Goda läsare har annorlunda hjärnor
Läsning gör oss intelligentare och vi får ett större ordförråd. Det gör oss också mer empatiska, det blir lättare att känna igen och förstå hur andra tänker, känner och fungerar. Ja, läsning är gympa för hjärnan.
Och att hjärnan mår bra av ”gymnastik” visar en studie som fonetikern Mikael Roll, Språk- och litteraturcentrum vid Lunds universitet, gjort och som visar på distinkta drag i hjärnans anatomi. Hjärnan är formbar och den förändras när vi lär oss en nya färdigheter eller övar på en redan förvärvad dylik.
Antalet personer som läser minskar. Enligt 2023 års statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) läser varannan man inte böcker på fritiden. År 2008 till 2009 var det 40 procent av befolkningen över 16 som läste böcker varje vecka. År 2021 hade den andelen sjunkit till 31 procent. Vilka är konsekvenserna av det minskade läsandet?
Mikael Roll analyserade data från över 1 000 deltagare och upptäckte att läsare med olika förmågor hade distinkta drag i hjärnans anatomi. Andra forskare vid Lunds universitet har tidigare observerat att tjock-leken på hjärnbarken i språkom-råden ökade hos unga vuxna som studerade språk. På samma sätt kommer läsning att forma strukturen i vänster Heschls gyrus och temporalloben.
– "Så ta en bra bok och läs, säger Mikael Roll."
Lunds universitet: Goda läsare har annorlunda hjärnor.
Läs mer I The Conversation: People who are good at reading have different brains.
< Hem