hela elljusstaken eller adventsstjärnan.
  • Det finns ljusslingor som har ett externt nätaggregat, (den svarta eller vita boxen på sladden). Nya aggregat är oftast effektiva, medan äldre inte är det. De är lätta att skilja åt då äldre ofta är tunga och blir varma, medan nya är lätta och svala.
Källa: Energimyndigheten.