2025-01-04

Danmark gör inte längre anspråk på
södra Sverige

Danmark och Sverige år 1560.
Det gamla danska riksvapnet.
Ett halvt millennium efter Kalmarunionens upplösning (6 juni 1523) avlägsnas till sist Sveriges tre kronor från Danmarks stora riksvapen. Slutet på en gammal konflikt, och en symbol för försoning och nordisk närhet.
    När Sverige och Danmark krigade mot varandra på 1560-talet, nordiska sjuårskriget, en epilog till Kalmarunionens upplösning, handlade det bland annat om Danmarks stora riksvapen. Som ett arv från Kalmarunionens dagar innehöll det nämligen fortfarande Sveriges tre kronor, vilket kunde tolkas som ett danskt anspråk på Sverige.
    
Det nya danska riksvapnet.
Det kan tyckas vara kuriosa från historiehyllan, men svenska riksdagsledamöter har motionerat om saken i modern tid (se länken nedan). Och nu, 2025, ändras Danmarks stora riksvapen, eller det kungliga vapnet som det heter. 500 år efter Gustav Vasa avlägsnas till slut de tre kronorna. En gammal konflikt får sitt slut.
    Det skickar ett tänkvärt budskap till ett Ryssland som suktar efter förlorade områden …
    Danska Kongehuset: Fast-sættelse af nyt kongevåben.
    Sveriges riksdag: Om åtgärder för borttagande av trekronorsvapnet ur Danmarks stora riksvapen – riksdagsmotion 1972:183 av herr Rimås (fp).
Kalmarunionen var en skandinavisk union mellan kungarikena Danmark, Norge och Sverige som bildades 1397 och varade till 6 juni 1523 (Gustav Vasa valdes till kung just 6 juni 1523, Kalmarunionen upplöstes och Sverige blev självständigt).
    Efter att Sverige lämnade unionen förblev Danmark och Norge i union fram till 1814.